Ανέντιμη πολιτική με θύμα την γυναίκα
Χθες ήταν η παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Μιλώντας με νούμερα, στη χώρα μας κάθε χρόνο εντοπίζονται 6.000 νέα περιστατικά, στην Ευρώπη 450.000 και σε παγκόσμιο επίπεδο 1.600.000. Όπως στις περισσότερες παγκόσμιες ημέρες, έτσι και χθες το πρωθυπουργικό γραφείο άνοιξε τις πόρτες του, υποδεχόμενο έξι γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη που έδωσαν, μία γυναίκα που νοσεί και μία ογκολόγο. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε μαζί τους και προχώρησε στην ανακοίνωση της έναρξης ενός πιλοτικού προγράμματος δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών.

Στα πιο σοβαρά τώρα, κάνοντας μια συνηθισμένη «βόλτα» στην αρχική σελίδα του facebook, το μάτι μου έπεσε σε μια δημοσίευση της έγκριτης και μαχητικής δημοσιογράφου Αναστασίας Γιάμαλη. Αλήθεια είναι πως όταν γράφει η Γιάμαλη, κάποιο σοβαρό πολιτικό σφάλμα θα έχει κάνει η κυβέρνηση οπότε σταμάτησα και διάβασα την δημοσίευση. Έκπληκτος διαπίστωσα πως ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ακόμη ένα επικοινωνιακό σόου ανέντιμης πολιτικής, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμη, ακόμη κι όταν διακυβεύεται ένα θέμα υγείας.

Διαβάζω και μαθαίνω, λοιπόν, πως ήδη από το 2018, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει σχετικά με τους δωρεάν ελέγχους μαστογραφίας σε γυναίκες από 40 έως 49 ετών ανά δύο έτη, ενώ μάλιστα όσες είναι άνω των 50 ετών έχουν το δικαίωμα δωρεάν ελέγχου κάθε έτος. Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο παρουσίασε ως δικό του ένα πρόγραμμα που ψήφισε και θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά, ακόμη και σε αυτό το τόσο αναγκαίο και σωτήριο πρόγραμμα, φρόντισε να κάνει περικοπές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την δυσανεξία του στη δωρεάν και δημόσια υγεία. Είναι του ιδιωτικού ο άνθρωπος!

Θα μπορούσε να ήταν ένα επικοινωνιακό σφάλμα, βασισμένο σε άγνοια ύπαρξης του προγράμματος;

Εντάξει, άνθρωπος είναι, λάθη και παραλείψεις μπορεί να κάνει. Δεν γίνεται να τα γνωρίζει όλα, δεν υπάρχει και ο αναγκαίος χρόνος. Όταν διακοπάρεις κάθε ΣΚ και σε διαφορετική περιοχή ως ο, κατά τ’ άλλα συμπαθής, Ευτύχης Μπλέτσας της πολιτικής, που χρόνος για δευτερευούσης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σημασίας θέματα; Αλλά ας μη γελιόμαστε. Ακόμη και αν ο πρωθυπουργός δικαιούται να μην ξέρει τα πάντα, όλο και κάποιος από τους δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, συμβούλους του θα ήταν ενήμερος και θα είχε προϊδεάσει τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε, η δικαιολογία περί άγνοιας πέφτει ταχεία στο κενό.

Φυσικά, το θέμα δεν είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και τα εύσημα να μεταφερθούν από τον Μητσοτάκη στον Τσίπρα αλλά να γίνει κατανοητό πως ο πρωθυπουργός ανερυθρίαστα εκμεταλλεύτηκε ένα λεπτό και εξόχως σοβαρό ζήτημα, με το οποίο όμως κανείς δεν έχει δικαίωμα εμπαιγμού. Δέχομαι ότι στην πολιτική, πολλές φορές ξεπερνάς τα όρια του κοινωνικά και ηθικά αποδεκτού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν όρια ή πως η πράξη αυτή είναι ορθή.

Η κυβέρνηση που έχει ως σημαία της το ψέμα και την απατεωνιά (μεταναστευτικό, μακεδονικό, ανάπτυξη και λοιπές υποσχέσεις), πλέον αποδεικνύεται και αδίστακτη, καθώς αφαιρεί από το πρόγραμμα χιλιάδες γυναίκες, αν και γνωρίζει πως η πρόληψη καθίσταται ως σημείο κλειδί αντιμετώπισης της νόσου. Πολιτική σπέκουλα αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής. Άλλωστε, το κυβερνητικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στην χάραξη ουσίας και έργου αλλά στο να συνεχίσει να «πουλάει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τηλεπερσόνα εμπιστοσύνης. Γιατί όσο διαρκεί αυτό, τόσο οι φίλοι, οι κολλητοί και τα μεγάλα κεφάλια τρώνε ψωμί. Και, πιστέψτε με, μας κοστίζει πολύ ακριβά αυτό το ψωμί!

 

 

Θεόκριτος Αργυριάδης, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΔΠΘ

 

 

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Σήριαλ η ημερομηνία

Ξεχάστε το άμεσο άνοιγμα των σχολείων

Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτηση του σεμιναρίου "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση"

Το κορυφαίο σεμινάριο στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με μαθητές προσφυγόπουλα
Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με μαθητές προσφυγόπουλα
Διαδικτυακό βιωματικό σεμινάριο: Η αξιοποίηση των κιτ φυσικών επιστημών για την ένταξη εκτοπισμένων μαθητριών/τών στην σχολική ομάδα
Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με μαθητές προσφυγόπουλα
Αναπληρωτές: Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών
Αναπληρωτές: Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών
«Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών - Όχι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας μας» - τονίζει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομίσθιων και...
Αναπληρωτές: Όχι άλλα εμπόδια στις άδειες των εκπαιδευτικών
Γερμανία: Δύτες βρήκαν μηχανή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί
Γερμανία: Δύτες βρήκαν μηχανή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί
Δύο δύτες, που καθάριζαν τον βυθμό από δίχτυα, βρήκαν τυχαία μια σπάνια μηχανή κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο...
Γερμανία: Δύτες βρήκαν μηχανή κρυπτογράφησης Enigma των Ναζί