syntagma feministries
Φεμινιστικές συλλογικότητες καταγγέλλουν τη σύλληψη των φεμινιστριών στο Σύνταγμα την Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών

Σφοδρές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η σύλληψη των φεμινιστριών διαδηλωτριών στο Σύνταγμα την Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών.

Παρά την κατόπιν εορτής «συγγνώμη» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έξι φεμινιστικές συλλογικότητες υπογράφουν κείμενο-καταγγελία για το νέο περιστατικό καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Την ημέρα κατά της έμφυλης βίας, το κράτος απάντησε με καταστολή των αγωνιζόμενων γυναικών κάτω από μια φωταγωγημένη με "stop στη βία" Βουλή», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην καταγγελία.

«Τασσόμαστε, και τώρα και πάντα, ενάντια στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων μας, περιστολής των δικαιωμάτων μας και καταστολής των αγώνων μας. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συλληφθείσα, γιατί καμιά δεν είναι μόνη απέναντι στην έμφυλη βία και την κρατική καταστολή. Παρά τις υποκριτικές συγγνώμες εκ μέρους του Χρυσοχοΐδη, για την υγεία όλων μας , αλλά και η μια για την άλλη, φροντίζουμε εμείς. Κανένα μόνο απέναντι στην έμφυλη βία και την κρατική καταστολή», σημειώνεται καταλητικά.

Ακολουθεί η καταγγελία των φεμινιστικών συλλογικοτήτων:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΗΝ 25Η ΝΟΕΜΒΡΗ

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, μια σειρά από φεμινιστικές συλλογικότητες αποφασίσαμε, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις, να δώσουμε το παρόν και να υψώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην έμφυλη βία. 

Η κινητοποίηση απαντήθηκε ήδη από την αρχή με καταστολή και προσαγωγές, με την αστυνομία μάλιστα να περικυκλώνει ομάδα φεμινιστριών στην πλατεία Συντάγματος. Είναι πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που εμποδίζεται η φεμινιστική δράση μας μέσω συλλήψεων. Πλέον, τίθεται υπό καταστολή το δικαίωμα μας στη διαμαρτυρία με εικόνες που επιβεβαιώνουν ότι, την Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, το κράτος ασκεί έμφυλη βία.

Το κατασταλτικό τους σχέδιο έγινε με την παρουσία δυσανάλογα μεγάλου  αριθμού αστυνομικών, και είχε ως ξεκάθαρη πρόθεση την επίδειξη δύναμης και την επιβολή ενός καθεστώτος φόβου. Ωστόσο, δεν περιορίστηκε στη διάλυση της καθ’ όλα σύμφωνης με τα υγειονομικά μέτρα κινητοποίησης, αλλά προχώρησε και στην προσαγωγή συντροφισσών και συντρόφων που περπατούσαν σε παρακείμενο δρόμο και μοίραζαν τρικάκια.

Στις 25 Νοέμβρη όπως και μετά από κάθε άλλη κινητοποίηση του τελευταίου διαστήματος, οι προσαχθείσες, από μια κινητοποίηση που τηρούσε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, μεταφέρθηκαν με τρόπο και σε χώρο που δεν τηρούνταν σχεδόν κανένα. Στη συνέχεια, πέρα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, έντεκα από τις προσαγωγές (μελών των συλλογικοτήτων Το Μωβ, Συνέλευση 8 Μάρτη και Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων) μετατράπηκαν σε συλλήψεις στα ΑΤ Συντάγματος και Ακρόπολης. Οι συλλήψεις έγιναν με βάση το άρθρο 285 ΠΚ για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που τιμωρείται με χρηματική ποινή έως και φυλάκιση, τη στιγμή που οι μόνοι επικίνδυνοι για τη διασπορά covid ήταν οι αστυνομικοί που αρνούνταν να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα.

Στην τρέχουσα συγκυρία της υγειονομικής κρίσης, η καραντίνα αυξάνει την ενδοοικογενειακή βία καθώς όσες και όσα την υφίστανται αναγκάζονται να «μένουν σπίτι» με τον κακοποιητή τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για στοιχειώδη έστω μέτρα προστασίας, προσφέρει μόνο μία όλο και αυξανόμενη σε ένταση καταστολή των δίκαιων κοινωνικών αντιδράσεων στις πολιτικές της.

Την ημέρα κατά της έμφυλης βίας, το κράτος απάντησε με καταστολή των αγωνιζόμενων γυναικών κάτω από μια φωταγωγημένη με «stop στη βία» Βουλή. Αποφασισμένη να καταστείλει ότι κινείται, η αστυνομία προχώρησε την ίδια μέρα και σε προσαγωγές – συλλήψεις συμμετεχόντων σε αντιφασιστική δράση στους Αμπελόκηπους. Είναι πλέον σαφές από τον τρόπο μεταχείρισης των ατόμων που προσάγονται κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, ότι η κυβέρνηση μόνο την υγεία μας δεν έχει κατά νου, εφόσον δεν διστάζει να διαλύσει τις κινητοποιήσεις αυτές παρόλο που τηρούν όλα τα μέτρα, και να στοιβάξει τους παράλογα μεγάλους αριθμούς προσαχθεισών και προσαχθέντων σε μικρούς χώρους, συχνά για καταχρηστικά πολλές ώρες, από αστυνομικούς που συνήθως δεν φοράνε καν μάσκες. Τη στιγμή που το κράτος συνεχίζει κανονικά τη θεσμική και πολιτική του λειτουργία, συχνά μέσα από νομοθετήματα που περιστέλλουν μια σειρά από κεκτημένα δικαιώματα, και ενώ οι εργασιακοί χώροι και τα ΜΜΜ λειτουργούν όπως πάντα με συνωστισμούς, το δικαίωμα στη διαδήλωση (αλλά και γενικώς κάθε είδους διαδικασία διαμαρτυρίας και διεκδίκησης) μπαίνει στο στόχαστρο με πρόσχημα την πανδημία. Την κυβέρνηση δεν τη νοιάζει αν θα κολλήσουμε ή αν θα υπάρχουν νοσοκομεία να μας περιθάλψουν, αρκεί να μην προβάλλουμε αντιστάσεις στις καταστροφικές πολιτικές της. 

Εμείς τασσόμαστε, και τώρα και πάντα, ενάντια στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων μας, περιστολής των δικαιωμάτων μας και καταστολής των αγώνων μας. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συλληφθείσα, γιατί καμιά δεν είναι μόνη απέναντι στην έμφυλη βία και την κρατική καταστολή. Παρά τις υποκριτικές συγγνώμες εκ μέρους του Χρυσοχοΐδη, για την υγεία όλων μας , αλλά και η μια για την άλλη, φροντίζουμε εμείς.

Κανένα μόνο απέναντι στην έμφυλη βία και την κρατική καταστολή. 

Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων
Sabbat - Burn the Rich, not the Witch
Κιουρι@
Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό (ΚΑΡ)
LΑΒour - Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα
Μαχητικές και Ελεύθερες

https://www.facebook.com/SabbatPublicPage/posts/812719759460578

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

troxaia_0.jpg
Σε ποια σημεία απαγορεύονται σήμερα οι συναθροίσεις λόγω της επίσκεψης Ερντογάν
Απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα
Σε ποια σημεία απαγορεύονται σήμερα οι συναθροίσεις λόγω της επίσκεψης Ερντογάν
panaretos.jpg
Γιάννης Πανάρετος: Οι Πανελλαδικές το μεγάλο πρόβλημα για τις κακές επιδόσεις των μαθητών μας
Πανάρετος: «Έφθασε η ώρα της ριζικής επανεξέτασης της πρακτικής των πανελληνίων. Πέρασαν 40 περίπου χρόνια με αυτές και στο όνομα του αδιάβλητου...
Γιάννης Πανάρετος: Οι Πανελλαδικές το μεγάλο πρόβλημα για τις κακές επιδόσεις των μαθητών μας