Πράξεις Αντιδημοκρατικού Περιεχομένου: Η δημοκρατία στον πάγκο
O Θεόκριτος Αργυριάδης είναι φοιτητής πολιτικών επιστημών στο ΔΠΘ, μέλος του κινήματος πολιτικών ακτιβιστών Roseband Socialists

Ένας σημαντικός Γερμανός πολιτικός του 19ου αιώνα, ο Όττο Μπίσμαρκ, είχε πει ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται μετά το κυνήγι, στην διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία σίγουρα τον δικαίωσε. Καθ` όλη την διάρκεια που βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, τόσο των ευρωεκλογών όσο και των εθνικών εκλογών, η ΝΔ εκτόξευσε τόνους λάσπης, ψεμάτων και fake news για να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού και να ανέλθει ξανά στην κυβέρνηση (εξουσία δεν έπαψε ποτέ να είναι!). Και τα κατάφερε. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η ΝΔ κέρδισε και μάλιστα με αυτοδυναμία. Με δημοκρατικές διαδικασίες, με δημοκρατικές εκλογές, ο λαός αποφανθεί. Ούτε εκλογές βίας και νοθείας είχαμε (βλέπε εκλογές 1961), ούτε εκλογές με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου Καραμανλής ή τανκς (βλέπε εκλογές 1974). Τελευταία φορά που η δημοκρατία θριάμβευσε στον τόπο ήταν στις 7 Ιουλίου 2019. Από τότε, η τύχη της αγνοείται…

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν μια πολύ ιδιόρρυθμη και κοινωνικά, ιστορικά και συνταγματικά αποκλίνουσα άποψη, σχετικά με το τι είναι δημοκρατία και ποια τα όρια της. Τι σχέση έχει η δημοκρατία με τον αυταρχισμό, το αποφασίζωμεν και διατάζωμεν και το τυφλό ξύλο προς όλους, άνευ λόγου και αιτίας; Τι σχέση έχει η δημοκρατία με την μυστική, κάτω από το τραπέζι και δίχως κανέναν απολογισμό κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος; Ας δούμε μερικές μόνο ΠΑΔ(Πράξεις Αντιδημοκρατικού Περιεχομένου), στις οποίες η κυβέρνηση ΝΔ μας απέδειξε ότι, τελικά, δεν είναι λάτρης της δημοκρατίας ή έστω έχει μια διαφορετική άποψη για την τήρηση της.

 

Η Δημοκρατία των ΜΑΤ και του ξύλου

Από τις πρώτες κιόλας μέρες διακυβέρνησης ΝΔ, άρχισε να μεταδίδεται στους πολίτες το δόγμα Νόμος και Τάξη και η κυβερνητική πρόθεση επιβολής μιας αστυνομοκρατούμενης κοινωνίας. Η επανασύσταση της ομάδας Δέλτα, γνωστή για τις βίαιες πρακτικές της, και η κατάργηση του φοιτητικού ασύλου, με την απευθείας εισβολή αστυνομικών στην ΑΣΣΟΕ τρομοκρατώντας και χτυπώντας φοιτητές, σε μια πρωτοφανής παράσταση αυταρχισμού και επιβολής της εξουσίας, ήταν μόνο η αρχή. Αυτό που ακολούθησε δεν το χωρούσε ανθρώπου νους.

Η αστυνομία, του κατά τ` άλλα σοσιαλδημοκράτη κ. Χρυσοχοΐδη, σε κάθε ευκαιρία έδειχνε, έχοντας βέβαια το ελεύθερο των ανωτέρων και συγκεκριμένες πολιτικές εντολές, με το χειρότερο τρόπο τα δόντια της. Χαρακτηριστικότερες όλων δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη εξ αυτών ήταν με όσα διαδραματίστηκαν στην εκκένωση κατάληψης στο Κουκάκι. Εκεί, οι αστυνομικές δυνάμεις εκδήλωσαν μια πρωτοφανή τυφλή βία, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας τον γνωστό σκηνοθέτη κ. Ινδαρέ και την οικογένεια του, με αιτιολογία ότι είχαν κάποια συμμετοχή στην κατάληψη. Οι εικόνες με τον κ. Ινδαρέ δεμένο και με κουκούλα στο κεφάλι στην ταράτσα του σπιτιού του έκαναν τον γύρω του κόσμου, δημιουργώντας διεθνή κατακραυγή ενάντια στη χώρα και στη κυβέρνηση. Φυσικά, μετά από λίγες μέρες αποδείχτηκε ότι η οικογένεια Ινδαρέ δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τους καταληψίες. Σχέση μπορεί να μην είχαν, το ξύλο τους όμως το έφαγαν. Τόση η δημοκρατία!

Η δεύτερη περίπτωση είναι η αντιμετώπιση του δίκαιου αιτήματος των νησιωτών, οι οποίοι σήκωσαν όλο το προσφυγικό βάρος, για αποσυμφόρηση των νησιών τους με ξύλο, χημικά, φθορές στις περιουσίες τους από τα ΜΑΤ που έστειλαν Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης για να επιβάλλουν την τάξη. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Κυριακού Μητσοτάκη για αποσυμφόρηση των νησιών, με την κατανομή προσφύγων ανά την Ελλάδα, ξεχάστηκαν γρήγορα, αποδείχθηκαν ψεύτικες και στην θέση τους μπήκε η δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας, μα που αλλού, και πάλι στα νησιά.

Η εξαπάτηση των νησιωτών από την κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα την οργή τους και μαζικές κινητοποιήσεις για να μην προχωρήσουν τα σχέδια των νέων κλειστών δομών. Έτσι, τα ΜΑΤ ανέλαβαν να προστατεύσουν τα σχέδια. Με ποιο τρόπο; Με τον γνωστό και αγαπημένο τους. Ξύλο, ανοιγμένα κεφάλια, χημικά και σπασμένα αυτοκίνητα. Σε ποιους όμως; Αυτή την φορά η κυβέρνηση ΝΔ δεν έδειρε κομμουνιστές και αναρχικούς αλλά νοικοκυραίους. Και γιατί τους έδειρε είπαμε; Επειδή οι πολίτες ζήτησαν να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές υποσχέσεις. Λίγο οξύμωρο και καθόλου δημοκρατικό!

 

Η Δημοκρατία των, εν μέσω κορονοϊού, νομοσχεδίων

Την στιγμή που η βουλή, για λόγους ασφαλείας εν μέσω κορονοϊού, λειτουργούσε με ελάχιστους βουλευτές και οι πολίτες βρίσκονταν σε καραντίνα, μη μπορώντας να υψώσουν ανάστημα και να διαμαρτυρηθούν με διαδηλώσεις, η κ. Κεραμέως (υπουργός παιδείας) και ο κ. Χατζηδάκης (υπουργός περιβάλλοντος), κατέθεσαν δύο νομοσχέδια. Το μεν νομοσχέδιο παιδείας επανέφερε αναχρονιστικές διαδικασίες, προωθώντας και καλλιεργώντας το αίσθημα του φόβου και της τιμωρίας τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους μαθητές, κόντρα στην έννοια του παιδευτικού ρόλου που θα έπρεπε να έχουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, το δε νομοσχέδιο για το περιβάλλον επέτρεπε την εξόρυξη υδρογοναθράκων σε περιοχές Natura, αφαιρούσε το δικαίωμα γνώμης από την τοπική κοινωνία και καταργούσε τους φορείς διαχείρισης. Ένα άκρως επικίνδυνο για την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος νομοσχέδιο, κόντρα στη παγκόσμια πολιτική προστασίας του.

Το θέμα δεν είναι τα άρθρα, οι πολιτικές και οι απόψεις της κυβέρνησης και των υπουργών της. Το πρόβλημα έγκειται στον αντιδημοκρατικό τρόπο, με τον οποίο ψηφίστηκαν αυτά τα νομοσχέδια. Σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες, τόσο από τον χώρο της παιδείας όσο και από του περιβάλλοντος, άσκησαν έντονες αντιδράσεις και καυστική κριτική, κάνοντας λόγο για καταπάτηση κάθε έννοιας κοινωνικού διαλόγου που αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία μιας δημοκρατίας. Οι υπουργοί κατέθεσαν προς ψήφιση τα νομοσχέδια τους, χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, χωρίς την δυνατότητα ανάπτυξης επαρκούς αντιπολιτευτικού αντίλογου και γνωρίζοντας ότι οι αντιδράσεις, εξαιτίας του κορονοϊού, θα είναι ελάχιστες έως μηδενικές. Τόση, ξανά, η δημοκρατία τους!

 

Η Δημοκρατία της λίστας Πέτσα και της χειραγώγησης των ΜΜΕ

Τον τελευταίο μήνα γίναμε μάρτυρες πολλών πολιτικών, κοινωνικών, δημοσιογραφικών και μιντιακών αντιπαραθέσεων σχετικά με την περιβόητη λίστα Πέτσα, τα ποσά που μοιράστηκαν και σε ποιους μοιράστηκαν. Στις κρίσεις γεννιούνται ευκαιρίες και η κρίση του κορονοϊού, πραγματικά, έκατσε λουκούμι στην κυβέρνηση, η οποία άδραξε την ευκαιρία για να πληρώσει και να κατευθύνει τα ήδη κατευθυνόμενα ΜΜΕ, στην αποδεκτή, για την κυβέρνηση, χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Κανείς δεν αρνήθηκε την χρηματοδότηση και την στήριξη των ΜΜΕ.

Όντως, οι διαφημιστικές καμπάνιες, η διαφημιστική πίτα, επλήγησαν και το κράτος έπρεπε να βρει λύση. Υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και κατάλληλων κριτηρίων (όπως ο αριθμός εργαζομένων κάθε καναλιού, εφημερίδας, site, ραδιοφώνου και η απήχηση τους) κάνεις δεν θα θεωρούσε την λίστα Πέτσα σκανδαλώδη οικονομικά και επιζήμια δημοκρατικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση ακολούθησε άλλο δρόμο.

Προτίμησε να μοιράσει τα χρήματα του ελληνικού κράτους, των Ελλήνων φορολογούμενων, χωρίς διαφάνεια, στα δικά της παιδιά και στα δικά της μέσα. Πρόσφατα, δόθηκε η λίστα με τα ποσά (μαγειρεμένα για πολλούς) στη δημοσιότητα. Τα χρήματα που πήραν συγκεκριμένοι όμιλοι ζαλίζουν (όμιλος Μαρινάκη, Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος).

Επίσης, από τα στοιχεία προέκυψε ότι το 99% των 20 εκατομμυρίων δόθηκε σε ήδη φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και μόλις 1% του ποσού διανεμήθηκε σε αντιπολιτευόμενα μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η εφημερίδα φιλελεύθερος, με ελάχιστη κυκλοφορία φύλλων, πήρε 60.000 ευρώ ενώ η Εφημερίδα των Συντακτών, με χιλιάδες πωλήσεις φύλλων, πήρε 30.000 ευρώ και η Αυγή και ο Ριζοσπάστης, ιστορικές εφημερίδες, πήραν μόλις 10.000 ευρώ. Βέβαια, συνταρακτικότερο όλων, ο αποκλεισμός της εφημερίδας Documento, η οποία είναι στις πρώτες θέσεις σε πωλήσεις κάθε Κυριακή, και των Documentonews.gr και koutipandoras.gr, με εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις. Διαχειρίστηκαν το κρατικό χρήμα (ξανά) με απόλυτη αδιαφάνεια, λες και είναι δική τους περιουσία. Καμία δημοκρατική διαδικασία τόσο στη μοιρασιά όσο και στον απολογισμό της όλης ιστορίας. Πάλι, ξεχείλισαν από δημοκρατία!

 

Η Δημοκρατία της απαγόρευσης διαδηλώσεων

Όπως λένε και στο χωριό μου, το γλυκό ήρθε και έδεσε. Το αντιδημοκρατικό κερασάκι μπήκε στην τούρτα γενεθλίων του ενός χρόνου κυβέρνησης ΝΔ με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο απαγορεύει ή, έστω, στέκει πολλά εμπόδια στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων. Κάνοντας σχεδόν copy paste το διάταγμα της χούντας για τις πορείες, η κυβέρνηση ποινικοποίησε την συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις και, επίσης, ποινικοποίησε την ριζοσπαστικοποιήση. Παλαιότερα ποινικοποιήθηκε ο κομμουνισμός, τώρα η ριζοσπαστικοποιήση. Αυτό είναι που λέμε, παίζοντας με τις λέξεις!

Δύο, τρία βασικά προβλήματα που προκύπτουν. Από το νομοσχέδιο προκύπτει η ύπαρξη ενός υπεύθυνου διαδήλωσης, ο οποίος οφείλει να ζητά την άδεια για πορεία από την αστυνομία, γνωστοποιώντας τον αριθμό των συμμετεχόντων και μετά, η αστυνομία και μόνο αυτή, θα αποφασίζει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα ή όχι. Φέξε μου και γλίστρησα. Ας υποθέσουμε όμως ότι για τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς είναι εύκολο να ορίσουν κάποιον υπεύθυνο και όλα καλά. Η κυβέρνηση μάλλον ξέχνα ότι υπάρχουν κινήματα, κινήσεις πολιτών και, μάλλον, αδυνατεί να κατανοήσει την δύναμη των social media, που επηρεάζουν και οδηγούν μεγάλες μάζες πολιτών σε αυθόρμητες διαδηλώσεις. Εκεί; Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος;

Α, ξέχασα να σας πω. Θέλησαν να ποινικοποιήσουν και τον αυθορμητισμό. Δηλαδή, εφόσον μια πορεία γίνει αυθόρμητα, σημαίνει ότι δεν έχει ενημερωθεί η αστυνομία άρα δεν έχει δώσει και έγκριση. Τι προέβλεπε εδώ ο δημοκρατικός νομοθέτης; Επαναφορά του καταργηθέντος άρθρου για θρασύτητα κατά της αρχής, που σημαίνει ποινικοποίηση της απλής συμμετοχής σε απαγορευμένη πορεία. Ξέρετε τι θα σήμαινε αυτό; Ότι όσοι αυθόρμητα βγήκαν στους δρόμους μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου και την δολοφονία Φύσσα θα μπορούσαν να συλληφθούν και να οδηγηθούν στην φυλακή. Άρθρο που μαζεύτηκε άρον άρον μετά την καθολική κατακραυγή.

Άραγε, γιατί η κυβέρνηση ψήφισε μέσα στο κατά καλόκαιρο αυτό το νομοσχέδιο; Μήπως γιατί φοβάται; Μήπως γιατί φοβάται αυτό που έρχεται από Σεπτέμβριο; Τα μαζικά κοινωνικά κύματα οργής και αγανάκτησης; Η ύφεση, ακόμη, πλανάται μόνο σαν θεωρία. Από τον Σεπτέμβρη όμως και έπειτα, η θεωρία θα γίνει πράξη και η ύφεση θα χτυπήσει κόκαλο. Τότε, οι πολίτες θα αντιληφθούν την κυβερνητική απραξία και θα επιρρίψουν ευθύνες. Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έφεραν ένα νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Και επειδή η κυβέρνηση βρήκε ως πρόφαση την προστασία της κοινωνικοοικονομικής ζωής των πόλεων, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, που εκπροσωπεί χιλιάδες μικρομεσαία καταστήματα, σε ανακοίνωση της δηλώνει ριζικά αντίθετη με το νομοσχέδιο και ονομάζει τον νόμο αχρείαστο.

Εν κατακλείδι, μέσα σε μόλις ένα χρόνο, η κυβέρνηση ΝΔ μας αποκάλυψε, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, την πραγματική άποψη που έχει για την έννοια της δημοκρατίας. Με προπονητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σίγουρα στην εντεκάδα θα έβρισκαν θέση ο αυταρχισμός, η βία, τα ΜΑΤ, η αλαζονεία, η αδιαφάνεια, η κατασπατάληση, τα συμφέροντα, τα ψέματα, η παραπλάνηση, η χειραγώγηση και οι απαγορεύσεις. Στον πάγκο, με επιλογή του προπονητή Μητσοτάκη, θα έμενε μόνο η δημοκρατία. Στο χέρι των πολιτών είναι να ασκήσουν τέτοιες πιέσεις, ώστε ο προπονητής να αναγκαστεί να βάλει την δημοκρατία στο παιχνίδι ή η ομάδα να αλλάξει προπονητή. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν πάντα οι πολίτες. Νόμοι, σαν αυτόν για τις διαδηλώσεις, δεν πρέπει να εφαρμοστούν ποτέ στην πράξη. Αυτά τα νομοσχέδια πρέπει πάντα να βρίσκουν την θέση που τους αρμόζει στην ιστορία και αυτή δεν είναι άλλη από του σκουπιδοτενεκέ! Και για να κλείσω έτσι όπως άρχισα, ο Χένρυ Θορώ, Αμερικανός συγγραφέας, είχε πει ότι η ανυπακοή είναι το πραγματικό θεμέλιο της ελευθερίας. Μόνο οι δούλοι είναι υπάκοοι.

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα