Εξώφυλλο
Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου

Ο Ουρανός Κατακόκκινος, ο συγκλονιστικός μονόλογος της Λούλας Αναγνωστάκη που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Σοφίας Παπουτσόγλου ολοκληρώνει τις παραστάσεις του την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου  2019 στις 21:00 στο FAUST Bar Theatre Arts.

Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Εθνικό Θέατρο (1998) σε σκηνοθεσία Βίκτωρος Αρδίττη, ο Ουρανός Κατακόκκινος επανέρχεται στο προσκήνιο υπό τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Παπουτσόγλου, που υποδύεται τη Σοφία Αποστόλου, μία γυναίκα αποφασισμένη να συνεχίσει τη δική της επανάσταση, άνευ ορίων και άνευ όρων.

Η παράσταση υπό αυτή τη μορφή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 2ο Φεστιβάλ Θεατρικού μονολόγου τον Οκτώβριο 2018, στον Πολυχώρο ΕύΠολις Θέατρο στο Ν. Κόσμο, λαμβάνοντας τον 3ο έπαινο. Ακολούθησαν τέσσερις ακόμα παραστάσεις στο ίδιο θέατρο και μια παρουσίαση τον Απρίλιο του 2019 στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικείων Φυλακών ΙΙ Κορυδαλλού.

Πρωταγωνιστής πάντοτε ο Άλλος, αυτός που βρίσκεται και δεν βρίσκεται ανάμεσα μας. Πρόσωπα που ακροβατούν ευάλωτα ανάμεσα στην απουσία και στην παρουσία. Οι ηττημένοι του εμφυλίου, οι κυνηγημένοι και οι απόκληροι του μετεμφυλιακού κράτους, οι παράνομοι, οι νέοι που ονειρεύονται να βρεθούν μακριά μα πάντοτε μένουν σε ένα παρόν εγκλωβισμένο.

Η Σοφία Παπουτσόγλου, λίγο πριν φορέσει για τελευταία φορά τα ρούχα της Σοφία Αποστόλου, μιλά στο alfavita για όλες αυτές τις ιστορίες που γράφονται για να φέρουν τη δική τους επανάσταση.

Ουρανός Κατακόκκινος

-Η Σοφία Αποστόλου, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας επιλέγει έναν τελείως διαφορετικό δρόμο. Η «επανάστασή» της πού την οδηγεί;

Σ.Π.: Πρόκειται για έναν χαρακτήρα πολύπλευρο και βαθιά αντισυμβατικό. Μέσα από έντονες εσωτερικές συγκρούσεις, οι επιλογές της την οδηγούν σ’ έναν μην αναμενόμενο προορισμό για τα δεδομένα και την κοινωνική της τάξη. Αυτή ακριβώς είναι και η ΄΄επανάσταση΄΄ της. Οδηγείται κάπου, που περιμένει αλλά και δεν περιμένει ότι θα οδηγηθεί. Αποδομεί τον ίδιο της τον εαυτό. Κι αυτό εμπεριέχει τεράστια γενναιότητα.

-Πόσο εύκολα ένας άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί σε ψυχική κατάπτωση, όπως αυτή της Σοφίας Αποστόλου;

Σ.Π.: Πολύ. Ειδικά στην εποχή μας. Όταν τα γεγονότα σε προλαβαίνουν σαν ντόμινο, είναι όχι μόνο δύσκολο να τα διαχειριστείς αλλά και να τα συνειδητοποιήσεις.  Όσον αφορά στην ηρωίδα μου, πραγματικά πόσο εύκολο είναι να κατάγεσαι από αστική οικογένεια, με στοιχειώδη μόρφωση και αντίστοιχη κοινωνική καταξίωση και οι επιλογές σου σε συνδυασμό με επιλογές ανθρώπων, που αγαπάς να σε οδηγούν στην αυτοματαίωση; Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να βγεις ανεπηρέαστος από όλο αυτό.

-Τι δίνει δύναμη στην Σοφία Αποστόλου ούτως ώστε να αντισταθεί στα κακώς κείμενα της εποχής;

Σ.Π.: Ο Σωκράτης κάποτε είπε σ’ έναν μαθητή του, σπρώχνοντας το κεφάλι του μέσα στο νερό ΄΄Θα πετύχεις μόνον όταν στην επιθυμία σου βάλεις την ίδια δύναμη, που έβαλες τώρα για να ζήσεις΄΄. Κι αυτή η δύναμη στην Σοφία Αποστόλου πηγάζει από την ανιδιοτελή αγάπη, που έχει για τον γιο της. Η απόφαση να τον στηρίξει, αυτόν και τα δικά της Θέλω. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη της.

-Το έργο γράφτηκε τη δεκαετία του 1990 και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1998.      Πόσο επίκαιρο είναι στις μέρες μας και τι κάνει ένα κείμενο επίκαιρο;

Σ.Π.: Δεν απέχει καθόλου από την εποχή μας. Άλλωστε όλα τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη θίγουν κοινωνικοπολιτισμικές συνθήκες κι έχουν πολιτικό χαρακτήρα, που αγγίζουν θέματα κάθε εποχής . Έτσι κι ΄΄ Ο Ουρανός Κατακόκκινος΄΄ έχει αυτήν την διαχρονικότητα. Αμφισβήτηση, εσωτερικά και προσωπικά αδιέξοδα, ανείπωτα κι αποτυχημένα όνειρα, όλα εγκλωβισμένα στο Παρόν σε Κάθε Παρόν να αναζητούν το φως, την πραγμάτωση. Αυτό, που κάνει ένα κείμενο επίκαιρο είναι η  κραυγή της κοινωνίας, η ανάγκη της να λυτρωθεί και να ξεφύγει απ’ όλα όσα την απασχολούν. Νομίζω πως αυτό το ΄΄μεγάλο΄΄ μονόπρακτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και πάντα θα είναι, όσες εποχές κι αν περάσουν.

-Η Σοφία Αποστόλου αποτελεί ένα σύμβολο μητρότητας και γυναικείας χειραφέτησης. Πόσο δύσκολο είναι να υψώσεις το ανάστημα σου και να μην είσαι ο μέσος όρος;

Σ.Π.: Δεν έχει να κάνει με βαθμό δυσκολίας, αλλά με βαθμό θέλησης. Με την εσωτερική ανάγκη για ελευθερία, την ανάγκη να πας αντίθετα όχι απαραίτητα όπου πορεύεται η μάζα, αλλά εκεί που σε οδηγεί το ένστικτο. Όταν ελευθερώσεις τον φόβο, την όποια αμφισβήτηση και λογοκρισία, τότε είσαι πραγματικά ελεύθερος. Τότε αρχίζεις να ξεχωρίζεις όχι για τους άλλους, αλλά για σένα. Και είναι εκείνη η στιγμή που ο Μέσος όρος μειώνεται κι αρχίζει η Επανάσταση.

Αφίσα

Ο Ουρανός Κατακόκκινος της Λούλας Αναγνωστάκη.
Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Σοφία Παπουτσόγλου 
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης 
Φωτογραφίες Αφίσας – Flyer και από τις φυλακές Κορυδαλλού: Δημήτρης Καρβουντζής
Φωτογραφίες Παράστασης και Δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
FAUST Bar-Theatre-Arts ΘέΗτρον

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα