σεισμος
Τι αναφέρουν Κωνσταντίνος Μακρόπουλος και Άκης Τσελέντης

Συζήτηση στους κόλπους των σεισμολόγων για τα ενεργά ρήγματα της Αττικής πυροδότησε ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αττική την περασμένη Παρασκευή, 19 Ιουλίου.

Αναλυτικότερα, ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα λέγοντας πως «εξελίσσεται ομαλά και έχουν γίνει περίπου 80 μετασεισμοί. Πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Κατά 85% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών συμπληρώνοντας ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999». Πρόσθεσε δε ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής. Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση τη στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά περίπου 40 χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα δήλωσε στον Ant1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Μάλιστα, ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλοκαίρι μαζί», έκανε λόγο για μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αθήνα, με τον ίδιο να μην αποκλείει σεισμό ακόμη και 30 φορές μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. «Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Έχετε ξαναδεί δημόσιο έγγραφο για ... «Υποχρέωση σε ανάκληση λεγομένων»; Διευθυντής Π.Ε ζητά από πρόεδρο ΣΕΠΕ να ανακαλέσει δηλώσεις του με αυτό!
Ζήτησε ανάκληση για δηλώσεις επειδή «τον “συνδέουν” με κείμενα της 7χρονης δικτατορίας»
Έχετε ξαναδεί δημόσιο έγγραφο για ... «Υποχρέωση σε ανάκληση λεγομένων»; Διευθυντής Π.Ε ζητά από πρόεδρο ΣΕΠΕ να ανακαλέσει δηλώσεις του με αυτό!
afrikaniki-skoni-kriti.jpg
Καμπανάκι από τους ειδικούς για την αφρικανική σκόνη: Πόσο μπορεί να επιδεινώσει χρόνια προβλήματα υγείας
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την προστασία από την αφρικανική σκόνη
Καμπανάκι από τους ειδικούς για την αφρικανική σκόνη: Πόσο μπορεί να επιδεινώσει χρόνια προβλήματα υγείας