Πανδημίες από το 1918 έως το 2020 – Για να θυμηθούμε την Ιστορία! 
Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

   Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι η Πατρίδα του, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προχωρεί στην διακοπή χρηματοδότησής του επειδή "απέτυχε στο βασικό του καθήκον", με κακή διαχείριση της κρίσης και πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για κάλυψη της εξάπλωσης του ιού μετά την αρχική του εμφάνιση στην Κίνα.

    Στο μεταξύ εδώ και εβδομάδες οι Δημοκρατικές Κυβερνήσεις της Δύσης, για να μας προστατεύσουν από τον νέο ιό που λένε ότι ‘καλπάζει’ με πρωτόγνωρες ταχύτητες, υιοθέτησαν αυταρχικά αντιδημοκρατικές τακτικές και πρακτικές αντιγράφοντας το παράδειγμα της Κομμουνιστικής Κυβέρνησης της Κίνας όπου πρωτοεμφανίστηκε ο θανατηφόρος «κορονοϊός»!..

     Δηλαδή μας «κλείδωσαν» στα σπίτια μας, έκλεισαν εργοστάσια, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, καταδίκασαν ένα δισεκατομμύριο εργαζομένους στην ‘ανεργία’ και έκλεισαν τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και των τριών βαθμίδων. 

     Έχοντας όπως όλοι μας την αίσθηση ότι ζούμε πρωτόγνωρες εποχές ενός ‘υβριδικού-βιολογικού-ακήρυχτου πολέμου’ αναζήτησα ιστορικό υλικό που σχετίζεται με φονικές πανδημίες γρίπης.

     Χρησιμοποίησα μια άριστη, απόλυτα έγκυρη, πηγή πληροφοριών που αφορούν στη Δημόσια Υγεία για να σας παρουσιάσω σήμερα τις πανδημίες από το 1918 έως το 2020 και να βοηθήσω να θυμηθούμε, όσοι την ξέρουμε, και να την μάθουν όσοι δεν την ξέρουν, την σχετική με θανατηφόρες πανδημίες ιστορία μας. 

     Η πηγή μου είναι τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC -The Centers for Disease Control and Prevention) τα οποία ιδρύθηκαν την 1η Ιουλίου του 1946 ως διάδοχη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία των Κέντρων ελέγχου και μελέτης της Ελονοσίας και εδρεύουν έκτοτε στην πόλη Atlanta της Πολιτείας Georgia των ΗΠΑ.

     Τα CDC είναι ένα από τα κύρια λειτουργικά τμήματα του Υπουργείου  Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Εκεί εντόπισα και σας δίνω παρακάτω τις σχετικές πληροφορίες.

(https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/2009-h1n1-pandemic.html)

   Η πανδημία γρίπης του 1918 (που εσφαλμένα μνημονεύεται ως ‘Ισπανική γρίπη’) Τα τελευταία 100 χρόνια αυτή ήταν η πιο σοβαρή πανδημία στην πρόσφατη ιστορία της Ανθρωπότητας. Η γρίπη προκλήθηκε από ιό H1N1 με γονίδια προέλευσης από  πτηνά. Η Πανδημία του 1918 είχε τα πρώτα θύματα την Άνοιξη του 1918,  αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά σε στρατιωτικό προσωπικό στις ΗΠΑ, και μεταξύ του 1918 και 1919 διαδόθηκε σε όλο τον Πλανήτη. Είχε τα περισσότερα θύματα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Καθώς είχαμε τον Πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο για λόγους προστασίας του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων ασκήθηκε λογοκρισία από Στρατιωτικές Διοικήσεις για μεταφορά ειδήσεων από Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

     Καθώς η Ισπανία έμεινε ουδέτερη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η σοβαρή ασθένεια από τη γρίπη του Βασιλέα Alfonso XIII και η έλλειψη ανάγκης επιβολής λογοκρισίας στα Ισπανικά ΜΜΕ έδωσε αφορμή σε υπέρμετρες αναφορές κρουσμάτων γρίπης στην Ισπανία δημιουργώντας την ανεδαφική αναφορά σε μεγάλο αριθμό θυμάτων και έτσι προέκυψε και ο ψευδότιτλος που αφορά στην ‘Ισπανική γρίπη’ ο οποίος και παρέμεινε σε κυκλοφορία έκτοτε…

    Υπολογίζεται ότι η ‘πανδημία του 1918’ είχε περίπου 500 εκατομμύρια κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα, προκάλεσε συνολικά 50 εκατομμύρια θανάτους από τους οποίους 675,000 στις ΗΠΑ.

     Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η γρίπη προκαλείται από ιό και όχι από βακτήριο.

    Η πανδημία γρίπης του 1957-58 (Η2Ν2). Τον Φεβρουάριο του 1957, ένας νέος ιός ο Α (H2N2) εμφανίστηκε στην Ανατολική Ασία, προκαλώντας μια πανδημία («ασιατική γρίπη»). Ο H2N2 αποτελούταν από τρία διαφορετικά γονίδια: τον ιό H2N2 προερχόμενο από ιό γρίπης των πτηνών Α, συμπεριλαμβανομένων των Η2 αιμαγλουτινίνης και των γονιδίων νευραμινιδάσης Ν2. Πρωτοεμφανίστηκε στη Σιγκαπούρη τον Φεβρουάριο του 1957, στο Χονγκ Κονγκ τον Απρίλιο του 1957 και στις παράκτιες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι του 1957. Εκτιμάται ότι είχαμε παγκοσμίως 1,1 εκατομμύρια θανάτους και 116.000 στις ΗΠΑ.

   Η πανδημία γρίπης του 1968 (Η3Ν2) προκλήθηκε από τον ιό της γρίπης Α (H3N2) που αποτελείται από δύο γονίδια από έναν ιό της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αιμοσυγκολλητίνης Η3, αλλά επίσης περιείχε τη Ν2 νευραμινιδάση από τον ιό H2N2 του 1957. Πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 1968 προκαλώντας παγκοσμίως  1 εκατομμύριο θανάτους και περίπου 100.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν σε άτομα 65 ετών και άνω. Ο ιός H3N2 συνεχίζει να κυκλοφορεί παγκοσμίως ως εποχιακός ιός της γρίπης Α.

     Σημειώστε ότι οι εποχικοί ιοί H3N2, που σχετίζονται με σοβαρή ασθένεια σε ηλικιωμένους, υποβάλλονται σε τακτική ‘αντιγονική μετατόπιση’ δηλαδή σε μικρές αλλαγές (ή μεταλλάξεις) στα γονίδια των ιών της γρίπης που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στις επιφανειακές πρωτεΐνες του ιού.

     Προσπερνώ την πανδημία(;) του SARS (2003) με 8,000 κρούσματα και 800 θανάτους.

     Η πανδημία γρίπης του 2009 (Η1Ν1) διήρκεσε από τις 12 Απριλίου 2009 έως τις 10 Απριλίου 2010. Τα CDC εκτιμούν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του ιού (H1N1) pdm09, υπήρξαν 60,8 εκατομμύρια κρούσματα (εύρος: 43,3-89,3 εκατομμύρια), 274.304 νοσηλεύτηκαν (εύρος: 195.086-402.719) και 12.469 έχασαν τη ζωή τους (εύρος: 8868-18.306). Επιπρόσθετα σε παγκόσμια κλίμακα, τα CDC υπολόγισαν ότι από 151.700 έως 575.400 άτομα πέθαναν από λοίμωξη από τον ιό (H1N1) pdm09 κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους που κυκλοφόρησε ο ιός.

     Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων από τον ‘κορονοϊό’ αλλάζουν συνεχώς. Πάντως  μέχρι τώρα, παγκοσμίως, έχουμε 2,005,000 κρούσματα και 126,830 θανάτους…

     Κάθε πανδημία έχει τις ιδιομορφίες της αλλά σε ΚΑΜΙΑ άλλη ΔΕΝ υποχρεώθηκαν οι πολίτες να ‘κλειστούν’ στα σπίτια τους, ΔΕΝ έκλεισαν εργοστάσια και σχολεία…

     Εύχομαι από βάθη καρδιάς Καλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ…

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ.jpg
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα
«Ναι αγαπημένη μου. Πολύ πριν να σε συναντήσω, εγώ σε περίμενα. Πάντοτε σε περίμενα».
Σαν σήμερα γεννιέται ο Τάσος Λειβαδίτης - Απαγγέλλει το πιο συγκλονιστικό ερωτικό του ποίημα