Κορονοϊός-Bloomberg: «Στον πάτο» η Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας
Στην 50η θέση, σε σύνολο 53 χωρών, βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη για τη διαχείριση του κορονοϊού που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg

Στην 50η θέση, σε σύνολο 53 χωρών, βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη για τη διαχείριση του κορωνοϊού που δημοσιεύει κάθε μήνα το πρακτορείο Bloomberg. Μάλιστα σε σχέση με την λίστα του προηγούμενου μήνα, η χώρα μας έπεσε 19 θέσεις, ξεπερνώντας σήμερα μόνο το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. 

Σημειώνεται ότι η ταξινόμηση διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό θνητότητας, τη διαθεσιμότητα σε τεστ, την άμεση πρόσβαση σε εμβόλια, την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας μέχρι και τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών. Τον τελευταίο μήνα προστέθηκε ένας ακόμη άξονας, η προσβασιμότητα στο εμβόλιο.

Στον «πάτο» της λίστας

ellada-bloomberg-koronoios.jpg

 

Η Ελλάδα βρίσκεται λοιπόν στον «πάτο» της λίστας, μετατρέποντας την σε μια από τις χειρότερες χώρες για να ζει κανείς εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η Ελλάδα έπεσε 19 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενο μήνα λόγω της αύξησης των θανάτων αλλά και λόγω παράτασης του lockdown έως τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

koronoios1.png

Οι κορυφαίες χώρες

Στις κορυφαίες χώρες που είναι καλύτερα για να ζει κανείς την εποχή της πανδημίας βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν, Αυστραλία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, η Κίνα και η Δανία.

Ε.Τσακαλώτος: Πολύ θα ήθελα να ξέρω τα συμπεράσματα που βγάζουν στη ΝΔ και πώς δικαιολογούν τις πολιτικές τους

«Το Bloomberg ανανέωσε χθες την κατάταξη για τον βαθμό επιτυχίας των χωρών στη διαχείριση της πανδημίας. Με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών, η χώρα μας είναι 50ή στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη. Από τον προηγούμενο μήνα πέσαμε 19 θέσεις, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες», αναφέρει με σχετική δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ενδεικτικά, στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα είμαστε στην τελευταία θέση της κατάταξης. Και αυτό παρότι έχουμε το πιο σκληρό lockdown από όλες τις χώρες. Ίσως αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στους κυβερνώντες ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα πέραν των περιοριστικών. Σαν αυτά που φώναζε η αντιπολίτευση για παράδειγμα, όπως τη μείωση του συνωστισμού στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, την καθολική πρόσβαση σε τεστ κ.λπ.», σημειώνει. 

«Υπάρχουν καλά δεδομένα; Ευτυχώς ναι. Οι δύο καλύτεροι δείκτες για την χώρα μας είναι αυτός την καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού όπου έχουμε 80/100 και αυτός της ανθρώπινης ανάπτυξης που έχουμε 89/100. (Ο οποίος βασίζεται στο εισόδημα, στο προσδόκιμο ζωής και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση.)  Και οι δύο δείκτες έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό κράτος και βελτιώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αντίθετα η ΝΔ από την μέρα που ανέλαβε μέχρι την έναρξη της πανδημίας δεν θεώρησε χρήσιμο να φτιάξει ούτε μία ΜΕΘ». 

Ενώ καταλήγει: Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός κοστίζει ζωές και το κοινωνικό κράτος τις σώζει. Ταυτόχρονα καταλαβαίνω ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποτυγχάνει ακόμη και στη μία υπόσχεση που δίνει, αυτή της ανάπτυξης. Πολύ θα ήθελα να ξέρω τα συμπεράσματα που βγάζουν στη ΝΔ και το πώς δικαιολογούν τις πολιτικές τους». 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2778574372393606&id=1539279389656450

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

PANELLINIES - 3.jpg
Πανελλήνιες 2024: Κονδύλι 620.000€ για επέκταση του για επέκταση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων
Κατά μέσο όρο, περίπου 200.000 υποψήφιοι ετησίως ωφελούνται από την χρήση του εν λόγω συστήματος, ενώ η αύξηση των τερματικών σημείων, θα αυξήσει τον...
Πανελλήνιες 2024: Κονδύλι 620.000€ για επέκταση του για επέκταση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων εξετάσεων