Στην 50η θέση, σε σύνολο 53 χωρών, βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη για τη διαχείριση του κορονοϊού που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg

Στην 50η θέση, σε σύνολο 53 χωρών, βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη για τη διαχείριση του κορωνοϊού που δημοσιεύει κάθε μήνα το πρακτορείο Bloomberg. Μάλιστα σε σχέση με την λίστα του προηγούμενου μήνα, η χώρα μας έπεσε 19 θέσεις, ξεπερνώντας σήμερα μόνο το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. 

Σημειώνεται ότι η ταξινόμηση διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό θνητότητας, τη διαθεσιμότητα σε τεστ, την άμεση πρόσβαση σε εμβόλια, την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας μέχρι και τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών. Τον τελευταίο μήνα προστέθηκε ένας ακόμη άξονας, η προσβασιμότητα στο εμβόλιο.

Στον «πάτο» της λίστας

ellada-bloomberg-koronoios.jpg

 

Η Ελλάδα βρίσκεται λοιπόν στον «πάτο» της λίστας, μετατρέποντας την σε μια από τις χειρότερες χώρες για να ζει κανείς εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η Ελλάδα έπεσε 19 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενο μήνα λόγω της αύξησης των θανάτων αλλά και λόγω παράτασης του lockdown έως τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

koronoios1.png

Οι κορυφαίες χώρες

Στις κορυφαίες χώρες που είναι καλύτερα για να ζει κανείς την εποχή της πανδημίας βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν, Αυστραλία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, η Κίνα και η Δανία.

Ε.Τσακαλώτος: Πολύ θα ήθελα να ξέρω τα συμπεράσματα που βγάζουν στη ΝΔ και πώς δικαιολογούν τις πολιτικές τους

«Το Bloomberg ανανέωσε χθες την κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών στη διαχείριση της πανδημίας. Με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών, η χώρα μας είναι 50ή στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη. Από τον προηγούμενο μήνα πέσαμε 19 θέσεις, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες», αναφέρει με σχετική δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ενδεικτικά, στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα είμαστε στην τελευταία θέση της κατάταξης. Και αυτό παρότι έχουμε το πιο σκληρό lockdown από όλες τις χώρες. Ίσως αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στους κυβερνώντες ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα πέραν των περιοριστικών. Σαν αυτά που φώναζε η αντιπολίτευση για παράδειγμα, όπως τη μείωση του συνωστισμού στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, την καθολική πρόσβαση σε τεστ κ.λπ.», σημειώνει. 

«Υπάρχουν καλά δεδομένα; Ευτυχώς ναι. Οι δύο καλύτεροι δείκτες για την χώρα μας είναι αυτός την καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού όπου έχουμε 80/100 και αυτός της ανθρώπινης ανάπτυξης που έχουμε 89/100. (Ο οποίος βασίζεται στο εισόδημα, στο προσδόκιμο ζωής και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση.)  Και οι δύο δείκτες έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό κράτος και βελτιώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αντίθετα η ΝΔ από την μέρα που ανέλαβε μέχρι την έναρξη της πανδημίας δεν θεώρησε χρήσιμο να φτιάξει ούτε μία ΜΕΘ». 

Ενώ καταλήγει: Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός κοστίζει ζωές και το κοινωνικό κράτος τις σώζει. Ταυτόχρονα καταλαβαίνω ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποτυγχάνει ακόμη και στη μία υπόσχεση που δίνει, αυτή της ανάπτυξης. Πολύ θα ήθελα να ξέρω τα συμπεράσματα που βγάζουν στη ΝΔ και το πώς δικαιολογούν τις πολιτικές τους». 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2778574372393606&id=1539279389656450

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΟΠΑ: Ζητούν απο οικότροφους φοιτητές να υπογράψουν οτι...τους αρέσει να κρυώνουν!
Τους ζητούν να υπογράψουν την εξής δήλωση: «Επιθυμώ να παραμείνω στο δωμάτιο μου γιατί είμαι ευχαριστημένος/η και ας μην έχω θέρμανση»!
ΟΠΑ: Ζητούν απο οικότροφους φοιτητές να υπογράψουν οτι...τους αρέσει να κρυώνουν!
ΑΣΕΠ διαγωνισμός
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πώς πάνω από 12.000 υποψήφιοι "κλειδώνουν" διορισμό
Περίπου 12.000 υποψήφιοι θα καταφέρουν να "κλειδώσουν" διορισμό καθώς η μηνιαία online ταχύρρυθμη προετοιμασία του goLearn με μόνο 200 ευρώ παρέχει...
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πώς πάνω από 12.000 υποψήφιοι "κλειδώνουν" διορισμό