«Δώσε και σε μένα μπάρμπα».. ένα τεστ!
Γράφει ο Σπύρος Θύμης, Αιρετός με την ΑΣΕ στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας

«Τεστ, τεστ ,τεστ»  κάνει έκκληση  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις Κυβερνήσεις αφού τα τεστ, όπως λέει,  είναι «η ραχοκοκαλιά της απάντησης στη Πανδημία».  Από κοντά και δεκάδες άλλοι, ειδικοί και επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι  «η στοχευμένη χρήση των τεστ, και ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα συμβάλει σημαντικά στην πρόγνωση των αναγκών και στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας»

Η ελληνική κυβέρνηση όμως τι κάνει;  Σύμφωνα με στοιχεία των  Νew York Τimes (U.S. Lags in Coronavirus Testing  After Slow Response to Outbreak)  δεν κάνει σχεδόν τίποτα!  Για την ακρίβεια η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση  με τη μικρότερη αναλογία τεστ ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, μετά τις ΗΠΑ!  Ακόμα  και ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, και πνευμονολόγος,  Ζήσης Τζηκαλάγιας παραδέχεται την τεράστια κυβερνητική ολιγωρία δηλώνοντας ότι « στέλνουμε 20 δείγματα και μας έρχονται μετά από 2-3 μέρες για 3 τεστ αποτελέσματα, τα άλλα δεν τα κάνουν. Πρέπει να βρεθεί λύση επιστρατεύοντας ίσως και όσα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν τις προδιαγραφές..»

Μπορεί τα τεστ, αυτά που η  «στοχευόμενη» χρήση τους είναι η «απάντηση στην πανδημία», να είναι σε έλλειψη, αλλά αυτό δεν δείχνει να επηρεάζει τον  «προαγωγό» ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας  Άρη  Πορτοσάλτε από το  να διαφημίζει τα τεστ γνωστής ιδιωτικής κλινικής… ώστε... όποιος έχει το παραδάκι, και γουστάρει, να κάνει το τεστ  από την άνεση του σπιτιού του ή… του γκαράζ της κλινικής! 

Μπορεί τα τεστ,  αυτά που είναι η  «ραχοκοκαλιά » της οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας,   να είναι σε έλλειψη, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την γνωστή τηλεπερσόνα Έλενα Χριστοπούλου,  coach(!)  δημοφιλούς « τηλεσκουπιδιου » που παρουσιάζει  τα γυναικεία  σώματα σαν σφαχτάρια  σε βιτρίνα κρεοπωλείου,  να  «βάλει  το τυρμπάν της..  γιατί η ρίζα έχει φτάσει στα αυτιά»,  «να σκεφτεί  5 λεπτά τι να φορέσει», να.. πάρει και το καφεδάκι της, και να πάει  να κάνει «προληπτικά»(!)  το τεστ..  πληρώνοντας και 100 ευρώ!

Εκτός από την ατομική ευθύνη, που σίγουρα  έχουν οι παραπάνω,  το κυριότερο ζήτημα είναι ότι βρίσκουν και τα κάνουν, ή καλύτερα.. τους τα επιτρέπουν.. συνειδητά!  Για μισό λεπτό όμως.. από τη στιγμή που ,όπως μας λένε, "βρισκόμαστε σε πόλεμο" , και τα τεστ είναι ένα μεγάλο αμυντικό  όπλο απέναντι στην εξάπλωση του ιού, δεν θα έπρεπε από τη πρώτη στιγμή να έχουν «επιταχτεί»  τα τεστ που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες;   Αφού στον πόλεμο την διανομή των «πυρομαχικών»  την  διαχειρίζεται ο Στρατηγός,  και εμείς  Στρατηγό έχουμε,( έτσι δε λένε τον Τσιόδρα; ) γιατί ο καθένας «πυροβολεί» άσκοπα  ανάλογα με το βαλάντιο του;  Γιατί ο καθένας  ξοδεύει τις,  πολύτιμες, «σφαίρες» κατά βούληση;  Για επιτρέπεται να αλωνίζουν ιδιωτικές «παραστρατιωτικές» ομάδες;

Η απάντηση είναι απλή!  Βρισκόμαστε μπροστά σε ακόμα μια τραγική ιδεολογική επιλογή της  Κυβέρνησης, αφού είναι συνειδητή πολιτική της απόφαση,  σε μια τέτοια τραγική περίοδο για την χώρα,  να αφήνει τις ιδιωτικές κλινικές να κερδοσκοπούν,  να καταβάλει 1600 ευρώ την μέρα για κάθε  ιδιωτική  ΜΕΘ(!),  και  να μοιράζει 30.000.000 για τεστ Κορονοιου στα ιδιωτικά θεραπευτήρια   Δεν μπορεί όμως, και δεν πρέπει να επιτρέπεται,  ο καθένας , επειδή έχει τα «φράγκα», να πηγαίνει και να κάνει δυο  και τρεις φορές, σε ιδιωτική κλινική, το πολύτιμο, για την δημόσια υγεία, τεστ … και από την άλλη συμπολίτες μας, που πραγματικά το έχουν ανάγκη, να κινδυνεύουν να πεθάνουν στο σπίτι τους, λόγω ελλιπούς διάγνωσης και «εντολών» του ΕΟΔΥ.

Τα τεστ συγκεκριμένα, όπως και οι παροχές υγείας γενικά,  δεν είναι ούτε οδοντόβουρτσες ούτε μπατονέτες, για να πηγαίνει ο καθένας να "ψωνίζει" όσα θέλει και όποτε θέλει,  και ούτε βέβαια μπορούν να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας από τους ιδιώτες «κλινικάρχες».. και μάλιστα με τις ευλογίες του Κράτους και της Κυβέρνησης.  Τα τέστ πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών και όχι να τα κάνει «όποιος γουστάρει» και μπορεί!  Τα τεστ  πρέπει να γίνονται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στο σύνολο της, μέσα από ολοκληρωμένες θεσμοθετημένες διαδικασίες και υπό την επίβλεψη του Κράτους,  και όχι  για να ξεπεράσουν τις "φοβίες" τους οι έχοντες, ούτε για να παίρνουν like στο Instagram, ούτε για  να διασκεδάζουν την «πλήξη» τους συνδυάζοντάς την «δειγματοληψία» και με ένα καφεδάκι, σε πλαστικό, από την καφετερία της γωνίας… και ούτε βέβαια για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο τα ιδιωτικά μεγαθήρια της υγείας!

Επίταξη λοιπόν τώρα(!).. των τεστ, των ιδιωτικών κλινικών, των εργαστηρίων και του εξοπλισμού τους. Ας έχουν και οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι των κλινικών  μια μικρή χασούρα  και αυτοί. Αφού τόσα χρόνια ωφελούνταν από την εσκεμμένη  απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας ας  σπάσουν  επιτέλους τους κουμπαράδες τους.. και ας ανοίξουν τα πουγκιά τους.  Και αν ρε παιδί μου, αν,  η χασούρα είναι μεγάλη, και αν, ο μη γένοιτο,  δουν οι «κλινικάρχες» ότι ζορίζονται.. και ότι «δεν βγαίνουν» οι άνθρωποι...τότε..ας κάνουν και αυτοί μια αίτηση  στην  ΕΡΓΑΝΗ για τα 800 ευρώ, ή  ας πάρουν μέρος σε  καμιά  επιδοτούμενη «επιμόρφωση» .. μαζί με τους μηχανικούς και τους δικηγόρους !! Έτσι κ αλλιώς «μπροστά στον ιό είμαστε όλοι ίσοι»! Η μήπως …όχι;  

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Βόλο
Σ. Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: «Έτοιμες το 2028 οι φοιτητικές εστίες στον Βόλο»
Βόλος: Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην 110η Σύνοδο των Πρυτάνεων - Τι είπε για τη φοιτητική στέγη και το επίδομα στέγασης
Σ. Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: «Έτοιμες το 2028 οι φοιτητικές εστίες στον Βόλο»
alpha bank atm
Σεισμός στις τράπεζες: «Πακέτα» στους λογαριασμούς - Τέλος στις προμήθειες συναλλαγών
Πώς θα χρεώνονται οι πελάτες από τον Φεβρουάριο και τι ισχύει για τις δωρεάν συναλλαγές στις τράπεζες
Σεισμός στις τράπεζες: «Πακέτα» στους λογαριασμούς - Τέλος στις προμήθειες συναλλαγών
Τσικνοπέμπτη σε σχολείο, σουβλάκια επάνω σε θρανίο
Τσικνοπέμπτη: «Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες» - "Πόλεμος" για τις ψησταριές στα προαύλια
Μπλόκο στην Τσικνοπέμπτη στα σχολεία ζητά Ομοσπονδία με επιστολή στην Υπουργό Παιδείας
Τσικνοπέμπτη: «Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες» - "Πόλεμος" για τις ψησταριές στα προαύλια
Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό - Μέχρι πότε οι αιτήσεις
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό από το σχολικό έτος 2026-27 και από το έτος 2027 Νοτίου Ημισφαιρίου
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό - Μέχρι πότε οι αιτήσεις