elka aristotelis
Η ΠΕΝΕΝ «διεκδικεί το αίτημα οι ναυτεργάτες να έχουν το δικαίωμα, εφόσον τα πλοία έχουν ρότα τις επικίνδυνες περιοχές, να τους κατοχυρώνεται η δυνατότητα της παλιννόστησης με δαπάνη των εταιριών»

«Τα μέτρα που έως τώρα έχουν ληφθεί σε διεθνές επίπεδο (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός IMO) και σε περιφερειακό επίπεδο (Ε.Ε) είναι αναποτελεσματικά» αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα πειρατείας σε ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία και τις απαγωγές Ελλήνων ναυτικών.

Προσθέτει ότι «το φαινόμενο της ναυτικής πειρατείας είναι σε πλήρη εξέλιξη, ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία» και ότι «στην διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, περισσότερα από 100 πλοία ελληνικής πλοιοκτησίας έχουν εμπλακεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου, κυρίως στην κινέζικη θάλασσα (Κίνα - Ινδονησία - Φιλιππίνες - Σιγκαπούρη), στην θάλασσα της Σομαλίας, στην Ανατολική Αφρική, στον κόλπο της Γουινέας και στην Δυτική Αφρική».  

Η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι «από την πλευρά των ναυτεργατικών συμφερόντων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, διεκδικεί το αίτημα οι ναυτεργάτες να έχουν το δικαίωμα, εφόσον τα πλοία έχουν ρότα τις επικίνδυνες περιοχές, να τους κατοχυρώνεται η δυνατότητα της παλιννόστησης με δαπάνη των εταιριών». Επίσης προσθέτει ότι «επειδή είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να διακοπεί η ναυσιπλοΐα από αυτές τις περιοχές, επιβάλλεται άμεσα η υπογραφή μιας τέτοιας συλλογικής σύμβασης εργασίας, που να διαμορφώνει εντελώς διαφορετικά μισθολόγια που θα συνάδουν με τους κινδύνους που διαμορφώνονται για την σωματική ακεραιότητα των ναυτικών, που κάτω από το βάρος πιεστικών οικονομικών αναγκών επιθυμούν να ταξιδέψουν στις επικίνδυνες ζώνες, περιοχές και χώρες».

Η ΠΕΝΕΝ προσθέτει εξάλλου, ότι «οι ναυτιλιακές εταιρείες εισπράττουν ιλιγγιώδη ναύλα με τα πλοία τους που ναυλώνονται σε αυτές τις επικίνδυνες περιοχές, ενώ έχουν επίσης εξασφαλισμένες τις ρήτρες στις ασφάλειες για την περίπτωση πειρατειών και τελικά τα θύματα ήταν και είναι μόνο οι ναυτικοί που είναι εκτεθειμένοι σε τεράστιους κινδύνους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παραλία στην Ελλάδα
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν απόλυτη ηρεμία, φυσική ομορφιά και απομόνωση – μόλις λίγη ώρα από το κέντρο της πόλης
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
αυτοκίνητο
Αναστάτωση στην Ελλάδα: Τίθενται εκτός νέων συμβολαίων οι οδηγοί σε αυτή την ασφαλιστική
Τρίμηνη απαγόρευση έκδοσης και ανανέωσης συμβολαίων από 1η Ιουλίου – Τι σημαίνει για τους ασφαλισμένους στην Ελλάδα
Αναστάτωση στην Ελλάδα: Τίθενται εκτός νέων συμβολαίων οι οδηγοί σε αυτή την ασφαλιστική