επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Κουκάκι
Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα ερευνήσει το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων αυτή της σωματικής βλάβης.

Η επεισοδιακή εκκένωση των κτηρίων πυροδοτεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα μετά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες. Την καταγγελία διέψευσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζοντας ότι σε μία περίπτωση έγινε χρήση ελαστικού σφαιριδίου για να αποκρουστούν επιθέσεις των καταληψιών. Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία που έκανε ο γνωστός σκηνοθέτης και οι γιοί του οι οποίοι συνελήφθησαν.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι εννέα συλληφθέντες από την τριπλή επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι. Κατά περίπτωση τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα:

-Βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων

-διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας

– επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών

– απείθεια

– παράνομη οπλοκατοχή

– εξύβριση

-απόπειρα παράνομης βίας

Και οι 9 ζήτησαν και έλαβαν αναβολή για τη δίκη τους ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για αύριο. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο πατέρας και οι δύο γιοί του που μένουν στο διπλανό κτήριο και τους συνέλαβαν στη ταράτσα του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία στην κατάληψη στην οδό Ματρόζου τα δύο αδέρφια που μένουν στο διπλανό σπίτι, πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών. Μαρτυρίες από την γειτονία υποστηρίζουν ότι τα δύο παιδιά εκείνη την ώρα βρισκόντουσαν στο μπαλκόνι της οικίας τους. Ο πατέρας συνελήφθη για αντίσταση στις αστυνομικές αρχές. Φέρεται να προσπάθησε να πάρει το όπλου αστυνομικού ενώ τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη.

Το όλο θέμα εξακολουθεί να προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης τονίζει ότι στις επιχειρήσεις των ΜΑΤ στο Κουκάκι ασκήθηκε αστυνομική βία υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα. Το αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Σύμφωνα με την αστυνομία στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Με λαμαρίνες και μαντρότοιχους σφραγίστηκε η κατάληψη στην Παναιτωλίου. Στα ευρήματα στην συγκεκριμένη κατάληψη βρέθηκε σημείωμα με οδηγίες άμυνας σε περίπτωση εκκένωσης από τις αστυνομικές δυνάμεις.

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα στην προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση έχει καταστρατηγήσει τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και του Συντάγματος. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το απόγευμα στη ΓΑΔΑ η νεολαία και ο τομέας Δικαιωμάτων του κόμματος.

Απαντώντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει: «Το μόνο αμείλικτο λοιπόν στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμμονή στη στήριξη της ανομίας. Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου;»

Εξάλλου, κατεπείγουσα έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία που έκανε ο γνωστός σκηνοθέτης και οι γιοί του οι οποίοι συνελήφθησαν στο σπίτι τους που βρίσκεται δίπλα στην κατάληψη που εκκενώθηκε στην οδό Ματρόζου, στο Κουκάκι.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας θα ερευνήσει το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων αυτή της σωματικής βλάβης.

Παράλληλα, πληροφορίες από την Εισαγγελία της Αθήνας αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι ήταν παρόντες τρεις εισαγγελείς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελικοί λειτουργοί ήταν παρόντες στις κατ΄ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Κωνσταντινίδης, Ν. Κουντούρης

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ - Ενεργοποιήστε την επιταγή κατάρτισης και ξεκινήστε τώρα επιλέγοντας το ΕΚΕΚ ATHENA (ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep
Σήμερα τα αποτελέσματα του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (1Γ/2025): Βαθμολογίες, μόρια και διορισμοί
Πώς διαμορφώνεται η σειρά κατάταξης – Τι μετράει πέρα από τους βαθμούς
Σήμερα τα αποτελέσματα του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ (1Γ/2025): Βαθμολογίες, μόρια και διορισμοί
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οικουμενικός Πατριάρχης για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα: «Είναι ντροπή για το γένος των ανθρώπων»
Στις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οικουμενικός Πατριάρχης για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα: «Είναι ντροπή για το γένος των ανθρώπων»
ilikiomenos-laptop.jpg
ΗΠΑ: Αύξηση των 80χρονων που εργάζονται λόγω φτώχειας – Σύντομα και στην Ευρώπη;
Οι ιστορίες με 80χρονους και 85χρονους που δουλεύουν επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν είναι καθημερινότητα στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Αύξηση των 80χρονων που εργάζονται λόγω φτώχειας – Σύντομα και στην Ευρώπη;
αστυνομια
Ασπρόπυργος: Άγριο ένοπλο επεισόδιο - «Βροχή» από σφαίρες σε κατοικημένη περιοχή – Φθορές σε σπίτια και οχήματα – Ανάστατοι οι κάτοικοι
Ασπρόπυργος: Άγριο ένοπλο επεισόδιο μεταξύ Ρομά και ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση – Τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί - Ένα βήμα πριν την τραγωδία...
Ασπρόπυργος: Άγριο ένοπλο επεισόδιο - «Βροχή» από σφαίρες σε κατοικημένη περιοχή – Φθορές σε σπίτια και οχήματα – Ανάστατοι οι κάτοικοι