Μείωση ενοικίων: Πότε πληρώνονται οι ιδιοκτήτες
Το μέτρο για την υποχρεωτική μείωση ενοικίων έως 40 τοις εκατό επεκτάθηκε και τον Δεκέμβριο - Πότε θα αποζημιωθούν από το κράτος οι ιδιοκτήτες των ακινήτων

Το μέτρο για την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό επεκτάθηκε και για τον μήνα Δεκέμβριο.

Τι θα γίνει όμως με τις αποζημιώσεις του κράτους προς τους ιδιοκτήτες της μείωσης των μισθωμάτων των ακινήτων αυτών; Σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται το κράτος να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την υποχρεωτική μείωση ενοικίου.

Πιο συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40% τον Νοέμβριο θα δουν τον Ιανουάριο του 2021 να πιστώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί. Αντίστοιχα όσοι εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια τον Δεκέμβριο θα αποζημιωθούν τον Φεβρουάριου του 2021.

Η καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων από το κράτος προήλθε έπειτα από την απόφαση της ΑΑΔΕΕ να δώσει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων COVID -19 έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά, επαγγελματικά ακίνητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό (Ο κύριος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του μισθωτή θα πρέπει εντάσσεται στους πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού), την κύρια κατοικία εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας καθώς και την φοιτητική κατοικία τέκνων των οποίων οι γονείς έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Αιτήσεις με λάθη - Πως διορθώνονται

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ ώστε να δηλώσουν τα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν.

Παράταση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2020 έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια τον Νοέμβριο του 2020, προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Covid - 19 ή και στη δήλωση της μίσθωσης του ακινήτου για να κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% των ενοικίων που δεν έχουν εισπράξει. 

Ήδη έχουν κληθεί περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid.

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων αφορούν κυρίως:

  • Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
  • Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
  • Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης(π.χ. Επαγγελματική).

Υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% - Ποιοι τη δικαιούνται

α)  Μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα  που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο τουλάχιστον αυξημένου κινδύνου (συμπεριλαμβάνονται και οι μισθώσεις προς εγκατάσταση κυλικείων ή αναψυκτηρίων) ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας, κατ' εφαρμογή κανονιστικής πράξης και για τους οριζόμενους, σχετικά με τον κορωνοϊό, λόγους.

β) Συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.

γ) Συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους που φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της π.ε. στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

δ) Ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, καθώς και για τους συζύγους ή τα έτερα μέρη συμφώνου συμβίωσης και για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.

Eπίδομα 534€: Ξεκινήσαν οι αιτήσεις για τον Δεκέμβριο

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, ξεκίνησαν και οι δηλώσεις εργαζομένων για το επίδομα των 534€ευρώ, στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε αναστολή για τον μήνα Δεκέμβριο επιστρέφει στο ποσό των 534€ ευρώ, το οποίο πρακτικά, ανάλογα με τις ημέρες, υπολογίζεται στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Το μέτρο οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά όλες τις πληττόμενς επιχειρήσεις για τον Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων Νοεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν δύναται να επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως και τις 31 Δεκεμβρίου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά