Golden Dawn Girls
Τι έγραψε η Λιάνα Κανέλλη για το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «Golden Dawn Girls» - Το καρέ που «συλλαμβάνει» μια σβάστικα στην κουζίνα της πατρικής οικίας του Π. Ηλιόπουλου

«Δείτε καλά και μην ξεχάσετε ποτέ τη σιδεριά στο τζάμι της άνετης κουζίνας της. Μια μεγαλοπρεπέστατη σβάστικα», σημειώνει η Λιάνα Κανέλλη, σχολιάζοντας το ντοκιμαντέρ «Golden Dawn Girls».

Το εν λόγω πλάνο έχει τραβηχτεί στην πατρική οικία του ενόχου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση το 2015. Η μητέρα του Δάφνη καθαρίζει το οπλοστάσιο του γιου της, ενώ μόλις στο προηγούμενο πλάνο έχει αρνηθεί πως η ίδια, ο γιος της και η Χρυσή Αυγή έχουν ναζιστική ιδεολογίας.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», γράφει η Λ. Κανέλλη σε άρθρο της στο katiousa.gr, ενώ παρά τις επιφυλάξεις της προς τις στοχεύσεις και το ύφος του σκηνοθέτη, τονίζει πως «χάρη σ’ αυτό το πλάνο κι αυτό που κρύβει και δε φαίνεται με πρώτη ματιά, και δεν αναδείχτηκε ούτε τεχνικά, ούτε καλλιτεχνικά ως λεπτομέρεια, είμαι πια πεπεισμένη ότι σε κάθε μορφής δημοσιότητα θέσεων, πράξεων και ιδεών των ναζί, αν δεν σταθείς πραγματικά απέναντί τους, μπορεί και στον 21ο αιώνα να σου πουλήσουν τα φύκια τους για μεταξωτές κορδέλες».

Αναλυτικά το άρθρο με τίτλο «Το ναζιστικό παράθυρο»

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αποκάλυψη τώρα. Κλισέ; Τίτλοι ταινιών που σημάδεψαν τις ζωές μας; Φοράει ο διάολος prada ή όχι; Δεν έχει σημασία. Οι λεπτομέρειες πάντως ενίοτε έχουν τεράστια σημασία κι ανατρέπουν τα κλισέ. Όπως για παράδειγμα μπορεί να είναι κακό(;) να βλέπεις μόνον το δέντρο κι όχι το δάσος, αλλά και χρήσιμο αν δεις το δέντρο σάπιο, απ’ τη ρίζα ως την κορφή, να πρέπει να ανησυχήσεις, μήπως η αρρώστια του είναι μεταδοτική. Και μπορεί να πιάσει και τ’ άλλα δέντρα. Σαν το ναζισμό ένα πράγμα, και τους ανθρωπιστές, που ψάχνοντας να βρουν “κάτι καλό” στον άνθρωπο, και δη στη γυναίκα ναζί, μπορεί να κάνουν τελικά περισσότερη ζημιά απ’ όσο καλό περί την αποκάλυψη της φύσης του ναζισμού, που μπορεί να ήταν και η αρχική τους πρόθεση.

Όπως θαρρώ ότι συνέβη με το σκηνοθέτη- δημιουργό του βραβευμένου ντοκυμαντέρ Golden Dawn Girls, νορβηγό Havard Bustnens. Το είδα στο News24/7 , το οποίο το προσέφερε δωρεάν στο κοινό για τρεις μέρες. Αφορά στην καθημερινότητα τριών γυναικών, μιας κόρης, μιας συζύγου, και μιας μητέρας ηγετικών μελών της Χρυσής Αυγής, όσο αυτά ήταν προφυλακισμένα στον Κορυδαλλό.

Έφαγα μιάμιση ώρα από τη ζωή μου να εξοικειώνομαι με τη χρυσαυγίτικη φρίκη, και εν πολλοίς εκλεπτυσμένη αηδία, που με παγερή νορβηγική αποδραματοποίηση, ο σκηνοθέτης κατάφερε να με κάνει να αναφωνήσω αγανακτισμένη “χαλάλι σου” και “κρίμα” μαζί. Χάρη σ’ ένα πλάνο, σκοτεινό, στο 1h20min45sec, στο οποίο η κάμερα δεν έκανε ούτε ζουμ, ούτε κατά τη γνώμη μου είδε, αλλιώς θα το είχε κάνει, έστω και χωρίς να το συνοδεύει με οποιαδήποτε ερώτηση, ο δημιουργός.

Χάρη σ’ αυτό το πλάνο κι αυτό που κρύβει και δε φαίνεται με πρώτη ματιά, και δεν αναδείχτηκε ούτε τεχνικά, ούτε καλλιτεχνικά ως λεπτομέρεια, είμαι πια πεπεισμένη ότι σε κάθε μορφής δημοσιότητα θέσεων, πράξεων και ιδεών των ναζί, αν δεν σταθείς πραγματικά απέναντί τους, μπορεί και στον 21ο αιώνα να σου πουλήσουν τα φύκια τους για μεταξωτές κορδέλες, σφιγμένες στο λαιμό μέχρι να σε πνίξουν. Αυτή η λεπτομέρεια μού θύμισε ότι έγκαυμα παθαίνεις κι απ’ τον πάγο.

Βλέπουμε λοιπόν τη μαμά (του Παν. Ηλιόπουλου) στο ντοκυμαντέρ, να ξεγλιστράει σα χέλι, μεταξύ “διαφορών ναζισμού κι εθνικισμού”, με την εξομολογητική άνεση της μορφωμένης γυναίκας, που έχει δουλέψει από υποβρύχιο ως νοσοκομείο ως μηχανικός(;), και να βρίσκεται στην κουζίνα του σπιτιού της, προετοιμάζοντας το τσιμπούσι για την αποφυλάκιση του γιου της, και τα επακόλουθα βαφτίσια της εγγονής της με δεύτερο όνομα το Χρυσαυγή και νονό τον Κασιδιάρη.

Δείτε καλά και μην ξεχάσετε ποτέ τη σιδεριά στο τζάμι της άνετης κουζίνας της. Μια μεγαλοπρεπέστατη σβάστικα. Απλό διακοσμητικό στοιχείο, στο σπίτι μιας καλοβαλμένης κυρίας που ξεκίνησε κατά δήλωση της σοσιαλίστρια, έγινε εθνικίστρια αλλά ποτέ ναζί, γιατί αυτό αφορά μόνον τη Γερμανία…

Κάντε μόνοι σας ζουμ στην εικόνα. Τρίψτε τα μάτια σας. Δείτε τι διάολος κρύβεται σ’ αυτή τη λεπτομέρεια. Και φτιάξτε το σενάριο των επόμενων δεκαετιών, όταν οι ναζί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, βγουν από τη φυλακή και συναντηθούν με τους κατιόντες που γαλούχησαν, προσηλύτισαν ή επιστράτευσαν στην ιδεολογία και την “αισθητική”, αυτής της σιδεριάς του ορατού-αόρατου ναζιστικού παραθύρου των ανθρώπων της… διπλανής πόρτας σας.

Στην κουζίνα του συστήματος το δημοκρατικό μενού, προσοχή, δε δίνει σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες στα μαγειρεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taskendi
Εάν έχετε συγγενή πολιτικό πρόσφυγα αυτή η εκδήλωση σας αφορά σήμερα
Σήμερα παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Αθηναίων στις 7μ.μ. ένα βιβλίο που αφορά τους πολιτικούς πρόσφυγες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους
Εάν έχετε συγγενή πολιτικό πρόσφυγα αυτή η εκδήλωση σας αφορά σήμερα
ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.jpg
Πώς θα αμειφθούν όσοι συμμετέιχαν στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση
Καθορισμός αποζημίωσης των απασχολούμενων στις εξετάσεις της 14ης Απριλίου 2024 για την απόκτηση του «Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για...
Πώς θα αμειφθούν όσοι συμμετέιχαν στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση
synaylia_allileggyis
Εκπαιδευτικοί: Σήμερα Τρίτη 7 μμ στα Προπύλαια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Εκπαιδευτικοί: Σήμερα Τρίτη 7 μμ στα Προπύλαια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών