Γιώργος Πατέλης
Σε άλλο σημείο της απολογίας του αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον ναζισμό

Σε αντιφάσεις υπέπεσε ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης.

Στην απολογία του ανέφερε πως τον «γοήτευσε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ατμόσφαιρα σε τελετή μνήμης για τα Ίμια το 2011, αν και στο παρελθόν υπήρξε ψηφοφόρος άλλων κομμάτων. «Δεν κρύβω να σας πω ότι πριν ψηφίσω τη ΧΑ είχα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, τον Καραμανλή».

Στη συνέχεια ανέφερε πως ανέλαβε με μια μικρή ομάδα υποστηρικτών να στήσει τα γραφεία και τον κομματικό μηχανισμό στη Νίκαια και οργάνωνε τις δράσεις της Χρυσής Αυγής.

Για τις μιλιταριστικές στολές της οργάνωσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποτελούσαν «μόδα», ενώ για τις φωτογραφίες που απεικονίζεται να φέρει οπλισμό ανέφερε ότι «δεν έχουν σχέση με πραγματικά όπλα».

Σχετικά με τις στρατιωτικού τύπου κατασκηνώσεις και εκπαίδευση για συνθήκες μάχης, ανέφερε: Για πλάκα το κάναμε. Δεν είναι ότι κάναμε ασκήσεις με όπλα. Όσο για τη Νέδα, είχα ψάξει στο γκουγκλ πώς είχαν γίνει κάποιες κατασκηνώσεις και τα έκανα κόπι πέιστ. Αυτά δεν έγιναν. Έγιναν κάποιες ομιλίες, μπάνιο στον ποταμό. Αυτό. Τίποτε άλλο. 

Για την ημέρα της δολοφονίας Φύσσα, ανέφερε ότι βρέθηκε από νωρίς στα γραφεία για να ετοιμάσει τρικάκια και το βράδι είχε διοργανώσει σχετική εξόρμηση, τονίζοντας πως η δολοφονία Φύσσα και η κομματική δραστηριότητα της Χ.Α συνέπεσαν τυχαία.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας γιατί άκουσε τις κραυγές της φίλης του Π. Φύσσα, ενώ δήλωσε πως η δολοφονία βαρύνει αποκλειστικά τον Γ. Ρουπακιά: Να μας δώσει εξήγηση ο Ρουπακιάς, κα πρόεδρε, δε γνωρίζω, ο Καζαντζόγλου πήρε τα τρικάκια, για άλλα άτομα δεν έχω μάθει ότι ήταν εκεί. Όποιον έχω ρωτήσει μου λέει ότι δεν ήταν εκεί.

Παραθέτουμε τους διαλόγους από το Golden Dawn Watch:

Έναρξη της 369ης δικασίμου 10:01 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με παρόντες κατηγορούμενους τους:

Παρουσία κατηγορουμένων: Αγιοβλασίτης,Αναδιώτης, Καζατζόγλου, Πατέλης,Κομιάνος, Κορκοβίλης, Ρουπακιάς, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσακανίκας.

Καμπαγιάννης: Αν επιτρέπεται ένα αίτημα, έχει υποπέσει στην αντίληψή μας και μας έχει σταλεί μια επιστολή αποχώρησης του μάρτυρα υπεράσπισης, του κ. Δ. Βογιατζή, στη συγκεκριμένη αναφέρει ο συγκεκριμένος και απευθύνεται στα ΜΜΕ, 12/7/2019 στάλθηκε και σε μάς και θεωρούμε ότι έχει το εξής ενδιαφέρον: αναφέρει ότι όταν δήλωσε τη διαφοροποίησή του, ομάδα στελεχών της ΧΑ τον επισκέφθηκε, τον τραμπούκισε και έτερος μάρτυρας, ο Ιωάννου, δήλωσε «εμείς οι ΧΑ σπάμε κεφάλια και θα σας θάψουμε». Επειδή εμείς εκπροσωπούμε έναν άνθρωπο που έσπασε το κεφάλι του κι επειδή αφορά δύο μάρτυρες που εξετάστηκαν ενώπιόν σας, και αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του κ. Σταύρου, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το συγκεκριμένο έγγραφο και με πρόταση και της κας Εισαγγελέως, το αίτημα ειναι να αγνωστεί το συγκεκριμένο έγγραφο γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντικό.
Πρ: Επιφυλάσσεται η κα Εισαγγελέας.

Γκαβέλας: Κυρία Πρόεδρε, να υπομνήσω μόνο σχετικά με τις νέες διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας...
Πρ: Δε συντρέχει λόγος ακόμα. Να προσέλθει ο κ. Πατέλης. Μετακινηθείτε όλοι οι κατηγορούμενοι πιο πίσω για να κάτσει μπροστά ο κατηγορούμενος κ. Πατέλης. Ανοίξτε το μικρόφωνο. Πού κατοικείτε; Πόσα χρόνια;
Πατέλη: [Αναφέρει διεύθυνση] στη Νίκαια τα τελευταία 3 χρόνια, πριν στη Νεάπολη, γενικά κάτοικος Νίκαιας επί 37 χρόνια.
Πρ: Και με τι ασχολείστε τώρα;
Πατ: Ελαιοχρωματισμούς, ανακαινίσεις, από 14 χρονών.
Πρ: Διακόψατε κάποιο χρονικό διάστημα την εργασία αυτή;
πατ: Από τα 14 έως 16 ήμουν στην οικοδομή με το θείο μου, ο πατέρας μου πέθανε, γενικά έχω κάνει διάφορες δουλειές, έχω δουλέψει και στον Alpha... 
Πρ: Το 2010 τι δουλειά κάνατε;
Πατ: Δούλευα στους αυτόματους πωλητές μέχρι το 2012 περίπου που εργάστηκα στα γραφεία της Μεσογείων, στη ΧΑ.

Πρ: Από το 2012 δηλαδή ξεκινάτε στη Μεσογείων;
Πατ: 2012 ξεκινάω στη Μεσογείων, ναι, λίγο πριν το καλοκαίρι, τον Φεβρουάριο, συγγνώμη, του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβριο. 
Πρ: Τι δουλειά κάνατε ακριβώς;
Πατ: Στην υποδοχή γενικά, ήμασταν στην ασφάλεια. 
Πρ: Υπάρχει καταγραφή των ανθρώπων που έμπαινε στο χώρο;
Πατ: Καταγράφαμε τον κόσμο, κυρίως τους ανθρώπους που δουλεύανε, είχαν κάρτες που καταγράφαμε ότι ήρθαν στην εργασία τους. 
Πρ: Οκτάωρη απασχόληση;
Πατ: 6ωρη με βάρδιες.
Πρ: Ποιοι άλλοι κάνανε αυτή τη δουλειά; Ένας ή δύο σε κάθε βάρδια;
Πατ: Εγώ, ο Καζαντζόγλου. Ήταν πάντα δύο ή τρία άτομα.
Πρ: Με τον Καζαντζόγλου πάντα μαζί;
Πατ: Όχι πάντα. Κάποιες φορές εγώ πρωί, βράδυ ο Καζαντζόγλου.
Πρ: Και οι αποδοχές, της τάξεως;
Πατ: Γύρω στα 800 ευρώ
Πρ: Άλλο άτομο από την τοπική εργαζόταν στην Μεσογείων;
Πατ: Στη Μεσογείων; όχι. Εγώ και ο Καζαντζόγλου από την Τοπική της Νίκαιας.

Πρ: Εσεις υπήρξατε υποστηρικτής, φίλος, οπαδός; Τι σχέση είχατε και από πότε με τη ΧΑ;
Πατ: Εγώ, κα Πρόεδρε, το 2011, από έναν φίλο μου, Μάριος Ζήσης, μου πρότεινε να πάμε στην εκδήλωση των Ιμίων. Είχα πάει και γοητεύτηκα. Τον Φεβρουάριο του 2011 έγινε η τελετή μνήμης. Είχα πάει, μου άρεσε πολύ αυτό που είδα.
Πρ: Τι είδατε δλδ που είπατε ότι κάτι το ενδιαφέρον έχει;
Πατ: Άκουσα ομιλίες για την πατρίδα και τον Έλληνα, άκουσα ανθρώπους να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο ανάβοντας πυρσούς. Eίδα μια αγκαλιά. Με γοήτευσε και έψαξα να δω τι λέει αυτό το κόμμα.
Πρ: Μέχρι τότε το 2011 ποιο κόμμα ήταν αυτό που θεωρουσατε ότι αυτά που πρεσβεύει τα βρίσκατε σωστά;
Πατ: Εεε...δεν κρύβω να σας πω ότι πριν ψηφίσω τη ΧΑ είχα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, τον Καραμανλή [μουρμουρητά από το κοινό].

Πρόεδρος προς το κοινό: Επειδή είσαστε πάρα πολλοί, αν ξανακουστεί οποιοσδήποτε θόρυβος θα πρέπει κάποιοι να αποχωρήσουν, σας το λέω από τώρα.

Πατ: Ψάξαμε να δούμε τι πρεσβεύει αυτό το κόμμα.
Πρ: Όταν χρησιμοποιείτε πληθυντικό; Με τον κύριο εκείνο;
Πατ: Όχι. Είχα ψάξει στο φέισμπουκ για άτομα που είναι στη ΧΑ και πήγαμε με ένα παρεάκι στα γραφεία της Αθήνας να δούμε καμμιά ομιλία. 
Πρ: Ποιοί ήταν τα άλλα άτομα; Το παρεάκι που λέτε;
Πατ: Δεν μπορώ να θυμάμαι τα ονόματα. Σίγουρα εγώ, ο Δημητριάδης, ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος. Δεν μπορώ να θυμηθώ. 4-5 άτομα. Επισκεφθήκαμε τα γραφεία. Από την Αθήνα μας είπαν να επισκεφθούμε τα γραφεία του Πειραιά. Βρήκαμε τον κ. Πορίχη, ήταν υπεύθυνος τότε στον Πειραιά και είπαμε ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε. Συμμετείχαμε σε δράσεις κοινωνικές, όπως τρόφιμα. Μας πρότεινε μετά ο Πορίχης να ανοίξουμε γραφεία στη Νϊκαια γιατί είδε την αγάπη μας για αυτό που κάνουμε.
Πρ: Ο Πορίχης τότε τι ήταν;
Πατ: Ήταν ο υπεύθυνος του Πειραιά και μας είπε να ανοίξουμε τα γραφεια για να προσεγγίσουμε καλύτερα τον κόσμο.
Πρ: Το οκ ποιος σας το έδωσε για να ανοίξετε την τοπική;
Πατ: Ο κ. Πορίχης είχε μιλήσει με τα κεντρικά. Με τον αρχηγό του Κόμματος, δεν ξέρω με ποιούς άλλους, ψάξαμε βρήκαμε ένα γραφείο. 
Πρ: Πότε έγινε αυτό;

Πατ: Έχω ένα θεματάκι με τις ημερομηνίες, πρέπει να έγινε το 2011... προς τα τέλη του 2011 πρέπει να έγινε αυτό.
Πρ: Άνοιξαν τα γραφεία τότε;
Πατ: Όχι, αρχές του 2012... δε θυμάμαι ακριβώς.
Πρ: Τι μήνα;
Πατ: Δε θυμάμαι ακριβώς...
Πρ: Ποιοί ήταν τα πρώτα άτομα που ανέλαβαν εκεί;
Πατ: Τα άτομα ήταν αυτά που σας είπα, εγώ, η συζυγός μου Σκαρπέλη, ο Δημητριάδης ο Σπύρος, ο Αντώνης ο Γολφ
Πρ: Αυτοί παρέμειναν;
Πατ: Όχι, τον Σπύρο εγώ προσωπικά τον είχα διώξει γιατί δεν είχε καλή συμπεριφορά. 
Πρ: Εσείς δηλαδή ήσασταν ο επικεφαλής;
Πατ: Σαφώς.
Πρ: Εξ αρχής;
Πατ: Αν υπήρχαν από ανθρώπους άσχημες συμπεριφορές, είχαμε μιλήσει με τον περιφερειάρχη, είτε να τους διώξουμε είτε να τους κάνουμε κάποια επίπληξη.

Πρ: Αν ανοίξανε τα γραφεία της Νίκαιας το 2012, όπως είπατε, σίγουρα θα υπήρχαν κάποιοι υπέυθυνοι.
Πατ: Εμείς ήμασταν. Εγώ, η Θεώνη, η συζυγός μου, ο Δημητριάδης, και ο Αντώνης ο Γολφ.
Πρ: Έπρεπε να υπάρχει κάποια επιτροπή; Σας πλησίασε ο Περιφερειάρχης;
Πατ: Δεν ήταν από την αρχή. Στην αρχή έδινα λόγο στον κ. Πορίχη, γιατί οι δραστηριότητες γινόντουσαν μαζί με τον Πειραιά. Έκτοτε που ανέλαβε περιφερειάρχης ο κ. Λαγός, έδινα λόγο σε αυτόν.
Πρ: Πότε ανέλαβε ο περιφερειάρχης;
Πατ: Μάρτιο του 2012, δε μπορώ να θυμηθώ ακριβώς.
Πρ: Τι εννοείτε δίνατε λόγο σε αυτόν;
Πατ: Ήθελα να κάνω μια δραστηριότητα, πχ διανομή τροφίμων, έπρεπε να ενημερώσω τον κ. Γιάννη, να δω αν έχουμε το οκ και μας έλεγε, πχ, «προχωρήστε».
Πρ: Ήταν τακτική αυτή η επικοινωνία μαζί του;
Πατ: Εγώ είχα επικοινωνία σαφώς, έπρεπε να τον ενημερώνω για δραστηριότητα που έκανα.
Πρ: Ναι. Όταν λέμε δραστηριότητα, τι εννοούμε;
Πατ: Ομιλίες, συγκεντρώσεις αλλά αν ήταν κάποια δραστηριότητα όπως διανομή ενδυμασίας, δεν χρειαζόταν να τον ενημερώσω, κάθε Παρασκευή γινόταν αυτό.

Πρ: Άλλες δραστηριότητες; Πέραν της διανομής του ρουχισμού, που να μιλάτε με τον Περιφερειάρχη; Μήπως κατ' εξαίρεση και άλλες;
Πατ: Όχι, αυτές ήταν, δεν είχαμε κάτι άλλο, κυρίως κοινωνικού έργου, ως σημαία στην τοπική μας ήταν να βοηθάμε τον κόσμο, αυτό το κάνω και γω τώρα, ιδιωτικά αλλά αυτό ήταν η σημαία της τοπικής, συνεχώς ρούχα και τρόφιμα σε άπορους, αυτό ηταν η σημαία της τοπικής μας. 
Πρ: Σε κάποια μηνύματά σας, για δράσεις πάλι, υπάρχουν κάποιες φράσεις «εντολή Λαγού» για παράδειγμα. Γιατί να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φράση;
Πατ: Κα πρόεδρε, θα σας πω ακριβώς τι έχει γίνει επ' αυτού και να ζητήσω κι ένα μεγάλο συγγνώμη στον κ. Λαγό, πολλές φορές έστελνα μηνύματα σε ανθρώπους από την τοπική για δραστηριότητες και δεν υπήρχε κ μεγάλη ανταπόκριση, κάποια στιγμή είχα στείλει ένα μήνυμα «εντολή Λαγού» για τα φυλλάδια και υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση λόγω του κύρους που ήταν βουλευτής και πολλές φορές έβαζα μονος μου το «εντολή Λαγού» για να υπάρχει κινητοποίηση και ζητάω συγγνώμη για αυτό από τον κ. Λαγό και από το δικαστήριό σας. 
Πρ: Από το Δικαστήριό μας;
Πατ: Μέσω του Δικατστηρίου σας.
Πρ: Γράφατε και άλλα: «Παρακαλώ δε διαρρέει πουθενά». Γιατί;
Πατ: Πολλές φορές, όταν έπρεπε να μοιράσουμε τρόφιμα ή φυλλάδια, είχε διαρρεύσει και είχαμε δεχτεί επιθέσεις από αριστερές οργανώσεις. Οπότε ψάχναμε τρόπο να μη διαρρεύσει κι έχουμε επιθέσεις.
Πρ: Και για τα τρόφιμα;
Πατ: Κυρίως για τα φυλλάδια. Ειδικότερα το βράδυ που είχαμε δεχτεί επιθέσεις. Και στα γραφεία.

[Συνέχεια της απολογίας του κατηγορούμενου Πατέλη]

Πρ: Έχουμε δει σε αρκετές φωτο σε δράσεις εκδηλώσεις άτομα προερχόμενα από την τοπική να έχουν μια ομοιόμορφη ενδυμασία, αυτή ποιος την επέλεγε;
Πατ: Δεν την επέβαλλε κάποιος. Έχει παρεξηγηθεί πάρα πολύ αυτό. Αυτή η ενδυμασία προήλθε από δύο πιτσιρικάδες που τη φοραγανε. Είχα υπεύθυνο δράσης το Δημητριάδη και τη φόραγε κι αυτός. Αυτό έγινε μόδα, έβλεπες και γυναίκες.
Πρ: Που τα βρίσκανε αυτά τα ρουχα,είχαν το λογότυπο 
Πατ: Οπουδήποτε. Τι εννοείτε; Λέτε για τα παντελόνια ή τη μπλούζα;
Πρ: Για μπλουζες με λογότυπο που έχουμε δει στα βίντεο.
Πατ: Τις μπλούζες μπορύσε να τις πάρει ο καθένας από τη ΧΑ...

Πρ: Ποιος ήταν αυτός που έλεγε στους ενδιαφερόμενους ότι θα ρθείτε έτσι ντυμένοι; 
Πατ: Αυτό το είχα κάνει εγώ. Ζήταγα από τον κόσμο να φοράει μαύρα ή τα παντελόνια τα στρατιωτικά. Αλλά κάποια στιγμή αυτή η μόδα άρχισε να φεύγει. Είχε γίνει λίγο γελοία
Πρ: Γιατί γελοία; Όταν έχουμε ακούσει για «τα παιδιά με τα μαύρα»...
Πατ: Άλλο τα μαύρα, άλλο τα διακριτικά. 
Πρ: Ωραία, μιλήστε μας και για τα δυό. 
Πατ: Οι μπλούζες τις ΧΑ μαύρες είναι. 
Πρ: Ωραία, αυτό πώς το συνδυάζετε με «τα παιδιά με τα μαύρα»; Δεν το έχετε ακούσει;
Πατ: Το έχω ακούσει αλλά δε μπορώ να καταλάβω την ερώτηση, όλη η ΧΑ φόραγε μαύρα, όχι μόνο η Νίκαια, απλά εμείς φοράγαμε το στρατιωτικο παντελόνι. Είχαμε τη μόδα αυτή.
Πρ: Είπατε ότι ήταν γελοίο;
Πατ: Κάποιες φορές που είχαμε ανταγωνισμό με την τοπική Πειραιά, μας κορόιδευαν και είπαμε να το σταματήσουμε.
Πρ: Γιατί τα φοράγατε; Ποιός το έλεγε;
Πατ: Εγώ.

Πρ: Οι εικόνες να είστε παρατεταγμένοι; Ποιός το ζητούσε;
Πατ: Εγώ το έχω ζητήσει αλλά με την έννοια να είμασστε μαζί στην τελετή μνήμης, να μη χαθούνε με τα πούλμαν. 
Πρ: Καλά, ενήλικες άνθρωποι ήταν. Ήξεραν ποιό πούλμαν τους έφερε. Δεν είχε κάποια έννοια, λέτε. 
Πατ: Όχι, όχι.
Πρ: Από μόνοι τους παρατάσσονταν;
Πατ: Εγώ το είχα ζητήσει πολλές φορές.

Πρ: Με τη Ζώνη του Περάματος έχετε σχέση;
Πατ: Όχι. 
Πρ: Βρεθήκατε κάποια στιγμή;
Πατ: Είχα πάει σε ομιλία που είχαν κάνει ο κ. Λαγός με τον Παναγιώταρο. 
Πρ: Είχαν ζητήσει οι ομιλητές να πάτε;
Πατ: Είχαν ζητήσει να πάμε αρκετός κόσμος για να υπάρχει μια παρουσία. 
Πρ: Τι είδους εκδήλωση;
Πατ: Ομιλία που θα μιλάγανε με τους ανθρώπους της Ζώνης. 
Πρ: Τι ακούσατε;
Πατ: Ότι είχε πέσει η δουλειά αρκετά, ότι δε φέρνανε καράβια, ότι θελανε να κάνουνε ένα σωματείο, δεν ήμουν κι όλη την ώρα στη συζήτηση...

Πρ: Κατασκηνώσεις οργανώνατε;
Πατ: Ναι.
Πρ: Πού;
Πατ: Στη Σαλαμίνα και στη Νέδα.
Πρ: Διαρκούσαν πόσο;
Πατ: Στη Σαλαμίνα ένα βράδυ, στη Νέδα μιάμιση μέρα.

Πρ: Ο σκοπός της κατασκήνωσης ποιός ήταν; 
Πατ: Η κατασκήνωση. 
Πρ: Έγινε κάποια τελετή; Κάποιες ορκομωσίες; Βγάλατε κάποιες φωτογραφίες;
Πατ: Αν μου λέτε για τις φωτο με τα όπλα, δεν έχουν σχέση με πραγματικά όπλα...

Πρ: Σημαίες; Φωτογραφηθήκατε;
Πατ: Καταρχάς να σας πω ότι δεν έχω καμία σχέση με το ναζισμό... Αποδεικνύεται από τον υπολογιστή μου, μέχρι τότε, με εκείνη την σημαία των SS, δεν είχα καμία σχέση, Αυτή τη σημαία μου τη στείλανε μέσω του Κορκοβίλη. Δεν ξέρω ποιοί του τη δώσανε και του είπαν να τη δώσεις στον τοπικάρχη σου. Δεν ξέρω ποιοί είναι αυτοί.

Πρ: Δηλαδή, ο συγκατηγορούμενός σας, σας έφερε μια σημαία χωρίς να ξέρει ποιοι είναι;
Πατ: Πραγματικά αυτό, μου είπε ότι τον πήρανε τηλ. και του είπαν να σου δώσουμε μια σακούλα που είναι για τον Πατέλη και είχε μέσα ένα σημείωμα «αυτοί είσαστε, για τον τοπικάρχη σας». Κακώς που δεν είχε ενημερώσει τότε. Πήγε τελοσπάντων και την πήρε.
Πρ: Καλά, δε σκέφτηκε αυτός σωστά, δε σκεφτήκατε εσείς σωστά και την παίρνετε και στην κατασκήνωση;
Πατ: Κακώς κυρία Πρόεδρε. Την έβγαλα και έβγαλα μια φωτογραφία.

[Γκαβέλας ψιθυρίζει: Δεν ειναι ποινικό αδίκημα η ιδεολογία]
Πρ: Τα ακουτε καλά αυτά; Γιατί τα ακούμε και μεις.
Γκαβέλας παρεμβαίνει: Κατηγορείται για ποινικά αδικήματα κυρία Πρόεδρε! [φωνάζει] είναι ποινική δίκη! Είναι αυτό ποινικό αδίκημα; [ένταση]

Πρ: Ησυχάστε, δεν έχειτε δικαίωμα να παρεμβετε [χτυπάει κουδούνι και συνεχίζει τις ερωτήσεις στον κατηγορούμενο] Ασκήσεις σωματικές, δοκιμασίες;
Πατ: Τι εννοείτε δοκιμασίες;
Πρ: Εικονικές μάχες ας πούμε.
Πατ: Συγγνώμη που γελάω κυρία Πρόεδρε.. αλλά σε αυτές τις φωτογραφίες ο ένας είναι ΑΜΕΑ, είναι δυο τρεις πιτσιρικάδες, έχουμε κοιλιές... Για πλάκα το κάναμε. Δεν είναι ότι κάναμε ασκήσεις με όπλα. Όσο για τη Νέδα, είχα ψάξει στο γκουγκλ πώς είχαν γίνει κάποιες κατασκηνώσεις και τα έκανα κόπι πέιστ. Αυτά δεν έγιναν. Έγιναν κάποιες ομιλίες, μπάνιο στον ποταμό. Αυτό. Τίποτε άλλο. Α! πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία καθαρίσαμε τον ποταμό της Νέδας, και πριν φύγουμε πάλι καθαρίσαμε.

Πρ: Τελετή ορκωμοσίας μελών γινόταν;
Πατ: Από εμένα εννοείτε;
Πρ: Αν ορκιστήκατε εσείς η αν ακούσατε από κάποιους άλλους ότι ορκίζονται. 
Πατ: Όχι, ποτέ. Για κάποιους άλλους δεν έχω ακούσει κάτι. Για τη Νέδα, διαβάσαμε τον όρκο των Αθηναίων.
Πρ: Είχε κάποιο νόημα αυτό που διαβάσατε;
Πατ: Έτσι, το διαβάσαμε. Όχι.
Πρ: Μήπως υπήρχε στη συνέχεια ναζιστικός χαιρετισμός;
Πατ: Αρχαιοελληνικός. Ναι. Σαφώς.
Πρ: Αυτος ο χαιρετισμός για σας τι είναι; Πού τον έχετε δει;
Πατ: Χαιρετώ τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου.
Πρ: Εσείς που το είδατε;
Πατ: Και ο Μεταξάς έτσι, κυρία Πρόεδρε.
Πρ: Σε άλλον δεν αποδίδεται;
Πατ: Προφανώς και ναι...
Πρ: Όπως;
Πατ: Ο Χίτλερ, αλλά εγώ δεν τον έκανα με αυτόν τον τρόπο. 

Πρ: Μάλιστα. Για να φτάσουμε στις 17/9/2013. Για πείτε μας, από τις απογευματινές ώρες που βρισκόσασταν; 
Πατ: Είχαμε πάει στα γραφεία, εγώ, η σύζυγός μου.
Πρ: Μάλλον, αυτές τις ώρες, ποια ήταν η ομάδα που διοικούσε τη Νίκαια;
Πατ: Ήμουν εγώ, ως υπεύθυνος τοπικής, ο Τσακανίκας υπεύθυνος ταμίας, ο Καζαντόγλου υπεύθυνος ασφαλείας και η σύζυγός μου.
Πρ: Ο συγκατηγορούμενός σας ο Ρουπακιάς τι ήταν;
Πατ: Ήταν ενεργός στην τοπική, υποστηρικτής.
Πρ: Με τακτική παρουσία;
Πατ: Και ο ίδιος και η οικογένειά του.

Πρ: Με τα οικονομικά είχε κάποια σχέση;
Πατ: Όχι καμμία. Το μόνο είναι ότι τον είχα στείλει Μεσογείων να φέρει μπλουζάκια ή στο σούπερ μάρκετ. Αυτά. Βοηθούσε παντού ο Ρουπακιάς, και στις διανομές τροφίμων και αυτός και η οικογένεια του.
Πρ: Ποια μέλη της οικογένειας;
Πατ: Η κόρη του, ο γιος του και η σύζυγός του. Η σύζυγος βοηθούσε στο κυλικείο, μπορεί να καθάριζε. Όλοι βοηθούσαν, όχι μόνο η σύζυγος.
Πρ: Συνεργαζόσασταν μεε κάποιο συγκεκριμένο λογιστικό γραφείο;
Πατ: Τι εννοείτε; Δεν καταλαβαίνω.
Πρ: Το όνομα του Ρουπακιά, οικονομικά ήταν πουθενά;
Πατ: Όχι, το ταμείο το κράταγα εγώ. Δεν το κράταγε άλλος, αν εννοείτε οτι ο Ρουπακιάς ήταν στο ταμείο.

Πρ: Το απόγευμα 17 Σεπτεμβρίου, λειτουργούσε το γραφείο; Ήσασταν εκεί;
Πατ: Σαφώς ήμουν εκεί και παρέμεινα μέχρι τις 9. Δεν έφυγα τελευταίος γιατί είχε ανεβάσει πυρετό ο γιός μου. Τελευταίος ο Τσακανίκας.
Πρ: Φύγατε γύρω στις...;
Πατ: Κανέναν δεν άφησα. Κατεβήκαμε όλοι κάτω και έμεινε ο Τσακανίκας.
Πρ: Άρα παρέμεινε ο Τσακανίκας μετά;
Πατ: Ναι. Δεν έκατσε πολύ. 10 παρά έφυγε. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς.
Πρ: Μάλιστα, όταν φύγατε, υπήρχε κάποια εκκρεμότητα;
Πατ: Ναι. Κάποιες ώρες πριν με είχε ενημερώσει ο κ. Λαγός ότι την Πέμπτη θα έρθει ο Πρόεδρος του κόμματος για ομιλία σε μιάμιση μέρα. Καταλαβαίνετε, έγινε ένας χαμός, πώς να βγάλουμε εις πέρας ομιλία Λαγού και αρχηγού.
Πρ: Τι σας απασχολούσε; Θα ερχόντουσαν αυτοί οι δύο να μιλήσουν.
Πατ: Όταν ερχόταν κάποιος βουλευτής έπρεπε να οργανώσουμε φωτισμό, άδειες γιατί καμμιά φορά δεν γινόταν στα γραφεία αλλά στο δρόμο ή στην πλατεία και επρεπε να ενημερώσουμε την αστυνομία και έπρεπε να βγάλω και κάποια τρικάκια. 
Πρ: Τι ώρα σας τηλεφώνησε και σας ενημέρωσαν ότι την Πέμπτη θα μιλήσουν οι συγκεκριμένοι;
Πατ: Γύρω στις 6, αν θυμάμαι καλά, δε θέλω να σας πω ψέμματα.

Πρ: Και τι κάνατε εσείς πάνω σε αυτό;
Πατ: Ψάξαμε να δούμε αν υπάρχουν τρικάκια να κόψουμε. Βρήκαμε ένα στο Περιστέρι και μας είπε ότι δε θα βγουν πολλά.
Πρ: Τι συμφωνία κάνατε δλδ;
Πατ: Να γράφει πάνω στα τρικάκια «ομιλία Ν. Μιχαλολιακου - ΧΑ - τάδε ομιλία, Νίκαια», και μας έκοψε κάποια τρικάκια το τυπογραφείο. 
Πρ: Ποιό τυπογραφείο ήταν αυτό;
Πατ: Κάποιο στην πλατεία Μπουρναζίου.
Πρ: Πότε θα τα παρέδιδε.
Πατ: Την ίδια μέρα έστειλα τον Ρουπακιά να τα πάρει...
Πρ: Πήρατε λέτε τον Ρουπακιά; Και τα παρέλαβε;
Πατ: Του είπα αν μπορεί να πάει να τα πάρει με το αμάξι του αλλά άργησε. 
Πρ: Καλά, 6:30-7 σας είπαν ότι την Πέμπτη θα γίνουν οι ομιλίες, προσπαθείτε να βρείτε τυπογραφείο και βρίσκετε τυπογραφείο στο Περιστέρι. Η ώρα προχωράει λογικά και λέτε ότι σας παρέδωσαν την ίδια μερα;
Πατ: Όσα είχαν εκτυπώσει. Κάποια λίγα, δύο πακέτα.
Πρ: Τα δύο πακέτα πόσα κομμάτια έιναι;
Πατ: Την άλλη μέρα θα τυπώναμε 10.000 και θα τα μοιράζαμε Κερατσίνι, παντού. Ήταν μεγάλη δουλειά, ηταν ο πρόεδρος του κόμματος 
Πρ: Έτσι. έτσι. [ειρωνικά]
Πατ: Κάποια στιγμή με πήρε ο Ρουπακιάς και μου είπε ότι έχει τα τρικάκια. Και μου λέει «τι να τα κάνω, να τα φέρω; τι θα γίνει;»...
Πρ: Σιγά σιγά. Γύρω στις 10 σας τηλεφωνεί και σας λέει τι, ότι «τα έχω»;
Πατ: Μπορεί και πιο μετά. 10-10:30 και μου λέει «έχω τα τρικάκια, να τα φέρω;» και του λέω «φέρε τα τρικάκια στο Περιβολάκι να έρθει ο Καζαντζόγλου να τα πάρει».
Πρ: Τι θα τα έκανε ο Καζαντζόγλου; Τι ώρα παρέλαβε; Για να είμαστε σαφείς;
Πατ: Γύρω στις 10.
Πρ: 10-10:30 είπατε πριν
Πατ: Δε θυμάμαι καλά
Πρ: Έχει σημασία, έτσι όπως το λέτε μπορεί να φτάσει και... !
Γκαβέλας παρεμβαίνει: Έχουμε 2019 και ρωτάτε την ώρα;
Πρ: Δεν έχετε δικαίωμα να διακόπτετε. Έχει σημασία ο χρόνος. 
Γκαβέλας: Ούτε ο κατηγορούμενος πρέπει να διακόπτεται κατά την απολογία του, κυρία Πρόεδρε.

Πρ: Προσπαθήστε όσο το δυνατόν να θυμηθείτε τι ώρα σας πήρε ο Ρουπακιάς.
Πατ: Με πήρε 11 παρά δέκα.
Πρ: 11 παρά 10 καταλήξαμε τώρα;
Πατ: Καταλήγω εκεί γιατί μου λέτε κάπου να καταλήξω.
Πρ: Καταλήξτε σε ένα χρόνο για να ξέρουμε τι θα καταχωρήσουμε. 
Πατ: Κυρία πρόεδρε, εχω περάσει όλα αυτά τα χρόνια τόσο δύσκολα. Έχω κάνει αγωγές... 10μιση με 11. Τελοσπάντων, να έρθει ο Καζαντζόγλου να τα παραλάβει.
Πρ: Με τον Καζαντζόγλου μιλήσατε;
Πατ: Λόγω του ότι είχα πρόβλημα με το παιδί, με πήρε τηλέφωνο και μου λέει «Γιώργο τι θα γίνει», και του λέω «έχει πάει ο Ρουπακιάς Περιβολάκι να δώσει τα τρικάκια».
Πρ: Τι του είπατε ακριβώς, πού να πάει;
Πατ: Στην τοπική μας, στις νυχτερινές δράσεις δεν καθόμασταν έξω από τα γραφεία γιατί ενοχλούσαμε τη γειτονιά. Πηγαίναμε λίγο παρακάτω. Του είπα λοιπόν του Γιάννη να πάει να τα πάρει. Από το Περιβολάκι. Είναι ένα λεπτό από τα γραφεία.
Πρ: Με τον Καζαντζόγλου τι ώρα;
Πατ: Πρέπει 11:20; Και του λέω «Ξεχάστηκα. Έχω στείλει τον Ρουπακιά».
Πρ: Εσείς πού ήσασταν εκείνη την ώρα; 
Πατ: Στο σπίτι μου. 
Πρ: Το σπίτι σας από το Περιβολάκι;
Πατ: 5 λεπτά; Με τα πόδια ένα δεκάλεπτο. Με το αυτοκίνητο 2 λεπτά.
Πρ: Μετά;
Πατ: Μετά από τον Καζαντζόγλου, έφυγε να πάρει τα τρικάκια.

Πρ: 11μιση λέτε στέλνω ένα μήνυμα, τι ακριβώς έλεγε;
Πατ: Όλοι στην τοπική τώρα. Όσοι είστε κοντά. Δε θα περιμένουμε τους μακρινούς.
Πρ: Πού το στείλατε;
Πατ: Σε άτομα αρκετά, στους συγκατηγορούμενούς μου...
Πρ: Σε όλους;
Πατ: Πλην του Ρουπακιά. Δεν το έχει πάρει και ο Σαντοριναίος; δεν τον ξέρω κι όλας. Σίγουρα ο Τσαλίκης δεν το πήρε. Ούτε ο Τσακανίκας έχει λάβει τέτοιο μήνυμα.

Πρ: Σ' αυτούς γιατί δεν το στείλατε;
Πατ: Ο Τσακανίκας δεν είχε νόημα, ήταν στη Γλυφάδα.
Πρ: Δεν ήξερε όμως το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ομιλία της Πέμπτης;
Πατ: Τι σχέση έχει, θα πρεπε να πάει στο σπτίι του και εκείνος και μάλιστα εκείνο το βράδυ μου έφτιαχνε την ομιλία μου γιατι έχω ένα πρόβλημα στο λόγο μου, στην ομιλία μου 
Πρ: Εκτός απο τους αποδέκτες αυτούς που είπατε. αλλού το στείλατε το μήνυμα; της τοπικής άλλα άτομα δεν είχατε;
Πατ: Όχι όχι πουθενά ,τα άτομα που το έστειλα ήταν αυτοί που ήταν πιο ενεργοί, δε μπορουσα να στείλω σε γυναίκες.

Πρ: Σε άλλους νέους ανθρώπους;
Πατ: Όχι, όχι.
Πρ: Θυμόσαστε αριθμό;
Πατ: 15-16 κάπου εκεί.
Πρ: Μετά από αυτό; Σας πήρε κάποιος; Πήρατε κάποιον; Είχατε επικοινωνίες;
Πατ: Εεε, εδώ έχουμε δύο πράγματα που εξελίσσονται μαζί, ένα μήνυμα που έχω στείλει - που ειναι ξακάθαρα για τη διανομή - και ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Άγγος στο Κοράλλι και δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Θα ήθελα να πω στο Δικαστήριο ότι έχουν γίνει σοβαρά πράγματα απέναντί μου και με το μήνυμα που έχω στείλει. Έχω κατηγορηθεί και έχω χλευαστεί από πολλούς. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία ότι ειναι επιτακτικό για να γίνει μια δολοφονία. Ξέρω πάρα πολύ καλά και δεν ήθελα ποτέ να πάθει κακό ένας ανθρωπος, έχω παιδί και ξέρω τι σημαίνει να χάνεις το παιδί σου, έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν πειράξει για να γίνω εγώ αυτουργός, δεν γράφτηκε ποτέ ετσι το μήνυμα...
Γκαβέλας παρεμβαίνει: Έτσι ακριβώς.

Πατ: Όχι, κυρία πρόεδρε. Δεν το έχω γράψει εγώ αυτό. Επειδή έχω πρόβλημα με την ομιλία μου και δεν έχω γράψει τελεία. Όταν το είδε ο δικηγόρος μου και τον ευχαριστώ για αυτό, έπεσα από τα σύννεφα. Δε γίνεται να μας παίρνουν και να μας πετάνε σε μια φυλακή για κάτι που δεν έχουμε κάνει.
Πρ: Κανένας δεν εχει κάνει τι;
Πατ: Κανένας δεν έχει κάνει φόνο, κυρία πρόεδρε!
Πρ: Κανένας από πίσω σας; Μα τώρα, τι λέτε;
Πατ: Κανένας ναι, εκτός του Ρουπακιά, εννοείται. 
Πρ: Αυτό που λέτε με το μήνυμα έχει να κάνει με τη λέξη «τώρα»;
Πατ: Ναι η επόμενη τελεία έχει μπει με σκοπό να γίνει επιτακτικό το μήνυμα. 
Πρ: Δηλαδή λέτε ότι αν δεν υπήρχε η τελεία και το «τώρα» το νόημα θα ήταν άλλο;
Πατ: Πολλά μπορεί να ήταν αλλιώς, δε με άφησαν καν όταν με πετάξαν στη φυλακή σαν να είμαι σκουπίδι, θα σας απαντήσω αλλιώς, κυρία Πρόεδρε, κανένας δεν ήθελε ο Παύλος Φύσσας να φτάσει εκεί που είναι. Όταν με πηρε η δημοσιογραφός τηλέφωνο την ημέρα του φόνου της είπα ότι καταδικάζω το φόνο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πάρει τη ζωή πέραν του Θεού. Η συνείδησή μου ειναι πολύ καθαρή κα πρόεδρε, πιστέψτε μας και πραγματικά λυπάμαι για εκεί που κατέληξε το παιδί.

Πρ: Λέτε λοιπόν ότι επικοινωνείτε με τον Καζατζόγλου και του λέτε για τα τρικάκια. Έχετε επικοινωνήσει με άλλον;
Πατ: Έχω μιλήσει πολλές φορές με τον κ. Λαγό από νωρίς, 9 σίγουρα, κάποια στιγμή 12:10 με παίρνει αν θυμάμαι πρωτα ο Ρουπακιάς που μου λέει «κρατούμαι στο Τμήμα για αναγνώριση». Του λέω εντάξει δε θα γίνει κάτι, θα σ' αφήσουν, με είχε πάρει αρκετά τηλέφωνα. 
Πρ: Μιλήσατε μαζι του;
Πατ: Ναι σαφώς το πρώτο ηταν για αναγνώριση ,μετά μου λεει με έχουν προασαγάγει, μετά μου λέει οτι θα του πάρουν το κινητό.
Πρ: Για την ανθρωποκτονία σας είπε;
Πατ: Ναι θα σας πω. Μου λέει έχει γίνει ένα σκηνικό στο Κερατσίνι έχουν πλακωθεί κάτι χρυσαυγίτες με αναρχικούς και του λέω τι έγινε ρε φίλε; πες μου ονόματα να ξέρω. Δε μου είπε ποτέ ονόματα. 10-15 αναρχικοί και χρυσαυγίτες πλακώθηκαν, αυτό. Προσπαθουσα να βάλω άκρη. 12:05 με παίρνει ο Αγγος και μου λεει ότι έμαθα από αστυνομικό ότι ο Ρουπακιάς έχει χτυπήσει ένα παιδι.
Πρ: Δηλαδή το μαθαίνετε από τον αγγο αυτό; όχι από το Ρουπακιά;
Πατ: Το χτύπημα το μαθαίνω από τον Άγγο και μετά σε τηλ που μου κάνει ο Ρουπακιάς μου λεει «χρειάζομαι δικηγόρο, μαχαίρωσα άνθρωπο» Μολις το άκουσα αυτό μου έπεσε το ακουστικό από το χέρι. Και μου λέει «έχω μαχαιρώσει άνθρωπο, θέλω δικηγόρο» και του λέω «όπως τα έκανες, φάτα τώρα». Μετά δέχτηκα καταιγισμό τηλεφωνημάτων.
Πρ: Η απόσταση από την τοπική; Ήσαστε κοντά, μείνατε στο σπίτι, δεν πήγατε να δείτε τι συμβαίνει;
Πατ: Πού να πάω; Τηλέφωνα πήρα για να μάθω τι γίνεται. Βασικά με παίρνανε τηλέφωνο. Με τον Λαγό είχα μιλήσει πολλές φορές.

Πρ: Τι ώρα ενημερώνετε τον Λαγό σχετικά με το περιστατικό;
Πατ: Όταν μου είπε ο Ρουπακιάς ότι «έχω μαχαιρώσει άνθρωπο». Μου το είπε, ναι. Και του είπα «κόψε το λαιμό σου».
Πρ: Μετά τον Άγγο;
Πατ: Ναι. 
Πρ: Και γιατί να πάρει εσάς;
Πατ: Υπεύθυνος της τοπικής είμαι. 
Πρ: Άρα το μαχαίρωμα έχει σχέση με την τοπική.
Πατ: Όχι, καμμία σχέση.
Πρ: Τότε γιατι εσάς; Να πάρει τη γυναίκα του, εσάς γιατί σας πήρε; Ως ικανό, ως άξιο;
Πατ: Με πήρε για να του βρω κάποιο δικηγόρο. Δεν το έκανα ποτέ αυτό. Δεν ξέρω γιατί με πήρε. Ρωτήστε εκείνον. Με έχουν πάρει και τα χαράματα για να φτιάξω κάτι σωλήνες. Υπήρχαν τηλεφωνήματα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Πρ: Δε συγκρίνουμε σωλήνες με μια ανθρωποκτονία, δεν μπορείτε να δώσετε εξήγηση;
Γκαβ: Έδωσε εξήγηση.

Πρ: Πήγε ο Καζαντζόγλου στο Περιβολάκι να πάρει τα τρικάκια;
Πατ: Ναι. δε μου το είπε εκείνη την ώρα. Με τον Καζαντζόγλου κάναμε και μαζί φυλακή, τα έχουμε πει αυτά.
Πρ: Τι απέγιναν τελικά τα τρικάκια;
Πατ: Ένα πακέτο ο Καζαντζόγλου και ένα ο Σταμπέλος.
Πρ: Άρα ο Καζατζόγλου ανέλαβε το ένα πακέτο και το άλλο ο Σταμπέλος;
Πατ: Ναι μάλιστα. 
Πρ: Δεν ανταποκρίθηκε άλλος στο κάλεσμα; Τι μάθατε μετά;
Πατ: Όχι έμαθα ό,τι έχετε μάθει κι εσείς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Νέα επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής ζητούν 34 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει εδώ και τρία χρόνια με ενότητα, αποφασιστικότητα και μαζικότητα τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, και δηλώνει με σαφή και...
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Νέα επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής ζητούν 34 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ
asimakopoulou.jpg
Τουλάχιστον 30 αγωγές κατά του υπουργείου Εσωτερικών μέσα σε 24 ώρες για τα e-mails Ασημακοπούλου
«Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε και από την καθαρά Δευτέρα μέχρι σήμερα έχουμε άλλες τριάντα αγωγές»
Τουλάχιστον 30 αγωγές κατά του υπουργείου Εσωτερικών μέσα σε 24 ώρες για τα e-mails Ασημακοπούλου