Βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων: Τι αλλάζει από Δευτέρα
Νέες βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων υποχρεούνται να φέρουν οι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου - Τι ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, για την μετάβαση από και προς την εργασίας τους, υποχρεούνται να φέρουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 1/3/2021 οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8/3/2021. 

Από την Τρίτη 9/3/2021 οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από 25/2/2021. Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία  χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

  • καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
  • τηλεργασία και
  • νόμιμη άδεια

Όσοι δεν δικαιούνται βεβαίωση εργασίας εργαζομένου μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους

Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες

Με έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Για την μετακίνηση τους οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Την άρση του Lockdown «φρενάρουν» οι αριθμοί

«Οι αριθμοί των τελευταίων ημερών μας φρενάρουν» αρκέστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την διαφαινόμενη επέκταση του lockdown και στις αρχές Μαρτίου.

Παράλληλα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ παρέθεσε πως τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα αισθητά. Τόνισε ότι οι παρεμβάσεις έγιναν έγκαιρα, ωστόσο τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα δεδομένα και οδηγούν σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Από την πλευρά του ο Αθ. Εξαδάκτυλος απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής πιο σκληρών μέτρων, καθώς οι ψυχικές αντοχές των πολιτών βρίσκονται στο όριό τους. «Πρέπει αυτό που ζητούμε (από τους πολίτες), να μπορεί και να γίνει», δήλωσε σχετικά.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι το lockdown που διανύουμε θα είναι το τελευταίο, καθώς  αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται αυτός ο περιορισμός.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

milk-bottles-3d-printing-728x484.jpg
Αγελαδινό γάλα: Βρέθηκαν ίχνη της νόσου των πτηνών
«Διαπιστώνουμε πλέον ότι αρκετά κοπάδια αγελάδων έχουν πληγεί σε αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών πολιτειών, κάτι το οποίο δείχνει ένα νέο στάδιο στην...
Αγελαδινό γάλα: Βρέθηκαν ίχνη της νόσου των πτηνών