Thumbnail
Την άρση της ευνοϊκής ρύθμισης που ίσχυε για όλους όσοι είχαν 40 και περισσότερα έτη ασφάλισης προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε χθες, με λεπτομέρειες για την ασφάλιση των μη μισθωτών βάσει των διατάξεων του νέου νόμου Βρούτση

Καταργείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω πολυετούς ασφάλισης. 

Την άρση της ευνοϊκής ρύθμισης που ίσχυε για όλους όσοι είχαν 40 και περισσότερα έτη ασφάλισης προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε χθες, με λεπτομέρειες για την ασφάλιση των μη μισθωτών βάσει των διατάξεων του νέου νόμου Βρούτση.

Υπενθυμίζεται ότι με την παράγραφο 13 του άρθρου 39 του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωναν 40 χρόνια ασφάλισης, μπορούσαν με αίτησή τους να καταβάλλουν μειωμένη κατά 50% την ασφαλιστική τους εισφορά, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης.

Στο εξής, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην ηλεκτρονική «Εφ.Συν.» (www.efsyn.gr), καταργείται η δυνατότητα «καταβολής μειωμένων εισφορών κλάδου σύνταξης κατά 50%, ασφαλισμένων που είχαν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης» και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1.1.2020.

Αρα, οι εν ενεργεία εργαζόμενοι που έχουν κλείσει 40ετία δεν θα περιμένουν αύξηση στη σύνταξή τους για μετά το 40ό έτος εργασίας, αφού τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά την 40ετία αυξάνονται μόνο κατά 0,50%, και θα υποστούν μείωση στον μισθό τους, αφού τώρα πρέπει να καταβάλλουν αυξημένη εισφορά κατά 50%.

Αναπροσαρμογές

Επίσης, σύμφωνα με τα «ψιλά» γράμματα του νόμου και της διευκρινιστικής εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, η αναπροσαρμογή στα ποσά εισφορών του κλάδου σύνταξης και υγείας για τα έτη 2021 και 2022 αφορά μόνο τις εισφορές των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ.

Από 1.1.2023 έως 31.12.2024, οι εισφορές των μη μισθωτών θα προσαυξάνονται κάθε χρόνο, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας. Ομως, από 1.1.2025 και μετά οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες θα προσαυξάνονται κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Ακόμη, για τους δικηγόρους παραμένει σε ισχύ διάταξη περί συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών με ποσά που καταβάλλονται μέσω γραμματίων προείσπραξης ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση.

Σχετικά με τις συνεισπραττόμενες εισφορές, στις περιπτώσεις παράλληλης μισθωτής απασχόλησης ισχύουν τα εξής:

α. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν, όπου απαιτείται, μια εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας και υπέρ της στέγης Υγειονομικών, από τη μισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η καταβολή από τη μισθωτή απασχόληση, συνεισπράττονται με τις εισφορές της μη μισθωτής ασφάλισης.

β. Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, η εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας καταβάλλεται, όπου απαιτείται από τη μισθωτή απασχόληση. Εάν δεν προβλέπεται η παρακράτησή της από τη μισθωτή, συνεισπράττεται η εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) από τη μη μισθωτή εργασία.

Απλοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα γίνεται απλούστερο σε ό,τι αφορά και τους μη μισθωτούς που έχουν παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα. Κι αυτή η κατηγορία θα καταβάλλει μόνο μία εισφορά. Ακόμη και στην περιπτώσεις της πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας σε συνδυασμό με μισθωτή, η εισφορά θα είναι μόνο μία, εκ των έξι που προβλέπονται.

Ωστόσο το ύψος της εισφοράς που καταβάλλεται από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα