Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
«Σπιτφάιρ» MJ755
Το «Σπιτφάιρ» MJ755 της ΠΑ έτοιμο για την πρώτη δοκιμαστική πτήση έπειτα από πλήρη ανακατασκευή

Από το ιστορικό αεροδρόμιο του Μπίγκιν Χιλ της Μεγάλης Βρετανίας θ’ απογειωθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση το «Σπιτφάιρ» MJ755, ένα αεροπλάνο-θρύλος της Πολεμικής Αεροπορίας, που ανακατασκευάστηκε πλήρως για να πετάξει ξανά στους ελληνικούς ουρανούς. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κόλια, αντιπρόεδρο του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», το οποίο έχει αναλάβει αποκλειστικά με δικές του δαπάνες την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτητική κατάσταση, «η πρώτη δοκιμαστική πτήση του MJ755 θα γίνει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στις 9:00 το πρωί στο αεροδρόμιο του Μπίγκιν Χιλ».

Το αεροσκάφος μετά την παραχώρησή του από την Πολεμική Αεροπορία στο Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ», μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2018 για πλήρη ανακατασκευή στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Κέντρου Συντήρησης – Ανακασκευής Ιστορικών Αεροσκαφών «Σπιτφάιρ», όπου εδρεύει η ομώνυμη εταιρεία στο Μπίγκιν Χιλ της Μεγάλης Βρετανίας.

«Για δύο χρόνια το MJ755 θα είναι κάτω από τα φτερά του ιδρύματος», υπογραμμίζει ο κ. Δημήτρης Κόλιας, «ώστε να πάρει μέρος σε διάφορα διεθνή αεροπορικά σόου με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας και έτσι να γίνει διεθνώς γνωστό!».

«Μετά τα δύο χρόνια, το ίδρυμα θα έχει μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία αυτή στην Πολεμική Αεροπορία ώστε να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα πάντα με την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος «Ίκαρος», συμπληρώνει ο κ. Κόλιας.

«Απλά να πω ότι αυτά τα «vintage» αεροσκάφη πετάνε περίπου 15 ώρες τον χρόνο. Θα το πετάνε πιλότοι που θα προτείνει η Πολεμική Αεροπορία, και θα το συντηρούν μηχανικοί επίσης που θα προτείνει η ΠΑ αλλά θα εκπαιδεύσει και θα πιστοποιήσει το ίδρυμα με δικά του έξοδα στην Αγγλία», λέει ο κ. Δημήτρης Κόλιας, και καταλήγει: «Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με το MJ755 θα είναι η δεύτερη Πολεμική Αεροπορία στον κόσμο μετά την RAF (ΗΒ) που θα έχει ενεργό πτητικό στρατιωτικό «Spitfire» στο δυναμικό της».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα χορηγηθεί άδεια πτήσης από την πολιτική αρχή αεροπλοΐας του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να έρθει το αεροσκάφος στην Ελλάδα.

73 χρόνια πριν…

Το «Σπιτφάιρ» MJ755 παραδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1947 στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία από τον Υποσμηναγό (Ι) της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF) Τζώρτζ Νταν. Ήταν ένα από τα 77 περίπου «Σπιτφάιρ» που έδωσε η αγγλική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς εντάχθηκε στην δύναμη της 335 Μοίρας Διώξεως στο Σέδες (Θεσσαλονίκη). Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στο Φάληρο, όπου μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα αρχικά στο Τατόι, αργότερα στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου, ενώ μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στο ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο για πλήρη ανακατασκευή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Στείλτε το βιογραφικό σας εδώ

Μητέρα επιτέθηκε βάναυσα σε εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για απόπειρα αρπαγής 11χρονης μαθήτριας
Όπως καταγγέλλει η μητέρα της 11χρονης μαθήτριας, αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες ακολούθησε το σχολικό λεωφορείο της κόρης της και δύο άνδρες προσπάθησαν...
Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για απόπειρα αρπαγής 11χρονης μαθήτριας
patrakapnogona epal
Πάτρα: Σύρραξη και καπνογόνα μεταξύ μαθητών σε ΕΠΑΛ - Στο νοσοκομείο 15χρονος
Ένας μαθητής τραυματίστηκε σε ΕΠΑΛ στην Πάτρα όταν μαθητές έριξαν καπνογόνα μέσα στο σχολικό συγκρότημα
Πάτρα: Σύρραξη και καπνογόνα μεταξύ μαθητών σε ΕΠΑΛ - Στο νοσοκομείο 15χρονος
diki pseutogiatrou
Δίκη ψευτογιατρού: Οργή μητέρας θύματος - «Αλήτη, τέρας μου έφαγες το κορίτσι»
Η μητέρα θύματος προσπάθησε να λιντσάρει τον κατηγορούμενο - «Μου έλεγε ότι θα ο καρκίνος θα ξεραίνονταν» κατέθεσε γυναίκα, θύμα του «Dr Kontos»
Δίκη ψευτογιατρού: Οργή μητέρας θύματος - «Αλήτη, τέρας μου έφαγες το κορίτσι»
Αξιολόγηση-Α' Σύλλογος Αθηνών: 73,5% υπέρ του ενιαίου κειμένου της ΔΟΕ
Απεργία - αποχή ζητά ο Α' Σύλλογος Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Το 73,5% των σχολείων υπέρ του ενιαίου κειμένου της ΔΟΕ
Αξιολόγηση-Α' Σύλλογος Αθηνών: 73,5% υπέρ του ενιαίου κειμένου της ΔΟΕ