tsiodras
Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά για την πορεία της επιδημίας και τα κρούσματα

Για τα κρούσματα κορονοϊού σε νέους που νόσησαν σοβαρά ή κατέληξαν μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου», η οποία, όπως είπε, είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα. «Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία και οι νέοι νοσούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Ιταλία, όπως είπε για παράδειγμα, οι νέοι που νοσούν είναι ηλικίας 19 ετών και άνω, ενώ στις ΗΠΑ οι νεότερες ηλικίες νοσούντων είναι 20-44 ετών.

Στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι ηλικίες των νοσούντων κυμαίνονται από τα 40 έως τα 64 έτη.

«Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, επισημαίνοντας ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή, ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κορονοϊού στα κύτταρα νεότερων ανθρώπων.

Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύζει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά.

Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η λέξη «φανφάρα» και από πού προέρχεται

Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους η μισθοδοσία

Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διασώστες
Ταΰγετος: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους ορειβάτες – Δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το ελικόπτερο
Δύσκολη η πρόσβαση λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, επίγειες δυνάμεις και drone επιχειρούν στον Προφήτη Ηλία
Ταΰγετος: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους ορειβάτες – Δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το ελικόπτερο
αγρότες
Κοινό μέτωπο αγροτών – εργατών: 200 συνδικαλιστές προτείνουν 24ωρη απεργία
Κάλεσμα για παλλαϊκό αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, την κυβερνητική πολιτική και τις αυξήσεις σε ρεύμα και νερό
Κοινό μέτωπο αγροτών – εργατών: 200 συνδικαλιστές προτείνουν 24ωρη απεργία
Γιώργος Γεραπετρίτης
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που προσκλήθηκαν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» Τραμπ
Πρόσκληση συμμετοχής στην πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, με έμφαση στη διπλωματία και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που προσκλήθηκαν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» Τραμπ