Kaspar Machine
Kaspar Machine: Awareness raising and Participation in the performing arts for social inclusion

Η Εταιρεία Labillusions, Creativity and Art, ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος “Κaspar Machine. Awareness raising and participation in the performing arts for social inclusion”, το οποίο είναι μία διακρατική συνεργασία μεταξύ τεσσάρων χωρών: Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Προγράμματος Creative Europe. Leader και συντονιστής του προγράμματος είναι η ελληνική εταιρεία Labillusions και συμμετέχουν οι: Helix Street Theatre (Ελλάδα), Teatro dei Venti (Ιταλία), Teatr Biuro Podrozy (Πολωνία), FOA (Fusion of Arts Association, Ρουμανία) καθώς επίσης και το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών Prisma, με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ως associated partner.

Ο στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία μέσω συνεργασίας, ενός θεάματος μεγάλης κλίμακας για τον Δημόσιο Χώρο.

Το θέαμα δρόμου «Μηχανή Kaspar»

Το θέαμα δρόμου “Μηχανή Kaspar” σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά, είναι σχεδιασμένο να παρουσιάζεται σε πλατείες, παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, νταμάρια, προβλήτες λιμανιών, βομβαρδισμένα, άνυδρα τοπία και χωματερές. Η “Μηχανή Caspar” αποτελεί μία προσπάθεια ανάκτησης του θεάτρου της πραγματικότητας.

Έχοντας ως αφετηρία το κείμενο “Κραυγές Βοήθειας” του Αυστριακού συγγραφέα της πρωτοπορίας, Πέτερ Χάντκε, καθώς και ψηφίδες από κείμενα του ιδίου, όπως το “Κaspar” και το “Βρίζοντας το Κοινό” τα οποία χαρακτηρίζονται  ως “έργα αγόρευσης“ και είναι θεμελιωμένα στα ηχητικά στοιχεία της μουσικής beat - το θέαμα δρόμου “Μηχανή Κaspar”, καθιστά την ίδια τη γλώσσα ως κύριο περιεχόμενό του, επωφελούμενο από τη φυσική εξωτερίκευση της βρισιάς, της μετάνοιας, της κατάθεσης, της ερώτησης, της απολογίας, της πρόφασης, της προφητείας, των κραυγών βοήθειας. Με τα στοιχεία αυτά, ο συγγραφέας καταστρέφει τον απατηλό χαρακτήρα, ακόμα και του μοντέρνου θεάτρου. Οι ηθοποιοί είναι οι θεατές και θέμα το ίδιο το κοινό.

Ο Handke καταργώντας το θέατρο, δημιουργεί ένα καινούριο θέατρο.  Τα θεατρικά γεγονότα που σχεδιάζει, καταργούν τη θεατρική σύμβαση και φέρουν τον ηθοποιό αντιμέτωπο με τον θεατή,  σε μία κατά μέτωπο συνεύρεση - αναμέτρηση,  κάτι ανάλογο που συμβαίνει στο θέατρο του δρόμου. Το θέατρο στο δημόσιο χώρο καταργεί τα όρια της σκηνής και μετουσιώνει το αστικό τοπίο σε χώρο θεατρικής δράσης και καλλιτεχνικής έκφρασης, διαφοροποιώντας εκ βάθρων τη σχέση ηθοποιού - θεατή.

Το θέαμα “Μηχανή Caspar” είναι η αφετηρία της δημιουργίας ενός καμβά, μια πρώτη έρευνα, μια απόπειρα μιας διαφορετικής προσέγγισης του θεάτρου στον δημόσιο χώρο.

Το Θέαμα θα δημιουργηθεί μέσω συνεργασίας και διαδοχικών εργαστηρίων (Workshop) στην Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ρουμανία.

Kaspar Machine

Ο χαρακτήρας του προγράμματος

Το πρόγραμμα, που έχει και εκπαιδευτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα,  βασίζεται, όπως προαναφέρθηκε, σε κείμενα του πρόσφατα βραβευμένου με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 , Peter Handke και έχει ως στόχο να προσφέρει καλλιτεχνικό χώρο σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές σχολών υποκριτικής και ερασιτέχνες ηθοποιούς που θα διερευνήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ερμηνείας  εκτός του συμβατικού θεατρικού πλαισίου.

Επίσης, βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι  να διαδώσει ένα κοινωνικό μήνυμα στο ευρύ κοινό, «φωτίζοντας» κοινότητες που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως άτομα με αναπηρία, μετανάστες / πρόσφυγες ή φυλακισμένους, προσεγγίζοντας σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που επιβαρύνουν τη συλλογική συνείδηση.

Εκτός από τα επαγγελματικά σχήματα των εταίρων, στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι σπουδαστές  της Ανώτερης Σχολής  Δραματικής Τέχνης «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη και ένα πλήθος εθελοντών από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Οι πρώτες εργασίες των εταίρων πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία  στην Ελλάδα από τις 5 έως και τις 8 Νοεμβρίου 2019 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ αντίστοιχες εργασίες θα πραγματοποιηθούν, το Μάρτιο στην Μόντενα της Ιτάλίας, έδρα του Teatro dei Venti. Το καλοκαίρι του 2020 στην Αθήνα, θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση της «Μηχανής Kaspar». Θα ακολουθήσουν συναντήσεις στην Πολωνία και την Ρουμανία, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2021.

Η όλη διαδικασία, από τα πρώτα στάδια της προετοιμασίας, οι συναντήσεις των εταίρων, τα εργαστήρια μέχρι την ολοκλήρωση και την παρουσίαση της παραγωγής θα βιντεοσκοπηθεί και θα παραχθεί ένα φιλμ το οποίο θα συμπεριληφθεί στα ντοκουμέντα και θα προβληθεί κατά την λήξη του προγράμματος.

Kaspar Machine

Να σημειωθεί ότι η Labillusions, είναι η μοναδική ελληνική εταιρία, που έλαβε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως Leader για το 2019.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

opsyd
Αναπληρωτές που προσελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα: Σήμερα οι δηλώσεις προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ
Δείτε το Εγχειρίδιο για Αίτηση-Δήλωση προτίμησης τοποθέτησης προσληφθέντων
Αναπληρωτές που προσελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα: Σήμερα οι δηλώσεις προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ
Στέφανος Κασσελάκης
Κασσελάκης λίγο πριν μπει στο στρατόπεδο: Να αλλάξει όνομα η «Καλλιόπη», να λέγεται «Κούλης»
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη για την περιβόητη «Καλλιόπη»
Κασσελάκης λίγο πριν μπει στο στρατόπεδο: Να αλλάξει όνομα η «Καλλιόπη», να λέγεται «Κούλης»
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Νέα επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής ζητούν 34 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει εδώ και τρία χρόνια με ενότητα, αποφασιστικότητα και μαζικότητα τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, και δηλώνει με σαφή και...
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Νέα επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής ζητούν 34 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ