Σοβαρή καταγγελία στη Λέρο: «Υπάρχουν παθολογικά και ψυχολογικά προβλήματα σε προσφυγόπουλα»
«Αυτή τη στιγμή επιτελείται ένα έγκλημα» καταγγέλλει εθελόντρια παιδιάτρος από το ΚΥΤ της Λέρου

"Όλα τα παιδιά του hotspot, ειδικά τα άστεγα, ήταν γεμάτα από τσιμπήματα ψύλλων -σαν να είχαν ευλογιά- μερικά επιμολυσμένα. Όλα σχεδόν τα παιδιά είχαν κοιλιακά άλγη και διάρροιες από τη διατροφή, πολλά είχαν άσθμα σε κρίση γιατί ζούσαν πάνω στη θάλασσα. Όλα τα μεγαλύτερα παιδιά έπασχαν από νυχτερινή ενούρηση και εφιάλτες. Οι μητέρες που θήλαζαν ήταν σε κακή κατάσταση, οι περισσότερες είχαν αναιμία, καμία πρόσβαση σε βιταμίνες και σίδηρο και οι πιο πολλές δεν είχαν γάλα να θηλάσουν τα παιδιά τους.

Μάθαμε το εξής: ότι ο στρατός δίνει γάλα φόρμουλα για τα μωρά ηλικίας μέχρι 6 μηνών. Μέχρι πρόσφατα τα παιδιά 6, 7 και 8 μηνών δεν έπαιρναν γάλα φόρμουλα και τους έδιναν από το γάλα που μοίραζαν σε όλο το καμπ, φρέσκο γάλα και τα μωρά είχαν διάρροιες. Μόλις πριν από 2-3 εβδομάδες αποφασίστηκε ότι και αυτά τα παιδιά δικαιούνται μέχρι τον χρόνο να έχουν γάλα φόρμουλα, αλλά μόλις δόθηκε η οδηγία έπρεπε να γίνει βεβαίωση από τον γιατρό του καμπ, ο οποίος όμως παραιτήθηκε και έτσι τα παιδιά δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης το γάλα. Συνεπώς τα μωρά από 6 μηνών, που είναι η ηλικία που μπαίνει η στερεά τροφή, τρέφονται με το φαγητό των ενηλίκων, που είναι σάλτσες, ρύζι, πατάτες κ.λπ. πολύ κακής ποιότητας. Ούτε κρέμες βρεφικές έχουν ούτε φρούτο ποτέ και τρώνε ό,τι είναι διαθέσιμο.

Από τα σοβαρά έως πολύ σοβαρά περιστατικά που είδαμε, μωρά με υποθυρεοειδισμό και καθυστέρηση ανάπτυξης, με πατέρα με πολύ σοβαρό χρόνιο πρόβλημα -νόσο του Κρόουν, που δεν έχουν να πάρουν στοιχειωδώς τα φάρμακά τους. Παιδιά με βαρύ άσθμα και δύσπνοια, παιδί χειρουργημένο πρόσφατα με ράμματα στην κοιλιά του, παιδί που ο γονιός πρέπει να καθετηριάζει την κύστη του έξι φορές την ημέρα λόγω αποτυχημένων επεμβάσεων. Τα περισσότερα από αυτά ζούνε μέσα σε σκηνές, δίπλα στη θάλασσα. Κανένα δεν μπορεί να εξεταστεί νόμιμα από τους παιδιάτρους του νοσοκομείου, οι οποίοι λένε 'δεν έχετε ΑΜΚΑ'. Σε κανένα δεν μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα, ούτε οι καθετήρες, γιατί δεν έχει ΑΚΜΑ και κανένα δεν μπορεί να έχει κάποιον εργαστηριακό έλεγχο γιατί δεν έχει ΑΜΚΑ. Το φαρμακείο του ΚΥΤ ήταν άδειο. Αυτή τη στιγμή επιτελείται ένα έγκλημα".

Αυτή ήταν η μαρτυρία της παιδιάτρου Άννας Μαΐλη, που βρέθηκε στη Λέρο μαζί με μια συνάδελφό της για να εξετάσουν τα παιδιά του Κέντρου Ταυτοποίησης και Υποδοχής (ΚΥΤ), που είναι γύρω στα 170, και συγκλόνισε χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου των ανθρωπιστικών οργανώσεων για το νομοσχέδιο περί διεθνούς προστασίας.

Πηγή: Η Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη "τύρβη";

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 12 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 12/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα