Thumbnail
8,7 εκατομμύρια ευρώ το 2013 για τη δημιουργία της κόλασης. Αναθέσεις κατ’ επιλογής και τότε και τώρα

Συνολικά 8,7 εκατομμύρια ευρώ πληρώθηκαν το 2013 για τη δημιουργία της σημερινής «κόλασης» της Μόριας με διαδικασίες μάλιστα «εθνικών κινδύνων» που πάει να πει με έμμεσες απευθείας αναθέσεις. Τρόπος που επιλέγεται να ακολουθηθεί με ότι αυτό σημαίνει και με την κατασκευή των νέων δομών που η Κυβέρνηση επιλέγει και επιμένει να κατασκευάσει.

Το Σεπτέμβριο του 2013 για το «Κέντρο Πρώτης Υποδοχής» όπως τότε είχε αποκληθεί στη Μόρια, στα 46,5 στρέμματα έκτασης του παλιού στρατοπέδου «Παραδέλλη», ξοδεύτηκαν 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα για το «Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών προς επιστροφή», ξοδεύτηκαν άλλα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά δηλαδή 8,7 εκατομμύρια!

Για την κατασκευή των υποδομών στη Μόρια από το αρμόδιο Υπουργείο δημόσιας τάξης τότε, με Υπουργό τον κ. Νίκο Δένδια ζητήθηκε να δώσουν προσφορές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δέκα εταιρείες με έδρα κυρίως την Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές μεταξύ των οποίων η Κέρκυρα τόπος καταγωγής και έκθεσης στις εκλογές του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών. Με ελάχιστες δε εκπτώσεις της τάξης του 2 - 3% έγιναν οι αναθέσεις και η δημιουργία του σημερινού «Παρθενώνα»!

Το γεγονός είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργοληπτών τόσο στη Λέσβο όσο και στην Αθήνα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Σχεδόν επτά χρόνια μετά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να φτιάξει τη νέα δομή ξανά με απευθείας αναθέσεις επικαλούμενη …την κρίση.

Στο νόμο 4650/2019 άρθρο 17 επιτρέπεται η δημιουργία των νέων δομών «ανεξαρτήτως ποσού, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης επιδείνωσης της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης».

Πηγή: stonisi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κλειστό σχολείο με λουκέτο
Κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας: Τι αλλάζει για ΣΔΕ, ΣΑΕΚ και Τάξη Μαθητείας
Με πρότυπο τα «κλειστά σχολεία» η αναστολή μαθημάτων λόγω κακοκαιρίας – Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας
Κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας: Τι αλλάζει για ΣΔΕ, ΣΑΕΚ και Τάξη Μαθητείας
Πατρινό καρναβάλι
Απόκριες 2026: Από την Τσικνοπέμπτη στην Καθαρά Δευτέρα – Πότε κορυφώνονται οι εκδηλώσεις
Το ημερολόγιο της Αποκριάς, τα καρναβάλια, τα έθιμα και ο συμβολισμός της Καθαράς Δευτέρας - Πότε τελειώνει το Τριώδιο
Απόκριες 2026: Από την Τσικνοπέμπτη στην Καθαρά Δευτέρα – Πότε κορυφώνονται οι εκδηλώσεις
Όχημα του ΕΚΑΒ το βράδυ
Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Νεκρός 27χρονος εκπαιδευτικός – Τον έψαχναν για ώρες
Για ώρες αναζητούσε η αδελφή του τον εκπαιδευτικό – Σε εξέλιξη η έρευνα της ΕΛΑΣ για τα αίτια θανάτου
Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Νεκρός 27χρονος εκπαιδευτικός – Τον έψαχναν για ώρες
ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, κολόνα, διακοπή ρεύματος
Διακοπές ρεύματος σε 14 δήμους της Αττικής σήμερα Πέμπτη 12/2 – Οι περιοχές
Χωρίς ρεύμα μεγάλο τμήμα της Αττικής λόγω εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ – Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τις ώρες ανά περιοχή
Διακοπές ρεύματος σε 14 δήμους της Αττικής σήμερα Πέμπτη 12/2 – Οι περιοχές