Το Μεγάλο μας Τσίρκο
Το έργο αποτέλεσε «δριμύ κατηγορώ» κατά της χούντας των συνταγματαρχών

Εν μέσω Δικτατορίας, στις 22 Ιουνίου 1973 έκανε την πρεμιέρα του στο θέατρο «Αθήναιον», πολύ κοντά στο Πολυτεχνείο, το έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Το έργο παρακολουθεί τη νεότερη ελληνική ιστορία, από την Τουρκοκρατία μέχρι τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, σχολιάζοντας με αλληγορικό τρόπο το δικτατορικό καθεστώς.

Η ιδέα για το ανέβασμα της παράστασης ανήκει στο ζεύγος Καρέζη – Καζάκου, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και ερμήνευσε επί σκηνής ο Νίκος Ξυλούρης.

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και ο σχολιασμός του Καμπανέλλη για την ελληνική ιστορία μετέτρεψαν σύντομα “Το μεγάλο μας τσίρκο” σε σύμβολο του αγώνα κατά της Χούντας.

Λίγο πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Οκτώβριο του 1973, το καθεστώς απαγόρευσε τη συνέχιση των παραστάσεων, συλλαμβάνοντας τους Καρέζη – Καζάκο, οι οποίοι συνέχισαν τις παραστάσεις μετά την αποφυλάκισή τους το Δεκέμβριο.

Στη μεταπολιτευτική του εκδοχή προστέθηκαν λογοκριμένα κομμάτια του έργου, καθώς και το τραγούδι “Το Προσκύνημα”, που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια από την παράσταση:

 

Πηγή πληροφοριών: infowar

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζαχαράκη
Δεκτό το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση από την Επιτροπή – Στην Ολομέλεια για ψήφιση στις 26 Μαρτίου
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 26 Μαρτίου, όπου και θα κριθεί η τελική του...
Δεκτό το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση από την Επιτροπή – Στην Ολομέλεια για ψήφιση στις 26 Μαρτίου
oykrania_poutin2
Συναγερμός στην Ουκρανία: Μαζικές επιθέσεις και φόβοι για νέα κλιμάκωση
Η χρήση συνδυασμένων επιθέσεων δείχνει μια στρατηγική κλιμάκωσης που στοχεύει τόσο σε υποδομές όσο και στο ηθικό του πληθυσμού.
Συναγερμός στην Ουκρανία: Μαζικές επιθέσεις και φόβοι για νέα κλιμάκωση
Μαθητές με τσάντες
Παιδιά, πόλεμος και «εμπειρίες»: Πού σταματά η γνώση και πού αρχίζει ο προβληματισμός;
Η εξοικείωση με τα μέσα του πολέμου — ακόμη και μέσα από ένα «αθώο» περιβάλλον — μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά απ’ ό,τι φανταζόμαστε.
Παιδιά, πόλεμος και «εμπειρίες»: Πού σταματά η γνώση και πού αρχίζει ο προβληματισμός;