17 Νοέμβρη 1973
17 Νοέμβρη 1973. Το συλλογικό μας όραμα.

17 Νοέμβρη 1973. Ημερομηνία σύμβολο. Σηματωρός της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»: σύνθημα αγώνα εκατομμυρίων πολιτών, δημοκρατικό και προοδευτικό αίτημα γενιών και γενιών, η ψυχή της μεταπολιτευτικής περιόδου που ταυτίζεται με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο ομαλού κοινοβουλευτικού βίου και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας.

Ημέρα αντίστασης στην ξενοκίνητη δικτατορία και στον ιμπεριαλισμό, ημέρα ελευθερίας και θυσίας – θυσίας ζωής. Ημέρα πάλης της νεολαίας και του λαού για ανεξαρτησία, για λαϊκή κυριαρχία, για δημοκρατία. Ημέρα που ξαναγέννησε την ελπίδα ότι οι λαοί μπορούν να καθορίζουν το μέλλον τους, να γράφουν την ιστορία τους, να αγωνίζονται και να κατακτούν το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.

17 Νοέμβρη 1973. «Ήμουνα και εγώ εκεί». Καμαρώναμε για τη συμμετοχή μας. Ντρεπόμαστε για την ολιγωρία μας και για την απουσία μας. Το γεγονός έθρεφε και θρέφει της ψυχής το σκίρτημα για ανάταση του ανθρώπινου πνεύματος, για ανάταση του ανθρώπου. Η ορμή της ιστορίας που πολέμησε τη χούντα των φυλακών και των διώξεων, που στέρησε από τη χώρα μας τη δημοκρατική πρόοδο και την κοινωνική ανέλιξη, τη χούντα που έφερε τον κατακτητή στην Κύπρο, την ματωμένη ακόμα και σήμερα Κύπρο με τα κατεχόμενα εδάφη.

17 Νοέμβρη 1973. Ημέρα που εξυφαίνει το νήμα των μεγάλων αγώνων του ελληνικού λαού. Ημέρα που κατακτάς το νόημα της ζωής, που νιώθεις υποκείμενο της ιστορίας, που νιώθεις το εγώ μέσα από το εμείς, ημέρα που η συλλογική δράση γίνεται ομορφιά της ζωής. Πρόκειται για μια Γιορτή που έχει στραμμένο το πρόσωπό της και στο παρόν και στο μέλλον της χώρας μας, για ένα ιστορικό γεγονός που ανέδειξε ριζοσπαστικά πολιτικά στοιχεία: προαγωγή της προοδευτικής ιδεολογίας, αριστερή πολιτική πρόταση, βαθιά πολιτικοποίηση, ταξική συνείδηση, συλλογικό αγώνα, αξία των κοινωνικών κινημάτων. 

Καμιά μεταμοντέρνα εκδοχή δε θα αποδομήσει την ιστορικότητά της και το μεγαλείο της. Κάθε χρόνο σταθερά και αταλάντευτα διαδηλώνουμε τη ζωντάνια και τη δράση αυτού του μεγαλειώδους αγώνα. Οι διάφοροι πρόθυμοι καλοθελητές που προσπαθούν να απο – ενοχοποιήσουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και την παρακμή του πολιτικού συστήματος δεν μπορούν να απομειώσουν – ούτε κατ’ ελάχιστο – την ιδεολογική δυναμική της, την αξιακή ακτινοβολία της. Το «άστρο του Πολυτεχνείου» φωτίζει για πάντα. 

Η «17η Νοεμβρίου 1973» είναι σύμβολο της προσπάθειας για ανεξαρτησία της χώρας μας, της θέλησης του λαού μας για εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Το μήνυμά της έχει σήμερα στην εποχή της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη ακτινοβολία, ιδιαίτερα τώρα που ο λαϊκισμός μιας αριστεροακροδεξιάς συγκυβέρνησης έφερε στο πολιτικό προσκήνιο το νεοφιλελευθερισμό. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» δεν έχει πλέον μόνο ως κυρίαρχο στοιχείο το συμβολισμό του, αλλά έχει και απόλυτα πραγματικό και υλικό περιεχόμενο.

Και είναι μια μεγάλη διδαχή της πρόσφατης ιστορίας το ότι το συμβολικό αυτό αίτημα είχε ισχυρή αναφορά στην πολιτική ζωή του τόπου μας, αφού «βρήκαμε μπροστά μας» και με τρόπο δραματικό το περιεχόμενο της μεγάλης Γιορτής μας. Ήταν επομένως και ένα «σύνθημα – εργαλείο» ανάλυσης που ανέτεμνε τις βαθιές διεργασίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας αίροντας την πυκνή αχλή των επιφαινόμενων.

17 Νοέμβρη 1973. Το συλλογικό μας όραμα. Ημέρα σύμβολο για μόρφωση και δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλους τους νέους και τις νέες, για εργασία σε όλους, για κοινωνικά δικαιώματα, για ελευθερία και δημοκρατία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καταιγίδα, κεραυνος, βροχή
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»
«Καμπανάκι» από μετεωρολόγο Τσατραφύλλια για Λάρισα και Μαγνησία - Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό 3 μηνών
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»