Διεθνής Αμνηστία: Οι αρχές πρέπει να αποδώσουν δικαιοσύνη στα θύματα της Χρυσής Αυγής και να στείλουν μήνυμα ενάντια στη ρατσιστική βία
Η ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Τα θύματα των εγκλημάτων μίσους και των επιθέσεων στη βάση διακρίσεων στην Ελλάδα, πρέπει να έχουν πραγματική και αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σε αποζημίωση, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία πριν την απόφαση για την υπόθεση εναντίον των αρχηγών και μελών της Χρυσής Αυγής.

Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από  την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, εναντίον όσων κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα, καθώς και για βίαιες επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστες/ριες, συνδικαλιστές/ριες και υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ετυμηγορία αναμένεται από το δικαστήριο στην Αθήνα, στις 7 Οκτωβρίου.

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μια σοβαρή δοκιμασία για το ελληνικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, και την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις απειλές μιας οργάνωσης που έχει χρησιμοποιήσει και έχει υποστηρίξει τη βία και τις διακρίσεις,» δήλωσε ο Nils Muižnieks, Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι κατηγορίες εναντίον των αρχηγών και μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αποκαλύπτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Η ετυμηγορία αυτή, σε μια εμβληματική δίκη ενός ακραίου ακροδεξιού κόμματος με επιθετική ρητορική ενάντια στους μετανάστες/ριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έχει επίδραση πολύ πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.»

«Ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα σε αυτή την υπόθεση-ορόσημο, ότι τα εγκλήματα μίσους δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά, μπορεί να έχει επίσης σημαντική επίδραση στην αποτροπή της ρατσιστικής βίας στο μέλλον.»

Υπόβαθρο

Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα τραγουδιστή Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, το τριμελές Εφετείο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 7 Οκτωβρίου.

18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και δύο μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας τα μέλη διέπραξαν μια σειρά βίαιων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων κατά προσφύγων και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. 45 μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα ποινικά αδικήματα. Άλλα τρία κατηγορούνται για ελάσσονα αδικήματα που σχετίζονται με ψευδορκία και οπλοκατοχή. Οι δικαστές θα ανακοινώσουν επίσης την ετυμηγορία τους για τρία ανεξάρτητα εγκλήματα: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Αιγύπτιου ψαρά Abouzid Embarak στις 12 Ιουνίου 2012, και τη δολοφονική απόπειρα εναντίον μελών του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού του οργάνου, του ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.

Η ετυμηγορία αναμένεται από τα θύματα, τους επιζήσαντες και τις οικογένειές τους, που παρακολουθούν σταθερά τη μεγάλης διάρκειας δίκη, και τις συχνά τραυματικές ακροάσεις.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές