αστυνομία
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) με ανακοίνωσή της καλεί την πολιτική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας και τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών περί "ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας"

"Ενώ δημοσιοποιούνται καταγγελίες αλλά και οπτικοακουστικά τεκμήρια για επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκτεταμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας, την ίδια στιγμή διατυπώνεται από αρμόδια και αναρμόδια πολιτικά πρόσωπα αλλά και από διαμορφωτές κοινής γνώμης ένας δημόσιος λόγος, που δικαιολογεί ή ακόμα χειρότερα επικροτεί παρόμοια φαινόμενα", αναφέρει η ΕΕΔΑ.

Αντιθέτως, σημειώνει, "δε φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει κινητοποιηθεί κανείς μηχανισμός ελέγχου, λογοδοσίας και δίωξης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας. Επιπλέον, η στέρηση της πρόσβασης σε συνήγορο υπεράσπισης των συλληφθέντων παραβιάζει τα δικαιώματά τους, ενισχύει τις ενδείξεις δυσανάλογης βίας, καθώς και τη βασιμότητα των καταγγελιών για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση".

Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς ωθεί στην εμπέδωση εντός της αστυνομίας της αντίληψης, "ότι είναι επιτρεπτές συμπεριφορές «ρεβάνς» έναντι οιουδήποτε προσώπου ή ομάδας προσώπων, ή ακόμα και όποιας περιοχής ταυτίζεται στο δημόσιο λόγο με την παραβατικότητα και την ανομία".

Την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά επωμίζεται η Κυβέρνηση, υπογραμμίζει η ΕΕΔΑ, εφόσον "δε διαφαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει από πλευράς της ετοιμότητα, ούτε καν διακηρυκτική, για μια ουσιαστική διερεύνηση των καταγγελιών". Ευθύνες αναλογούν και στη Δικαιοσύνη και τις λοιπές ελεγκτικές αρχές που έχουν καθήκον, ακόμα και αυτεπαγγέλτως, να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους.

Ο σεβασμός στους θεσμούς και στην κρατική κυριαρχία "δεν ενσταλάζεται από την αστυνομική αυθαιρεσία και την τρομοκράτηση, ούτε προσιδιάζει σε μια αστική δημοκρατία η αναφορά από υπουργικά χείλη στο «ξύλο» ως στοιχείο «αναγκαστικότητας της βίας»". Χρειαζόμαστε ισχυρούς θεσμούς που θα σέβονται και θα προασπίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε όλες τις περιστάσεις και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή, όπως οφείλουν να πράττουν, καταλήγει η ΕΕΔΑ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μακρη
Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών – Το νέο ωράριο από το σχολ. έτος 2024/25
Η ρύθμιση της ώρας αποχώρησης από τις σχολικές μονάδες για το σχολικό έτος 2024-2025,
Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών – Το νέο ωράριο από το σχολ. έτος 2024/25
ypoyrgeio paideias
Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ): Διαδικασία επιλογής των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Ρύθμιση θεμάτων αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ): Διαδικασία επιλογής των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης