Με προσευχή και αγιασμό θα νικήσουμε τον κορονοϊό;
Γράφει ο Στέργιος Νταής, βιοφυσικός (MSc) & επιστημονικός συνεργάτης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας της νόσου του κορονοϊού (COVID-19) προτείνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο διοίκησης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μεταξύ αυτών, η Ιερά Σύνοδος ζητά:
 
«να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραια την κληρονομία Του». 

Ακόμα επισημαίνει πως:
 
«[…] όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας, συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού […]».

Όσο λοιπόν η Εκκλησία μας προτρέπει στην προσευχή και την παράδοσή μας στο θέλημα του Θεού, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αγωνίζεται να περιορίσει την εξάπλωση, να καταγράψει, να αναλύσει και να δοκιμάσει πιθανές θεραπείες. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, σε ποιόν (μεσ)αιώνα έχει προσαράξει η θρησκευτική κοσμοαντίληψη και πρακτική;

Ένα ακόμα χτύπημα ήρθε από ιερέα, προσκεκλημένο σε πάνελ της ΕΡΤ με θέμα συζήτησης την εξάπλωση του ιού και τη «θεία μετάληψη», ο οποίος κατέστησε σαφές πως:
 
«ο Χριστός δεν είναι φορέας μικροβίων και η πράξη της Εκκλησίας εδώ και 20 αιώνες το έχει αποδείξει».

Στην ιδιότυπη αυτή συζήτηση συμμετείχε και ο «παπαροκάς» Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο οποίος από το κανάλι του στο youtube ανέφερε πως: 
 
«ο κορονοϊός δε μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία. Ούτε ο ιός της γρίπης, ούτε ο Η1Ν1, ούτε η ηπατίτιδα και το AIDS ή άλλες ασθένειες. Η Θεία Κοινωνία είναι ΖΩΗ. Η Θεία Κοινωνία δεν είναι τύπος του Ιησού Χριστού. Είναι ο ίδιος Ιησούς Χριστός που είναι η ζωή, που είναι ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών».

Ανεξάρτητα των όποιων θρησκευτικών πεποιθήσεων, η θέση που κατέχουν οι έννοιες της αρρώστιας και της θεραπείας στο ορθόδοξο θεολογικό οικοδόμημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η «νόσος» σχετίζεται με την «αμαρτία» και είναι συνέπεια της «πτώσης του ανθρώπου». Μόνο στο τέλος του χρόνου (;), όταν ο Θεός ανακαινίσει τον κόσμο, θα εκλείψει το αίτιο και το αιτιατό, που δεν είναι άλλο από την αμαρτία και την ασθένεια…

Σε κάθε περίπτωση, η προσαρμογή της πραγματικότητας στο θρησκευτικό κανονιστικό πλαίσιο -και όχι το αντίθετο- παράγει αντιφάσεις και αδυνατεί να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα. Είναι η αμήχανη στιγμή που η Εκκλησία υποστηρίζει πως ο Θεός αν και ο δημιουργός της Ζωής, «ο ποιητής των όλων», αποκληρώνει τα παιδιά του. Εν προκειμένω ο νέος κορονοϊός και γενετικό υλικό έχει και μηχανισμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τα δομικά συστατικά του κυττάρου που προσβάλλει για να συνθέσει τα πολλαπλά του αντίγραφα.

Σε περιόδους κανονικότητας όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, με φιλοσοφικές, επιστημονικές, θεολογικές και υπαρξιακές προεκτάσεις. Τη στιγμή όμως της όξυνσης και της αυξημένης ανάγκης για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, ας αφήσουμε αυτούς που διαθέτουν την εξακριβωμένη γνώση και τα κατάλληλα εργαλεία να είναι οι πρωταγωνιστές, δηλαδή τα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. Οι ασθένειες δεν αντιμετωπίζονται με θρησκοληψίες και ανάγνωση ιερών κειμένων, αλλά με έρευνα και διάγνωση, επιδημιολογικές μελέτες και θεραπευτικά πρωτόκολλα, κανόνες δημόσιας και ιδιωτικής υγιεινής, εμβόλια και φάρμακα. 

Όπως τονίζει και ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες:
 
«όσο πιο γρήγορα ληφθούν μέτρα όπως αυτό της ακύρωσης των εορτασμών του Καρναβαλιού, εν συνεχεία των ποδοσφαιρικών αγώνων, το κλείσιμο εκκλησιών, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί η διάδοση του ιού».

Απορίας άξιο είναι λοιπόν τι συζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού ώστε στη συνέχεια να αποσταλεί Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου προς τις Μητροπόλεις της χώρας, το οποίο καλεί τον «πιστό λαό» σε προσευχή και θεοπρεπή αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η υπουργός των Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έχει άποψη για όλα αυτά; Ή στο όνομα των καλών σχέσεων με το ιερατείο θα επιλέξει να υποβαθμίσει περαιτέρω το άλλο της χαρτοφυλάκιο, αυτό της Παιδείας, της Γνώσης και της Επιστήμης;

σχετικά άρθρα

Οδηγίες αυτόματης Εγγραφής για το επίδομα των 600 ευρώ
Οδηγίες αυτόματης Εγγραφής για το επίδομα των 600 ευρώ
Μέσα στην εβδομάδα ξεκινάει η εγγραφή των ενδιαφερόμενων για το επίδομα των 600 ευρώ στην Εργάνη και μετά η ένταξη σε τηλεκατάρτιση 100 ωρών ώστε να...
Οδηγίες αυτόματης Εγγραφής για το επίδομα των 600 ευρώ
Τι απάντησε ο διευθυντής για πιέσεις και προσωπικά στοιχεία συμμετοχής στην εξ αποστάσεως: Παράσταση των Παρεμβάσεων στη Δ/θυνση Β/βάθμιας Δ. Θεσ/νίκης
Τι απάντησε ο διευθυντής για πιέσεις και προσωπικά στοιχεία συμμετοχής στην εξ αποστάσεως: Παράσταση των Παρεμβάσεων στη Δ/θυνση Β/βάθμιας Δ. Θεσ/νίκης
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των Αγωνιστικές Παρεμβάσεων ΔΕ Θεσσαλονίκης
Τι απάντησε ο διευθυντής για πιέσεις και προσωπικά στοιχεία συμμετοχής στην εξ αποστάσεως: Παράσταση των Παρεμβάσεων στη Δ/θυνση Β/βάθμιας Δ. Θεσ/νίκης