Παλιέ μου φίλε και «σύντροφε»
«Φίλε μου, τίποτα δεν πετάω από τα νεανικά φοιτητικά μου χρόνια»

18/11/2020 –  μετά το Πολυτεχνείο

Παλιέ μου φίλε, 

Έχουμε πολλά χρόνια να συναντηθούμε, από τα χρόνια των καταλήψεων  του νόμου 815 και των νεκρών του Πολυτεχνείου, του Κουμή και της Κανελλοπούλου, αν θυμάσαι! Έκτοτε ακολουθήσαμε παράλληλους δρόμους στην εκπαίδευση και νομίζω ότι και οι δύο, ως εκπαιδευτικοί των θετικών επιστημών, τιμούμε τη δουλειά μας. Υπήρχαν ευκαιρίες να συναντηθούμε, σε συνέδρια και ημερίδες για τα Προγράμματα Σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά φευ τελικά δεν ευοδώθηκε μια τέτοια συνάντηση.

Παλαιότερα μου είχες δώσει την δυνατότητα να ανεβαίνουν κείμενά μου στο blog που με επιτυχία είχες στήσει και παρ΄ όλους τους ειρωνικούς και προσβλητικούς  χαρακτηρισμούς από ακόλουθους και σχολιαστές σου, έκαμνα τον «χρήσιμο ηλίθιο» προσπαθώντας να αναδείξω προβλήματα της εκπαίδευσης χωρίς να συντάσσομαι ούτε με τους «μαύρους» ούτε με τους «άσπρους».  Μετά χαθήκαμε!

Σου γράφω όμως και πάλι βλέποντας στα κοινωνικά δίκτυα που έχεις στήσει και συμμετέχεις (φιλελεύθερα, φωνή βοώντος εν Αθήναις) τις απόψεις σου και τους σχολιασμούς των ακολούθων σου! Απόψεις που φέρνουν πίκρα, λύπη, (μην βιαστείς όχι λύπηση), φόβο και τρόμο. Απόψεις και εκφορά λόγου που τις διαπερνά άκρατος τραμπ-φιλελευθερισμός , ειρωνεία, τυφλό μίσος, κουτσαβακισμός που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους μπαχαλάκηδες της ευρύτερης περιοχής του Πολυτεχνείου. Μόνον που εδώ τον λούμπεν αυτό λόγο τον εκφέρουν «επιστήμονες» με καθαρά πουκάμισα. Δεν είναι σαν το πουκάμισο του Παφίλη όπως έγραψε ένας ενθουσιώδης like-στης της σελίδας: «Σώβρακα στου Ινδαρέ, πουκάμισα στου Παφίλη, κοστούμια στου Σαράφη». Διότι είναι και αγράμματος τουλάχιστον ως προς τον Σαράφη, λοιδορώντας μεν και μη γνωρίζοντας δε ότι η παρουσία του στο ΕΑΜ Τρικάλων ήταν καταλυτική.  

Είναι δυνατόν να εκφέρονται λόγια όπως «Θα το βάλουν στα υπόγεια του Περισσού ως κειμήλιο μαζί με το πιστόλι του Μπελογιάννη και θα το εμφανίζουν σε ειδικές περιπτώσεις»? Την άποψή μου για τον συγκεκριμένο χώρο, την πολιτική μου άποψη, την γνωρίζεις. Μετάλλαξη δεν έπαθα, αλλά ο κανιβαλισμός έχει και όρια!

Είναι όμως δυνατόν αστός επιστήμονας να εκφέρει λόγο μετεμφυλιακό, 70 χρόνια μετά τον εμφύλιο, και να προτρέπει την αστυνομία με την ευχή «… η αστυνομία στην 2η φάση στάθηκε στο ύψος της και τους σοπάκιασε»! Και αν εκτός από το «σαπάκι» οι καταστάσεις πήγαιναν στα άκρα και είχαμε δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις, για νεκρό μιλάω, τότε θα υποστήριζες ότι «πήγαινε γυρεύοντας»?

Ένας που λοιδορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους χλευάζει, τους αποστρέφεται δεν μπορεί να καλλιεργεί ορθολογική και κριτική σκέψη.  Και τι διάολε! Τουλάχιστον οι των θετικών επιστημών επιβάλλεται σε αυτόν τον ορθό λόγο να συντασσόμαστε και την κριτική άποψη να υπηρετούμε. Ίσως να νιώθεις προδομένος από την Αριστερά και τις επιλογές της, αλλά δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι ως «προδομένος εραστής» που προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν του. Οι μνήμες υπάρχουν και τους αμνήμονες τους κυνηγούν οι ερινύες . Ναι αλλάζουμε, αλλά δεν μεταλλασσόμαστε.

Και δεν συμπεριφερόμαστε ως νέο - χουλιγκάνοι της σκεπαστής εξέδρας τότε στη συναυλία του  Rory Gallagher.

Φίλε μου, τίποτα δεν πετάω από τα νεανικά φοιτητικά μου χρόνια. Προφανώς πολλά τα βλέπω με διαφορετική ματιά, αλλά όχι με παραμορφωτική ματιά. Η συνύπαρξη μαζί σου ήταν για μένα και για πολλούς (μικρότερους) στη σχολή, σχολείο πολιτικής, μουσικής, ποίησης, έρωτα και επιστήμης ακόμη και όταν τρέχαμε με τους «μεγαλύτερους» να πετάξουμε από τη σχολή τους χουντίσαντες και μηδίσαντες .

Σε αποχαιρετώ με πίκρα,  ακολουθώντας το μότο «μην πετάξεις τίποτα»!

Βασίλης Παππάς – φυσικός - Καλαμπάκα

ΥΓ. Μέρος της ζωής μας το μικρό βιβλιαράκι, που εκδώσαμε στη σχολή, του Louis  Althusser, «Σπουδαστικά προβλήματα». Ελπίζω να μην το έχεις πετάξει.

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα