17 Νοέμβρη 1973, το προοδευτικό σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας
17 Νοέμβρη 1973. Το συλλογικό μας όραμα.

17 Νοέμβρη 1973. Ημερομηνία σύμβολο. Σηματωρός της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»: σύνθημα αγώνα εκατομμυρίων πολιτών, δημοκρατικό και προοδευτικό αίτημα γενιών και γενιών, η ψυχή της μεταπολιτευτικής περιόδου που ταυτίζεται με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο ομαλού κοινοβουλευτικού βίου και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας.

Ημέρα αντίστασης στην ξενοκίνητη δικτατορία και στον ιμπεριαλισμό, ημέρα ελευθερίας και θυσίας – θυσίας ζωής. Ημέρα πάλης της νεολαίας και του λαού για ανεξαρτησία, για λαϊκή κυριαρχία, για δημοκρατία. Ημέρα που ξαναγέννησε την ελπίδα ότι οι λαοί μπορούν να καθορίζουν το μέλλον τους, να γράφουν την ιστορία τους, να αγωνίζονται και να κατακτούν το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.

17 Νοέμβρη 1973. «Ήμουνα και εγώ εκεί». Καμαρώναμε για τη συμμετοχή μας. Ντρεπόμαστε για την ολιγωρία μας και για την απουσία μας. Το γεγονός έθρεφε και θρέφει της ψυχής το σκίρτημα για ανάταση του ανθρώπινου πνεύματος, για ανάταση του ανθρώπου. Η ορμή της ιστορίας που πολέμησε τη χούντα των φυλακών και των διώξεων, που στέρησε από τη χώρα μας τη δημοκρατική πρόοδο και την κοινωνική ανέλιξη, τη χούντα που έφερε τον κατακτητή στην Κύπρο, την ματωμένη ακόμα και σήμερα Κύπρο με τα κατεχόμενα εδάφη.

17 Νοέμβρη 1973. Ημέρα που εξυφαίνει το νήμα των μεγάλων αγώνων του ελληνικού λαού. Ημέρα που κατακτάς το νόημα της ζωής, που νιώθεις υποκείμενο της ιστορίας, που νιώθεις το εγώ μέσα από το εμείς, ημέρα που η συλλογική δράση γίνεται ομορφιά της ζωής. Πρόκειται για μια Γιορτή που έχει στραμμένο το πρόσωπό της και στο παρόν και στο μέλλον της χώρας μας, για ένα ιστορικό γεγονός που ανέδειξε ριζοσπαστικά πολιτικά στοιχεία: προαγωγή της προοδευτικής ιδεολογίας, αριστερή πολιτική πρόταση, βαθιά πολιτικοποίηση, ταξική συνείδηση, συλλογικό αγώνα, αξία των κοινωνικών κινημάτων. 

Καμιά μεταμοντέρνα εκδοχή δε θα αποδομήσει την ιστορικότητά της και το μεγαλείο της. Κάθε χρόνο σταθερά και αταλάντευτα διαδηλώνουμε τη ζωντάνια και τη δράση αυτού του μεγαλειώδους αγώνα. Οι διάφοροι πρόθυμοι καλοθελητές που προσπαθούν να απο – ενοχοποιήσουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και την παρακμή του πολιτικού συστήματος δεν μπορούν να απομειώσουν – ούτε κατ’ ελάχιστο – την ιδεολογική δυναμική της, την αξιακή ακτινοβολία της. Το «άστρο του Πολυτεχνείου» φωτίζει για πάντα. 

Η «17η Νοεμβρίου 1973» είναι σύμβολο της προσπάθειας για ανεξαρτησία της χώρας μας, της θέλησης του λαού μας για εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Το μήνυμά της έχει σήμερα στην εποχή της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη ακτινοβολία, ιδιαίτερα τώρα που ο λαϊκισμός μιας αριστεροακροδεξιάς συγκυβέρνησης έφερε στο πολιτικό προσκήνιο το νεοφιλελευθερισμό. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» δεν έχει πλέον μόνο ως κυρίαρχο στοιχείο το συμβολισμό του, αλλά έχει και απόλυτα πραγματικό και υλικό περιεχόμενο.

Και είναι μια μεγάλη διδαχή της πρόσφατης ιστορίας το ότι το συμβολικό αυτό αίτημα είχε ισχυρή αναφορά στην πολιτική ζωή του τόπου μας, αφού «βρήκαμε μπροστά μας» και με τρόπο δραματικό το περιεχόμενο της μεγάλης Γιορτής μας. Ήταν επομένως και ένα «σύνθημα – εργαλείο» ανάλυσης που ανέτεμνε τις βαθιές διεργασίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας αίροντας την πυκνή αχλή των επιφαινόμενων.

17 Νοέμβρη 1973. Το συλλογικό μας όραμα. Ημέρα σύμβολο για μόρφωση και δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλους τους νέους και τις νέες, για εργασία σε όλους, για κοινωνικά δικαιώματα, για ελευθερία και δημοκρατία.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Βίντεο: Η ηλεκτρονική κλήρωση ισοβαθμούντων υποψηφίων των προκηρύξεων 3ΕΑ και 4ΕΑ/2019 ΑΣΕΠ
Βίντεο: Η ηλεκτρονική κλήρωση ισοβαθμούντων υποψηφίων των προκηρύξεων 3ΕΑ και 4ΕΑ/2019 ΑΣΕΠ
Ολόκληρη η ηλεκτρονική κλήρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής το απόγευμα της Τετάρτης
Βίντεο: Η ηλεκτρονική κλήρωση ισοβαθμούντων υποψηφίων των προκηρύξεων 3ΕΑ και 4ΕΑ/2019 ΑΣΕΠ
Βουλή: Ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου
Βουλή: Ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου
«Η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις ιδεοληπτικές εμμονές και τις αρχικές παλινωδίες, έστω και αργά, δείχνει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη ενίσχυσης του...
Βουλή: Ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου