Λέσβος: Προσφυγόπουλα κοιμούνται σε «κλουβιά» στο λιμάνι της Μυτιλήνης (Video)
Ρεπορτάζ του BBC υποστηρίζει ότι πάνω από 500 πρόσφυγες κρατούνται σε «κλουβιά» στο κεντρικό λιμάνι της Λέσβου

Πάνω από 700 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο νησί της Λέσβου σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της σε πρόσφυγες που περίμεναν απελπισμένα να φτάσουν στην Ευρώπη.

Εκατοντάδες από αυτούς έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με τις ελληνικές αρχές να μην μπορούν να τους μεταφέρουν στα κυριότερους καταυλισμούς του νησιού στη Μόρια λόγω υπερπληθυσμού και φόβων για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ο καταυλισμός της Μόριας μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.000 άτομα, ωστόσο αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό ζουν 20.000. Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ, πάνω από 500 πρόσφυγες κρατούνται σε «κλουβιά» στο κεντρικό λιμάνι της Λέσβου. Κοιμούνται έξω και δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη.

Ένας από τους προσωρινά κρατούμενους δήλωσε στην κάμερα του BBC ότι προέρχεται από το Κονγκό και ότι βρίσκεται στη Λέσβο εδώ και τρεις μέρες. Ήρθε με βάρκα από την Τουρκία. Είπε: «Μας έσωσαν και μας έφεραν εδώ. Έπρεπε να πάμε στη Μόρια, αλλά μας είπαν ότι δεν γίνεται αυτό γιατί η Μόρια έχει γεμίσει. Οπότε μας έφεραν εδώ και μας κρατάνε εδώ». Σε ερώτηση για τις συνθήκες εκεί, απάντησε: «Δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα, δεν υπάρχει χώρος για να κοιμηθείς. Θέλουμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέρος, όχι εδώ».

Στη συνέχεια, άνδρες του Λιμενικού διέκοψαν τη βιντεοσκόπηση του ρεπορτάζ του BBC. Η δημοσιογράφος του BBC ρώτησε έναν από αυτούς αν οι άνθρωποι που κρατούνται μπορούν να φύγουν ή βρίσκονται υπό κράτηση. Ο λιμενικός της απάντησε ότι δεν είναι κρατούμενοι, τότε η δημοσιογράφος επέμεινε: «Άρα μπορούν να φύγουν;» και έλαβε την απάντηση «όχι».

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πατίνι
Σκιάθος: Ανήλικος χτύπησε πεζό με πατίνι και εξαφανίστηκε – Χειροπέδες και στους γονείς του
Σκιάθος: Ανήλικος με ηλεκτρικό πατίνι παρέσυρε πεζό και τον εγκατέλειψε – Συνελήφθη μαζί με τους γονείς του
Σκιάθος: Ανήλικος χτύπησε πεζό με πατίνι και εξαφανίστηκε – Χειροπέδες και στους γονείς του
7ο ΓΕΛ Περιστερίου
Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια ημερίδα-πρότυπο για την αλήθεια στη νέα ψηφιακή εποχή!
Το 7ο ΓΕΛ Περιστερίου «απαντά» στις προκλήσεις της AI: Μια ημερίδα-πρότυπο για την αλήθεια στη νέα ψηφιακή εποχή!
Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια ημερίδα-πρότυπο για την αλήθεια στη νέα ψηφιακή εποχή!