Thumbnail
Ρύθμιση οφειλών προς δημοτικές υπηρεσίες

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να απευθυνθούν στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που τους προσφέρει τη δυνατότητα να απαλλαγούν από πρόσθετα οικονομικά βάρη, όπως δημοτικά τέλη, φόρους, κλήσεις δημοτικής αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα και άλλα. Η ρύθμιση κινείται στη λογική των δόσεων και σε όσες λιγότερες δόσεις επιλέξει ο οφειλέτης να εξοφλήσει το χρέος του, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προσαυξήσεις που «σβήνει».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι οφειλέτες από βεβαιωμένα χρέη τους προς τους δήμους, από πηγές πάσης φύσεως (δημοτικά τέλη, φόρους, κλήσεις δημοτικής αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κ.ά.), έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ώστε να αιτηθούν διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση παρατάθηκε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ρύθμιση κινείται στη λογική των δόσεων και συνοπτικά σε όσες λιγότερες δόσεις επιλέξει ο οφειλέτης να εξοφλήσει το χρέος του, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προσαυξήσεις που «σβήνει».

Ειδικότερα διαγράφονται προσαυξήσεις σε ποσοστό:

α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ,

β) 80% αν εξοφληθεί σε 2 έως 24 δόσεις,

γ) 70% αν εξοφληθεί σε 25 έως 48 δόσεις,

δ) 60% αν εξοφληθεί σε 49 έως 72 δόσεις,

ε) 50% αν εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις.

Βεβαίως στην περίπτωση που ο οφειλέτης -σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης- εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα, εάν ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα για τον ίδιο.

Από τη στιγμή της υποβολής της αίτησής του είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εντός τριών ημερών την πρώτη δόση (ή την εφάπαξ αποπληρωμή του χρέους). Διαφορετικά η αίτηση ακυρώνεται. Στη συνέχεια οι δόσεις που θα χρειάζεται να καταβάλει μηνιαίως, θα είναι ισόποσες και όχι μικρότερες των 20 ευρώ (με εξαίρεση την τελευταία δόση). Τυχόν καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5%.

Στη μέχρι σήμερα εφαρμογή της η ρύθμιση έχει αποδειχτεί ωφέλιμη τόσο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και για τους δήμους, καθώς ευνοεί την εισπραξιμότητα οφειλών από πολίτες που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Παιδικοί σταθμοί

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 έχουν προθεσμία οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να προσκομίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά (π.χ. πυρασφάλειας) για τη συμμόρφωσή τους στους κανονισμούς του ισχύοντος πλαισίου (ΠΔ 99/2017), σύμφωνα με εγκύκλιο με επείγον χαρακτήρα που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και κοινοποίησε στην ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ, σε συνέχεια της σχετικής ρύθμισης που συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατα ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο.

Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Σε αντίθεση με τις παραπάνω περιπτώσεις, οι δημότες δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για δηλώσεις απαλλαγής από τέλη που αφορούν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Όπως διαβεβαίωσε ο  Τ. Θεοδωρικάκος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε πρόσφατη συνάντησή τους, αναμένεται οριστική λύση για το θέμα, πιθανότατα με νέα υπουργική απόφαση, με την οποία οι δηλώσεις απαλλαγής θα αποσυνδέονται από την παραπάνω ημερομηνία.

Παράλληλα, σε αναμονή της ερμηνευτικής εγκυκλίου που έχει προαναγγείλει ο υπουργός για τις διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, βρίσκονται ιδιοκτήτες ακινήτων. Η εγκύκλιος θα αφορά την απαλλαγή από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις στους ιδιοκτήτες που θα σπεύσουν για διορθωτικές δηλώσεις, έως τις 31 Μαρτίου 2020, στον δήμο τους, για το σωστό εμβαδόν των ακινήτων τους, εάν υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 με αυτά που έχουν στα αρχείο τους οι δημοτικές αρχές και η ΔΕΗ.

Με την επικείμενη εγκύκλιο (αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς, επιβεβαιώνει το υπουργείο) για όσους ιδιοκτήτες είχαν οικειοθελώς δηλώσει τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους με το προϊσχύον πλαίσιο, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους δήμους.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;