Ρήγμα των «Αλκυονίδων»: Προειδοποιούν οι σεισμολόγοι μετά το σεισμό στην Αττική
Τι αναφέρουν Κωνσταντίνος Μακρόπουλος και Άκης Τσελέντης

Συζήτηση στους κόλπους των σεισμολόγων για τα ενεργά ρήγματα της Αττικής πυροδότησε ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αττική την περασμένη Παρασκευή, 19 Ιουλίου.

Αναλυτικότερα, ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα λέγοντας πως «εξελίσσεται ομαλά και έχουν γίνει περίπου 80 μετασεισμοί. Πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Κατά 85% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών συμπληρώνοντας ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999». Πρόσθεσε δε ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής. Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση τη στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά περίπου 40 χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα δήλωσε στον Ant1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Μάλιστα, ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλοκαίρι μαζί», έκανε λόγο για μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αθήνα, με τον ίδιο να μην αποκλείει σεισμό ακόμη και 30 φορές μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. «Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε.

σχετικά άρθρα

Καταγγελία γιατρών: Ακύρωσαν χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο του Ρίου
Καταγγελία γιατρών: Ακύρωσαν χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο του Ρίου
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας απαιτεί άμεση λύση στο πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών
Καταγγελία γιατρών: Ακύρωσαν χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο του Ρίου