Ηλεία: Ακόμη μεγαλύτερος ο αποκλεισμός και η απομόνωση για τα ΑμεΑ λόγω κορονοϊού
Πολλαπλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στον νομό Ηλείας, λόγω του ιού και των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν ώστε να μην εξαπλωθεί

Και εκτός από τους ανθρώπους που είναι σε αναπηρικό καρότσι και έχουν μόνο κινητικές δυσκολίες, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ΑμεΑ, όπως πχ άτομα που απαιτείται να κάνουν μεταγγίσεις αίματος, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία κινδυνεύουν εάν καταφεύγουν σε νοσοκομεία αναφοράς για να εξυπηρετηθούν, για κάτι που έχει να κάνει με την ίδια τους ζωή.

Να στηριχτούν οι δομές

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», μια άλλη παράμετρος των προβλημάτων και του «αποκλεισμού» των ΑμεΑ, από την έλλειψη δομών που θα μπορούν να έχουν τα ανάλογα αντανακλαστικά σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες, είναι και ότι όσοι έχουν κινητικά προβλήματα, όχι μόνο παραμένουν συνεχώς στο σπίτι, αλλά πλέον και τα άτομα, οι ιδιώτες φροντιστές που τους φροντίζουν, πλέον λόγω του φόβου εξάπλωσης του ιού, δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δεκάδες άτομα στον νομό μας, με αποτέλεσμα τα ΑμεΑ ή να πρέπει να αυτοεξυπηρετούνται όσο αυτό είναι δυνατόν ή να τους φροντίζουν οι δικοί τους άνθρωποι, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπέργηροι και άρα ανήμποροι να προσφέρουν πραγματικά στα παιδιά τους ή γενικότερα στα συγγενικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ότι τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν πλέον αυξηθεί, επισημαίνει, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Σωματείου Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Ν. Ηλείας κ. Παντελής Παπαναγιώτου, ζητώντας από την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τους κατά τόπους δήμους να αναβαθμίσουν τις υποστηρικτικές δομές – όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι», ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να βοηθηθούν, αφού πέραν του φόβου να κολλήσουν τον ιό, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καθημερινές μεγάλες δυσκολίες της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Τεράστιες οι δυσκολίες

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πραγματικά. Οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, έχουν τον φόβο μήπως και κολλήσουν, αλλά και τα καθημερινά τους προβλήματα εξυπηρέτησής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναγιώτου και συνεχίζει: «Ειδικά, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, τα μεταγγιζόμενα άτομα, που πρέπει 2 και 3 φορές την εβδομάδα να πηγαίνουν σε νοσοκομείο. Βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Τι να κάνουν; Πως να πηγαίνουν σε ένα νοσοκομείο αναφοράς και να κινδυνεύουν να κολλήσουν; Είπαν ότι θα διαμορφώσουν ξεχωριστούς χώρους».

Ο κ. Παπαναγιώτου τονίζει ότι η δύσκολη έτσι κι αλλιώς καθημερινότητα των ΑμεΑ έχει γίνει δυσκολότερη ακόμη και για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης: «Οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Είχαν συγγενείς, φίλους που τους ψώνιζαν αυτά που χρειάζονταν. Τώρα ακόμη και αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Πολύ δύσκολο είναι επίσης να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους ή να πάνε σε μια τράπεζα. Πράγματα που ακόμα και τώρα που όλος ο κόσμος έχει περιοριστεί, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι αδύνατον να γίνουν…».

Ο κ. Παπαναγιώτου, όπως αναφέρει, αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να στηριχτούν, ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τα Γραφεία Εθελοντισμού της Περιφέρειας και των δήμων, να συμβάλλουν έτσι ώστε μαζί με τους επισκέπτες Υγείας να βρεθούν κοντά στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν σημαντικό έργο στα προγράμματα. Όμως ήταν απλήρωτοι και πρέπει έστω και τώρα να υποστηριχτούν για αυτά που ουσιαστικά δικαιούνται. Είναι καιρός να γίνει διάλογος και να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για θέματα που χρονίζουν και που τώρα μέσα σε αυτή την κρίση τα βλέπουμε μπροστά μας. Γιατί πρέπει να γνωρίζει ο πολύς κόσμος ότι υπάρχουν άτομα, και τώρα ακόμη περισσότερο, που είναι σε απομόνωση…», λέει ο κ. Παπαναγιώτου.

Τέλος, ζητά να συμπεριληφθεί στο έντυπο α’ για τις μετακινήσεις των πολιτών αυτό το χρονικό διάστημα, και μια στήλη για «άτομα που φυλάσσουν ΑμεΑ ή υπερήλικες και δεν είναι του οικογενειακού περιβάλλοντος», καλώντας παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο να δώσει λύσεις σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται αυτό το διάστημα με τις συνταγογραφήσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΑΧΑΪΑΣ στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας συμμετείχε στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1