επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Κουκάκι
Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα ερευνήσει το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων αυτή της σωματικής βλάβης.

Η επεισοδιακή εκκένωση των κτηρίων πυροδοτεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα μετά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες. Την καταγγελία διέψευσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζοντας ότι σε μία περίπτωση έγινε χρήση ελαστικού σφαιριδίου για να αποκρουστούν επιθέσεις των καταληψιών. Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία που έκανε ο γνωστός σκηνοθέτης και οι γιοί του οι οποίοι συνελήφθησαν.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι εννέα συλληφθέντες από την τριπλή επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι. Κατά περίπτωση τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα:

-Βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων

-διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας

– επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών

– απείθεια

– παράνομη οπλοκατοχή

– εξύβριση

-απόπειρα παράνομης βίας

Και οι 9 ζήτησαν και έλαβαν αναβολή για τη δίκη τους ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για αύριο. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο πατέρας και οι δύο γιοί του που μένουν στο διπλανό κτήριο και τους συνέλαβαν στη ταράτσα του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία στην κατάληψη στην οδό Ματρόζου τα δύο αδέρφια που μένουν στο διπλανό σπίτι, πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών. Μαρτυρίες από την γειτονία υποστηρίζουν ότι τα δύο παιδιά εκείνη την ώρα βρισκόντουσαν στο μπαλκόνι της οικίας τους. Ο πατέρας συνελήφθη για αντίσταση στις αστυνομικές αρχές. Φέρεται να προσπάθησε να πάρει το όπλου αστυνομικού ενώ τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη.

Το όλο θέμα εξακολουθεί να προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης τονίζει ότι στις επιχειρήσεις των ΜΑΤ στο Κουκάκι ασκήθηκε αστυνομική βία υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα. Το αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Σύμφωνα με την αστυνομία στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Με λαμαρίνες και μαντρότοιχους σφραγίστηκε η κατάληψη στην Παναιτωλίου. Στα ευρήματα στην συγκεκριμένη κατάληψη βρέθηκε σημείωμα με οδηγίες άμυνας σε περίπτωση εκκένωσης από τις αστυνομικές δυνάμεις.

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα στην προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση έχει καταστρατηγήσει τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και του Συντάγματος. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το απόγευμα στη ΓΑΔΑ η νεολαία και ο τομέας Δικαιωμάτων του κόμματος.

Απαντώντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει: «Το μόνο αμείλικτο λοιπόν στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμμονή στη στήριξη της ανομίας. Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου;»

Εξάλλου, κατεπείγουσα έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία που έκανε ο γνωστός σκηνοθέτης και οι γιοί του οι οποίοι συνελήφθησαν στο σπίτι τους που βρίσκεται δίπλα στην κατάληψη που εκκενώθηκε στην οδό Ματρόζου, στο Κουκάκι.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα ερευνήσει το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων αυτή της σωματικής βλάβης.

Παράλληλα, πληροφορίες από την Εισαγγελία της Αθήνας αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι ήταν παρόντες τρεις εισαγγελείς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελικοί λειτουργοί ήταν παρόντες στις κατ΄ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Κωνσταντινίδης, Ν. Κουντούρης

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές