Σεισμός στη Σάμο: 50 Επιστήμονες διερευνούν τον ισχυρό σεισμό
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
50 επιστήμονες από 8 ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, παρουσιάζουν τα νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προκύπτουν από την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού που συγκλόνισε τη Σάμο

Είκοσι μέρες μετά τον σεισμό της Σάμου50 επιστήμονες από 8 ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, παρουσιάζουν τα νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προκύπτουν από την εκδήλωση του φαινομένου.

Ένας φονικός σεισμός με τεράστιο μέγεθος (6.9 Mw), σεισμικά υποθαλάσσια αλλά και χερσαία ρήγματατσουνάμι που κατέκλυσε σε χρόνο ρεκόρ τις παράκτιες εκτάσεις και που για πρώτη φορά καταγράφηκε με τόση λεπτομέρεια, ανυψώσεις αλλά και καταβυθίσεις ολόκληρων περιοχών, κατολισθήσεις και ρευστοποιήσεις, ιδιόρρυθμες ζημιές στις κατασκευές, στις υποδομές και στα μνημεία και μια πολύπλοκη χωροταξική ανάπτυξη των καταστροφών συνθέτουν ένα φαινόμενο, το οποίο παρά, δυστυχώς, τις τραγικές επιπτώσεις, έχει πολλά να δώσει στην επιστημονική κοινότητα για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό και Προστασία.

Εφαρμόζοντας τις πιο εξελιγμένες μεθοδολογίες και χρησιμοποιώντας επίγεια, εναέρια και δορυφορικά μέσα, οι 50 επιστήμονες διεισδύουν στα πιο δύσκολα και ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα και ερωτήματα.

Επιπρόσθετα παρουσιάζονται οι επιτυχημένες Επιχειρησιακές Δράσεις που εξελίχθηκαν από την πρώτη στιγμή, αλλά  και οι προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού, εν μέσω μάλιστα, της ταυτόχρονα εξελισσόμενης κρίσης, της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική διερεύνηση θα συνεχισθεί για μακρύ χρονικό διάστημα, η κοινή δημοσίευση δίνει το στίγμα της βούλησης από την επιστημονική κοινότητα να συμβάλλει αποφασιστικά στην Αντισεισμική Θωράκιση της Χώρας, αλλά και στην αποτελεσματικότερη Διαχείριση των Καταστροφών και των Κρίσεων με στόχο την μείωση των επιπτώσεων σε όλους τους τομείς.

Tο τεύχος είναι προσβάσιμο εδώ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νίκος Καραχάλιος
Καραχάλιος για μήνυση Καρυστιανού: «Ετοιμάζουμε νομική απάντηση – Μάρτυρας ο Μητσοτάκης»
Ο Νίκος Καραχάλιος απαντά στη μήνυση της Μαρίας Καρυστιανού και του Θανάση Αυγερινού, προαναγγέλλοντας νομικές κινήσεις και μάρτυρα υπεράσπισης τον...
Καραχάλιος για μήνυση Καρυστιανού: «Ετοιμάζουμε νομική απάντηση – Μάρτυρας ο Μητσοτάκης»
βανδάλισαν το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας
3ο Γυμνάσιο Λάρισας: Καταστροφές για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες – Ξήλωμα μαρμάρων και καταστροφή θρανίων
Σοκ στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας – Άγνωστοι προκαλούν εκτεταμένες ζημιές μέσα στη νύχτα
3ο Γυμνάσιο Λάρισας: Καταστροφές για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες – Ξήλωμα μαρμάρων και καταστροφή θρανίων
Ρατσιστική επίθεση σε τραμ
«Μου έριξαν ποτά και με χτύπησαν σε κολώνα» – Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση σε τουρίστρια στο τραμ
Επίθεση σε τραμ: Νεαρή καταγγέλλει ότι δέχθηκε χτυπήματα και εξευτελισμό
«Μου έριξαν ποτά και με χτύπησαν σε κολώνα» – Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση σε τουρίστρια στο τραμ