Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Πρεμιέρα σήμερα για την Αττική
Ανοίγει σήμερα για την Αττική η πλατφόρμα για το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» - Πώς γίνεται η αίτηση - Ποια σημεία πρέπει να προσέξετε

Πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, για την Αττική και το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί σήμερα μετά τις 10:00 το πρωί για την περιφέρεια Αττικής.

Υπενθυμίζουμε ότι η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» έτρεξε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα για τις Περιφέρειες της Ηπείρου και των Ιόνιων Νήσων.

Μετά επιτυχημένη έναρξη του προγράμματος στις Περιφέρειες της Ηπείρου και των Ιόνιων Νήσων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, θα πρέπει να είναι πλήρη και ορθά συμπληρωμένα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην πρόταση παρεμβάσεων, όπου και θα πρέπει να καταχωρηθούν αυτούσιες οι παρεμβάσεις όπως αναγράφονται στο Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ) και σε συμφωνία με το σενάριο εξοικονόμησης ενέργειας στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Όπως αναφέρεται ρητά στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», οι αιτούντες φέρουν την ευθύνη της εμπρόθεσμης, πλήρους, ορθής και αληθούς συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης, καθώς και της ανάρτησης των ορθών δικαιολογητικών.

Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται, καθώς και των δικαιολογητικών που αναρτώνται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες για το Πρόγραμμα κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι η μη ορθή καταχώρηση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων.

Με δηλώσεις του ο υπουργός, Κ. Χατζηδάκης είπε: Το πιο λαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηριχθεί αποφασιστικά από την κυβέρνηση

Το χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια

Περιφέρεια Αττικής: 14 Δεκεμβρίου 2020
➢ Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας & Πελοποννήσου: 16 Δεκεμβρίου 2020
➢ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 18 Δεκεμβρίου 2020
➢ Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου & Νοτίου Αιγαίου: 21 Δεκεμβρίου 2020
➢ Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 11 Ιανουαρίου 2021
➢ Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 13 Ιανουαρίου 2021
➢ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 15 Ιανουαρίου 2021
Πολυκατοικίες: 18 Ιανουαρίου 2021

Εξοικονομώ-Αυτονομώ σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά

Σε λιγότερο από μισή ώρα για την Ήπειρο και σε μια ώρα και 40 λεπτά για τα Ιόνια Νησιά δεσμεύτηκε το ποσό που είχε προϋπολογισθεί για το πρόγραμμα στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η «πρεμιέρα» του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στις Περιφέρειες της Ηπείρου και των Ιόνιων Νήσων σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων άνοιξε στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής και λειτούργησε απολύτως ομαλά, παρά το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και που είχε ως αποτέλεσμα την δέσμευση του ποσού που είχε προϋπολογισθεί σε λιγότερο από μισή ώρα για την Ήπειρο και σε μια ώρα και 40 λεπτά περίπου για τα Ιόνια Νησιά.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.23 π.μ. Υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.370 ευρώ.

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.43 το πρωί.  Υποβλήθηκαν 1057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 21.218 ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Το ξεκίνημα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ ήταν πολύ καλό. Όχι μόνο γιατί το σύστημα λειτούργησε ομαλά και με τους γνωστούς κανόνες διαφάνειας.

Αλλά και διότι παρά τις ενστάσεις και τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα μπορούν με σημαντική ενίσχυση από τα κονδύλια του προγράμματος να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους μειώνοντας έτσι το κόστος των λογαριασμών ρεύματος.

Όσοι δεν κατόρθωσαν να μπουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τον επόμενο χρόνο θα προκηρυχθεί νέα αντίστοιχη δράση «Εξοικονομώ». Και αυτή θα είναι η πρακτική για όλα τα επόμενα χρόνια! Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιχορήγηση από 65%βέως και 95%

Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. 

Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β', ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% για δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

Τα κίνητρα του προγράμματος 

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 1,2 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α ́ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής εφόσον το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος. Στην περίπτωση κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής μόνο με ίδια κεφάλαια δεν υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής από το πρόγραμμα. Επίσης, η ιδιωτική συμμετοχή, στην περίπτωση των αιτήσεων πολυκατοικίας τύπου Β, θα καλύπτεται αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.

Η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:

  • Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στο Α' ΠΕΑ.
  • Για αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Α, αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στο Α' ΠΕΑ.
  • Για αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Β, δεν τίθεται ελάχιστος ενεργειακός στόχος.

Οι επενδύσεις που επιδοτούνται περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης και άλλα συστήματα αυτονόμησης όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση ανελκυστήρα και αναβάθμιση φωτισμού.

Η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού επιτρέπεται μόνον εάν με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας η κύρια κατοικία κατατάσσεται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+ (για κτήρια αρχικής κατάταξης Η έως και Δ) ή Α (για κτήρια αρχικής κατάταξης Γ).

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από:

  • τα 50.000 ευρώ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α,
  • τα 80.000 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπάρχουν πλέον, τριών ειδών αιτήσεις. Μια για μεμονωμένα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και δύο για πολυκατοικίες.

1. Αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας,

2. Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Α: Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Δύο τύποι αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Όπως προκύπτει από τον Οδηγό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα υπάρχουν δύο τύποι αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα αφορά κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα, ενώ η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα περιλαμβάνει μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Παράλληλα, θα υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και θα αφορά μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά