Ανησυχία ΙΣΑ για τα νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου
Πού έχουν καταγραφεί τα 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό

Την ανησυχία του για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και καλεί τους πολίτες να λάβουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω ακριβώς των κρουσμάτων της νόσου- έχουν αποκλειστεί από τις αιμοδοσίες.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου (έως 14 Αυγούστου), του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών, με λοίμωξη από τον ιό.

Τα 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (ενόψει και της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Για «λάθη και εγκληματικές παραλείψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών [και που] είχαν αποτέλεσμα ο ιός του Δυτικού Νείλου να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Τόνισε την ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης «που οφείλει να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής: Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σητών), χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος, απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.λπ., κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών, πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες, κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ADOUKA.jpg
Εκπαιδευτήρια Δούκα: Το σχολείο του αύριο δεν περιμένει. Διαμορφώνεται σήμερα.
Η εκπαίδευση βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτερα από ποτέ, η πληροφορία είναι απεριόριστη, οι δεξιότητες του αύριο δεν...
Εκπαιδευτήρια Δούκα: Το σχολείο του αύριο δεν περιμένει. Διαμορφώνεται σήμερα.
ρωσθ
Συναγερμός στο Χαλάνδρι: Ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτες τσάντες έξω από το ρωσικό προξενείο
Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία των δύο τσαντών, εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας και η περιοχή αποκλείστηκε
Συναγερμός στο Χαλάνδρι: Ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτες τσάντες έξω από το ρωσικό προξενείο
Φάρμακα
ΕΟΦ: Προσοχή σε σκευάσματα που υπόσχονται βοήθεια στην απώλεια βάρους
Τα σκευάσματα που προωθούνται για τον έλεγχο της όρεξης και τη διευκόλυνση της απώλειας βάρους, μπορούν να προβούν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
ΕΟΦ: Προσοχή σε σκευάσματα που υπόσχονται βοήθεια στην απώλεια βάρους