Thumbnail

Περίπου 25 υπό κατάληψη κτίρια στο λεκανοπέδιο Αττικής βρίσκονται στο στόχαστρο των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την εκκένωσή τους όπως συνέβη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Δεριγνύ, κοντά στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζουν παρόμοιες επιχειρήσεις εκκένωσης των ήδη χαρτογραφημένων κτιρίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει να εντείνει τις επιχειρήσεις εκκένωσης ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείο.

Στόχος των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να κλείσουν τις στρόφιγγες εξοπλισμού και οργάνωσης ανθρώπων και ομάδων που συμμετέχουν σε επεισόδια και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, είτε με έκτακτο είτε με «επετειακό» χαρακτήρα, όπως κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι τα υπό κατάληψη κτίρια στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, έχουν τεθεί σε προτεραιότητα.

Σε δεύτερο επίπεδο, τίθενται τα υπό κατάληψη κτίρια που πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

-Να έχουν σαφές και ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς
-Να έχει, με κάθε τρόπο, διατυπωθεί αίτημα προς τις αστυνομικές αρχές για την εκκένωσή τους
-Να υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες που να συνηγορούν στο ότι στα συγκεκριμένα κτίρια αναπτύσσονται δραστηριότητες που σχετίζονται με έκνομες ενέργειες .

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Dikaiologitika News, τα συγκεκριμένα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη στην Αττική, είναι, κατά κύριο λόγο, κτίρια που λειτουργούν ως «στέκια» ανθρώπων του αντιεξουσιαστικού χώρου, φαινόμενο που δεν είναι καινούργιο και εκτείνεται σε πολλές περιοχές της Αθήνας και όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλα όσα έχουν καταγράψει οι αστυνομικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται κατ’ ανάγκην ως ορμητήρια ανθρώπων που «παραδοσιακά» συμμετέχουν σε συγκρούσεις και επεισόδια με την αστυνομία.

Σχετικά με τις περιοχές στις οποίες εκτείνονται τα συγκεκριμένα κτίρια, οι πληροφορίες , εκτός από τα Εξάρχεια, αναφέρουν και τις ακόλουθες: τα Άνω και τα Κάτω Πετράλωνα, τα Πατήσια, την Κυψέλη, την περιοχή του Ψυρρή, τα Άνω Ιλίσια, το Γαλάτσι, το Παγκράτι, το Ίλιον, το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό ενώ αρκετά παρόμοια «στέκια» λειτουργούν εντός Πανεπιστημιακών χώρων όπως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπό κατάληψη κτίρια υπάρχουν ακόμα και στις περιοχές του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου. Οι ίδιες πληροφορίες, κάποια από αυτά ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και κάποια σε ιδιώτες. Οι πληροφορίες φέρουν το συνολικό αριθμό των υπο κατάληψη κτιρίων να είναι πολύ μεγαλύτερος, πιθανώς να ξεπερνά και τα 70. 

Αναφορικά με το κτίριο του οποίου η εκκένωση ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου Πρόκειται για το νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Μαυροματαίων απέναντι από τον «Πανελλήνιο Αθλητικό Όμιλο». Η κατάληψη είχε ονομαστεί «Βανκούβερ Απαρτμάν» από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και ξεκίνησε το 2006. Από το φθινόπωρο του 2014 άρχισε να λειτουργεί και επίσημα ως ανοιχτό κοινωνικό κέντρο για τις ανάγκες του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού κινήματος. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., εντός του κτιρίου εντοπίστηκαν και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ τέσσερα άτομα, μια Ελληνίδα, δύο Γάλλοι και μία Ιρανή. Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς εντός του κτιρίου βρέθηκε και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Παράλληλα, οι πληροφορίες έφεραν τη συγκεκριμένη κατάληψη να είναι μία από τις «σκληρότερες» στην περιοχή της Αττικής. Κατά τις υπηρεσίες της αστυνομίας, το κτίριο αποτελούσε το ορμητήριο δεκάδων αντιεξουσιαστών, εκεί όπου σχεδιάζονταν καταδρομικές επιθέσεις κατά αστυνομικών, αλλά και καταστημάτων και δημόσιων κτιρίων στην περιοχή γύρω από το Πεδίον του Άρεως. Τα όσα κατασχέθηκαν από την αστυνομία στο συγκεκριμένο κτίριο, όπως καταδεικνύουν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποτελούν ισχυρό επιχείρημα για τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

 

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;