Lockdown: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα; -Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ
Δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση με όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού που αναμένεται να ισχύσουν την περίοδο τον εορτών - Παραμένει η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Δημοσιεύτηκε χτες το ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00

Κλειστά παραμένουν τα γυμναστήρια, τα χιονοδρομικά καθώς και τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων και μπαρ. Τα μέτρα επιβλήθηκαν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και στις γιορτές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εκτιμάται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση και όλα θα κριθούν από τη πορεία της πανδημίας λένε οι ειδικοί.

Απαγόρευση συναθροίσεων 

Συνεχίζουν να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου. Τη γέννηση του Ιησού Χριστού όμως θα μπορέσουν τελικά να γιορτάσουν οι πολίτες στις 25 Δεκεμβρίου, αφού θα επιτραπεί η συνάθροιση μέχρι και εννέα (9) ατόμων.

Ειδικώς για τις ημέρες 24,25, 31 Δεκεμβρίου καθώς και την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο εννέα (9) συμμετεχόντων που προέρχονται από έως δύο (2) οικογένειες.

Για την μετακίνηση στα οικεία σπίτια και τον εορτασμό των ημερών αυτών πρέπει να στείλουμε τον κωδικό 6 (που αφορά την σωματική άσκηση) με sms στο 13033, προκειμένου να μην υπάρξει πρόστιμο σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας.

Εκκλησίες με λίγους πιστούς

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένα πιστός ανά 15τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΦΕΚ προβλέπεται:

  • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25/12/2020, την 1/1/2021 και την 6/1/2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τμ και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 25 φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα 50 φυσικά πρόσωπα.
  • Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
  • Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6/1/2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών

Υπενθυμίζουμε ότι από την υποχρεωτική μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτική τελετής

Εστίαση

Κλειστή θα παραμείνει και η εστίαση όλη την περίοδο των Χριστουγέννων και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου το βράδυ. Επιτρέπονται μόνο οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθοδόν εξυπηρέτησης (drive through).

Λιανεμπόριο

Το λιανικό εμπόριο Λειτουργεί μόνο μέσω της εξ αποστάσεως προσφορά προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής η τηλεφωνικής παραγγελίας click away για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές.

To click away λειτουργεί ως εξής:

  1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
  2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  3. Τέλος, με το αποδεικτικό της αγοράς - παραγγελίας παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος

Λαϊκές αγορές

Λειτουργούν με το μέτρο 50% των θέσεων των παραγωγών με πέντε (5 μέτρα) απόσταση μεταξύ πάγκου σε κάθε αγορά. Επίσης υποχρεωτική είναι και απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Για όλη την περίοδο τον γιορτών θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Εξαίρεση δεν πρόκειται να αποτελέσουν τελικά και οι μέρες των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονίας.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 5.00 έως τις 22.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

  1. Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  2. Μετακίνηση από και προς το σχολείο, εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
  3. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  4. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας.
  5. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  6. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  7. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. η) Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
  8. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
  9. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  10. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.
  11. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
  12. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.
  13. Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
  14. Μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  15. Ειδικώς για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση προς τον σκοπό συμμετοχής σε συναθροίσεις.

Και οι μετακινήσεις για τα ρεβεγιόν ωστόσο περνούν από το κινητό και έτσι οι πολίτες που θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να πάνε σε οικογενειακό σπίτι θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033 ώστε να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.

Αναλυτικά το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηλικιωμένος εκπαιδευτικός
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται
Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται