Ανησυχία ΙΣΑ για τα νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πού έχουν καταγραφεί τα 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό

Την ανησυχία του για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και καλεί τους πολίτες να λάβουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω ακριβώς των κρουσμάτων της νόσου- έχουν αποκλειστεί από τις αιμοδοσίες.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου (έως 14 Αυγούστου), του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών, με λοίμωξη από τον ιό.

Τα 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (ενόψει και της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Για «λάθη και εγκληματικές παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών [και που] είχαν αποτέλεσμα ο ιός του Δυτικού Νείλου να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Τόνισε την ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης «που οφείλει να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής: Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σητών), χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος, απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.λπ., κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών, πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες, κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

akinita enfia
Δυσοσμία-μυστήριο στην Αττική: Στο «μικροσκόπιο» δεξαμενόπλοια στον Σαρωνικό
Ερωτήματα για την έντονη οσμή που κάλυψε την Αθήνα – Τι εξετάζουν οι Αρχές και ποια σενάρια αποκλείονται
Δυσοσμία-μυστήριο στην Αττική: Στο «μικροσκόπιο» δεξαμενόπλοια στον Σαρωνικό
διασωση
Ζάκυνθος: Επιχείρηση διάσωσης στο Ναυάγιο – Τουρίστας εγκλωβίστηκε μετά από πτώση 10 μέτρων
Συναγερμός στις Αρχές για 22χρονο που βρέθηκε παγιδευμένος στα βράχια – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Ζάκυνθος: Επιχείρηση διάσωσης στο Ναυάγιο – Τουρίστας εγκλωβίστηκε μετά από πτώση 10 μέτρων
τεμπη
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
Ο Σύλλογος Συγγενών ζητά απαντήσεις για τη φωτιά στο μοιραίο τρένο, ενώ χαρακτηρίζει «αποπροσανατολιστική» την ίδρυση κόμματος από τη Μαρία...
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
ξερολιθια
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ
Το Δημοτικό Σχολείο Φολεγάνδρου, ένα μικρό σχολείο στις Κυκλάδες, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά στη Φολέγανδρο: Μια ζωντανή παράδοση»
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ