Γιατροί: Κτηριακά ακατάλληλος ο χώρος για τους ασθενείς με covid-19 στο Τζάνειο
Ο χώρος ο οποίος προορίζεται να υποδεχτεί τους ασθενείς με κορονοϊό είναι κτηριακά ακατάλληλος και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς για το «Τζάνειο» νοσοκομείο

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Διανύουμε όπως περιμέναμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο ιός  covid-19 έχει αφαιρέσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων παγκόσμια και συνεχίζει να δοκιμάζει τα συστήματα υγείας κάθε χώρας.

Από την αρχή της πανδημίας ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ επισήμαναν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανοχύρωτο με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή γιατί όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα φρόντισαν για  την υποστελέχωση, συρρίκνωση και τελικά υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος την περασμένη άνοιξη, οι ‘Ελληνες πολίτες επέδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη ‘’μένοντας σπίτι’’. Η στάση αυτή έδωσε επαρκή χρόνο στην ελληνική Κυβέρνηση ώστε να θωρακίσει το σύστημα υγείας με προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, το άνοιγμα περισσότερων κλινών ΜΕΘ και την απόκτηση επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Aπό τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης έμειναν μόνο τα λόγια. Λόγια οι προσλήψεις χιλιάδων μόνιμων γιατρών και νοσοκομειακών, λόγια η αναβάθμιση και θωράκιση του ΕΣΥ. Έμειναν μόνο οι  δωρεές των επιχειρηματικών κύκλων στη λογική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας (ΣΔΙΤ).            

Τον Αύγουστο φάνηκε η ανεπάρκεια του συστήματος και ο πανικός του Υπουργείου Υγείας που επέβαλε τη λειτουργία Covid-19  κλινικών στα  νοσοκομεία χωρίς επιχειρησιακή ετοιμότητα.

 Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΓΝΠ Τζάνειο αποφάσισε στις 12/08/2020, χωρίς καμία προειδοποίηση του προσωπικού, να δηλώσει ότι το νοσοκομείο είναι επιχειρησιακά έτοιμο να νοσηλεύσει ασθενείς με covid-19, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ, στα πλαίσια αποσυμφόρησης των νοσοκομείων αναφοράς .Στην πραγματικότητα όμως το νοσοκομείο μας δεν βρίσκεται ούτε κοντά στο να είναι επιχειρησιακά έτοιμο καθώς:

  • Ο χώρος ο οποίος προορίζεται να υποδεχτεί τους εν λόγω ασθενείς είναι κτηριακά ακατάλληλος και επί του παρόντος υπό επισκευή. Να σημειώσουμε εδώ ότι ήδη νοσηλεύουμε δύο ασθενείς από 01/09/2020.
  • Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας ενός τέτοιου τμήματος.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν, βιώσαμε κωμικοτραγικές καταστάσεις όπου:

  • Ζητείται από ειδικευόμενους ιατρούς να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες (>7/μήνα). Ζητείται επίσης να εφημερεύσουν 2 συνεχόμενες ημέρες, δηλαδή 36-48 ώρες συνεχόμενης εργασίας και παρουσίας στο νοσοκομείο.
  • Οι ιατροί που καλούνται να καλύψουν το τμήμα covid ενημερώνονται τηλεφωνικώς μία μέρα πριν, ενώ έχει συμβεί να μην ερωτηθούν καν αν δύνανται να εφημερεύσουν.
  • Οι ιατροί που καλούνται να καλύψουν το τμήμα covid, κάνουν στην συνέχεια εφημερίες και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου (πχ Παθολογικά τμήματα), πρακτική που ευνοεί την ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.

Με το επιχείρημα «είμαστε σε πόλεμο»  η ΥΠΕ επέβαλε στη Διοίκηση του Τζανείου τη  λειτουργία κλινικής Covid-19. Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι το Τζάνειο νοσοκομείο σήμερα μόνο τη διαλογή περιστατικών Covid-19 μπορεί να εξυπηρετήσει και μάλιστα με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Η λειτουργία της εν λόγω μονάδας για να είναι ασφαλής προϋποθέτει τη στελέχωση της με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, την οποία δεν μπορεί να επωμισθεί το ήδη αποστελεχωμένο προσωπικό των παθολογικών κλινικών και οι λιγοστοί γιατροί των ΤΕΠ.

Δε μπορεί στον ίδιο χώρο να γίνεται διαλογή και να νοσηλεύονται Covid-19 περιστατικά με κοινό προσωπικό. Δε μπορεί το προσωπικό διαλογής να είναι κυλιόμενο καθημερινά σε επαφή με τα αδιάγνωστα περιστατικά. Δε μπορεί τα διαγνωσμένα περιστατικά να διακινούνται από κοινούς χώρους με τους άλλους νοσηλευόμενους. Μακρά είναι η λίστα των κενών που επιτρέπουν τη διασπορά  και θα πυροδοτήσουν δυστυχώς σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών μας.

Καλούμε τη Διοίκηση του Τζανείου, τη 2η ΎΠΕ και το Υπουργείο Υγείας  να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Θυμίζουμε τα αιτήματά που καταθέσαμε το Μάρτη και αυτά είναι επίκαιρα και σήμερα για να μπορέσουμε να πολεμήσουμε

Στην επείγουσα αυτή κατάσταση ήταν άμεση και επιτακτική η ανάγκη για

  • πρόσληψη του υπάρχοντος ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού,
  • νέες προσλήψεις προσωπικού βάσει αναγκών,
  • άνοιγμα κρεβατιών στις ΜΕΘ,
  • επίταξη αναγκαίων τμημάτων του ιδιωτικού τομέα υγείας, με σκοπό την αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος  υγείας
  • μέσα ατομικής προστασίας στους  υγειονομικούς και τους ασθενείς.

Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, αντιλαμβανόμαστε τις ειδικές συνθήκες και τις δυσκολίες και επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αρκεί αυτό να γίνει με ασφάλεια, τόσο για εμάς όσο και για τους ασθενείς.

Καλούμε τη διοίκηση και την πολιτεία να μας παρέχει τα κατάλληλα «όπλα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epidomata OPEKA plirwmi Avgoustos
Αγανάκτηση εκατοντάδων χιλιάδων γονέων μαθητών για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολείων
«Βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη» - «Αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε ακόμα και για το χαρτί Α4»
Αγανάκτηση εκατοντάδων χιλιάδων γονέων μαθητών για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολείων
areios-pagos-efeteio-241465305562-1.jpg
Καταπέλτης ο Άρειος Πάγος για τους Σπαρτιάτες – «Πραγματικός αρχηγός ο Ηλίας Κασιδιάρης»
«Καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» - Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου
Καταπέλτης ο Άρειος Πάγος για τους Σπαρτιάτες – «Πραγματικός αρχηγός ο Ηλίας Κασιδιάρης»