Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά
Τα παιδιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό με τους ενήλικες να μολυνθούν από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αλλά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως έδειξε έρευνα Κινέζων και Αμερικανών επιστημόνων.

Η νέα έρευνα, η οποία είναι αρκετά λεπτομερής για την εξάπλωση του ιού, δείχνει ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών στη νέα επιδημία και στη μετάδοση του ιού.Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθούν, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Ωστόσο, ήταν ασαφές αν τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα το νέο κορονοϊό ή αν ο οργανισμός τους καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τη λοίμωξη.

«Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά», επισήμανε ο επικεφαλής της νέας μελέτης και επιδημιολόγος των λοιμώξεων Τζάστιν Λέσλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. 

Η νέα έρευνα δεν εστίασε μόνο σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό, αλλά έδωσε έμφαση σε κοντινές επαφές των ασθενών, από τους οποίους κάποιοι είχαν κολλήσει και κάποιοι όχι.

Οι Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες παρακολούθησαν 391 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη Covid-19, καθώς και 1.286 στενές επαφές τους. Έτσι, εξακριβώθηκε ότι τα παιδιά κάτω των δέκα ετών που εκτίθενται στον ιό, έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο να μολυνθούν και αυτά, όσο έχουν και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι. Από τα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των στενών επαφών των ασθενών, το 7% διαγνώστηκαν στη συνέχεια με τον ιό, έναντι 8% μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει κολλήσει τον κορονοϊό και συνεπώς έχουν έλθει σε στενή επαφή μαζί του, έχουν περίπου έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν και αυτοί, σε σύγκριση με όσους είχαν επαφή με τον ασθενή, αλλά δεν συμβίωναν μαζί του. «Είναι πιθανότατα η πρώτη σαφής ένδειξη ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενηλίκους στη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2», υπογράμμισε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Μπεν Κάουλινγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

«Η νέα μελέτη παρέχει μια ένδειξη-κλειδί που υποστηρίζει το κλείσιμο των σχολείων ως αποτελεσματική παρέμβαση», δήλωσε η επιδημιολόγος Κέιτλιν Ρίβερς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου