Thumbnail
Επικοινωνήστε πρώτα με τον ΕΟΔΥ για να λάβετε οδηγίες

Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του νέου κοροναϊού στην κοινότητα στην Ελλάδα και δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων, εκτός των καρναβαλικών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Τονίζουν δε, ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, θα επαναξιολογηθεί το τριήμερο.

Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν έρθει από πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές και εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (210 5212054), για να λάβουν οδηγίες. Επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πρέπει μόνοι τους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Πάντως, όπως αναφέρεται, τα νοσοκομεία προχωρούν στην εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απευθύνονται οι πολίτες.

Παράλληλα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τονίζουν ότι συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους και η παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών τους. Με βάση αλγόριθμο που έχει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας διαχωρίζονται σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές. Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που έχουν βρεθεί σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά, και έχουν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχουν δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους, και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ' οίκον. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση λένε οι επιστήμονες, και αυτή είναι η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού. Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης, ή ταξίδι σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης. Επαναλαμβάνουν δε, ότι δεν κολλάει κάποιος κοροναϊό επειδή θα ακουμπήσει κάτι, αλλά επειδή στη συνέχεια θα φέρει τα χέρια του στο στόμα την μύτη τα μάτια. Γι' αυτό υπογραμμίζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το απλό βήμα που πρέπει να κάνετε πάντα στο μπρόκολο πριν το μαγείρεμα

«Κάλτσα»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπα
Ημερίδα ΕΚΠΑ: «Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Ελλάδα σήμερα: δυσκολίες, προκλήσεις και προοπτικές»
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιανουαρίου και είναι δωρεάν
Ημερίδα ΕΚΠΑ: «Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Ελλάδα σήμερα: δυσκολίες, προκλήσεις και προοπτικές»
Θάνος Παπαϊωάννου, πρόεδρος ΑΣΕΠ
Αποκλειστικό - ΑΣΕΠ: Βγαίνει άμεσα η προκήρυξη για πάνω από 2.700 μόνιμες θέσεις ΤΕ
Αποκλειστικό alfavita: Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, επιβεβαίωσε την άμεση έκδοση του διαγωνισμού
Αποκλειστικό - ΑΣΕΠ: Βγαίνει άμεσα η προκήρυξη για πάνω από 2.700 μόνιμες θέσεις ΤΕ
θανατος
Έφυγε απρόσμενα από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Σούτσας
Ο Κωνσταντίνος Σούτσα υπήρξε και πρώην ειδικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ, - Η είδηση έγινε από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ
Έφυγε απρόσμενα από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Σούτσας