Κορονοϊός: Χριστούγεννα με sms, ελέγχους και χωρίς κάλαντα
Διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος χωρίς κάλαντα, με sms για μετακινήσεις, αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και αστυνομοκρατία στα μεγάλα αστικά κέντρα, 9 άτομα στα οικογενειακά τραπέζια

Διαφορετικός θα είναι φέτος από κάθε άποψη ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: Sms για μετακινήσεις, αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και αστυνομοκρατία στα μεγάλα αστικά κέντρα, 9 άτομα στα οικογενειακά τραπέζια και απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00-05:00.

Οι φετινές εορτές θα συνοδεύονται με αυξημένη παρουσία της αστυνομίας καθώς το σχέδιο της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει ελέγχους σε διόδια, στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Γιορτές στην εποχή του κορονοϊού

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ επανέλαβε πως «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές», ενώ προσέθεσε ότι «γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».

Με sms οι μετακινήσεις 

xristougenna.jpg

Στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033 θα μπορούμε να μετακινηθούμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διευκρίνισε ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως θα πρέπει οι  μετακινήσεις να γίνουν με πολύ προσοχή και επιλέγοντας ένα στενό κύκλο συγγενών ή φίλων, ενώ προειδοποίησε πως τις ημέρες εκείνες οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι. 

«Με εξαίρεση τους εργαζόμενους, όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία» τόνισε, προσθέτοντας πως «αν κάποιος είναι με την οικογένειά του μέσα στο αυτοκίνητο και πηγαίνει αλλού, να ξέρει πως το πρόστιμο θα είναι βαρύ».

Πώς η περίοδος των γιορτών μπορεί να γίνει πιο ασφαλής

Το να γιορτάσετε με τους ανθρώπους που ζείτε ή σε ψηφιακές συγκεντρώσεις είναι η ασφαλέστερη επιλογή αυτόν τον χειμώνα εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, εάν συγκεντρωθείτε με άτομα που δεν ζουν μαζί σας, οι συγκεντρώσεις και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους είναι ασφαλέστερες από τις εσωτερικές συγκεντρώσεις.

Καλεσμένος σε μια συγκέντρωση

Εκτός από το να ακολουθήσετε τα βήματα που όλοι μπορούν να κάνουν για να κάνουν διακοπές με μεγαλύτερη ασφάλεια, προτείνονται επιπλέον μέτρα εάν παρακολουθήσετε μια συγκέντρωση για να κάνετε την γιορτή σας ασφαλέστερη:

  • Πραγματοποιήστε συνομιλίες με τον οικοδεσπότη για να κατανοήσετε τις προσδοκίες του από τη συγκέντρωση.
  • Φέρτε τα δικά σας τρόφιμα, ποτά, πιάτα, φλιτζάνια, σκεύη και πακέτα καρυκευμάτων.
  • Φορέστε μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Αποφύγετε να φωνάζετε ή να τραγουδάτε.
  • Μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι ή είστε κοντά σε κάποιον που πιστεύει ότι μπορεί να έχει ή να έχει εκτεθεί στον ιό.
  • Είναι αποδεκτό αν αποφασίσετε να μείνετε σπίτι και να μείνετε χωριστά από τους άλλους. Κάντε ό, τι είναι καλύτερο για εσάς.

Οικοδεσπότης σε μια συγκέντρωση

Εάν επιλέξετε να έχετε επισκέπτες στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι όλοι ακολουθούν τα μέτρα για να κάνουν τις γιορτές των διακοπών ασφαλέστερες. Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εορτή σας σε προστατευμένο περιβάλλον περιλαμβάνουν:

  • Πραγματοποιήστε συνομιλίες με τους επισκέπτες εκ των προτέρων για να ορίσετε προσδοκίες για τη γιορτή.
  • Περιορίστε τον αριθμό των επισκεπτών.
  • Κάντε μια μικρή, υπαίθρια γιορτή με την οικογένεια και τους φίλους σας που ζουν στην κοινότητά σας, όταν το επιτρέπει ο καιρός.
  • Διαθέστε επιπλέον αχρησιμοποίητες μάσκες για τους καλεσμένους σας και ενθαρρύνετε τον καθένα να τις φορέσει μέσα και έξω.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζετε συχνά κατά τη χρήση.
  • Εάν γιορτάζετε σε εσωτερικούς χώρους, ανοίξτε παράθυρα και πόρτες για να ανανεώνεται ο αέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα παραθύρου σε ένα από τα ανοιχτά παράθυρα για να ωθείτε αέρα έξω από το παράθυρο. Αυτό θα τραβήξει καθαρό αέρα μέσα από τα άλλα ανοιχτά παράθυρα.
  • Έχετε ξεχωριστό χώρο για τους επισκέπτες για να πλένουν τα χέρια τους
  • Διατηρήστε χαμηλή την ένταση της μουσικής στο παρασκήνιο, ώστε οι επισκέπτες να μην χρειάζεται να φωνάζουν.
  • Ακυρώστε τη συγκέντρωσή σας εάν εσείς ή κάποιος που ζεί μαζί σας είστε άρρωστοι ή είστε κοντά σε κάποιον που πιστεύει ότι έχει μολυνθεί από τον ιό.
  • Είναι αποδεκτό αν αποφασίσετε να αναβάλλετε ή να ακυρώσετε τη συγκέντρωσή σας. Κάντε ό, τι είναι καλύτερο για εσάς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ