κούνεβα
Του Γιώργου Μουργή

Η  Κωνσταντίνα Κούνεβα υπήρξε θύμα δολοφονικής επίθεσης με υγρής μορφής οξύ, εξαιτίας της συνδικαλιστικής δράσης της. Σήμερα ζει ουσιαστικά σημαδεμένη σωματικά και ψυχικά.

Τα σημάδια της είναι όσα συμβολίζει ο δικός της αγώνας ενάντια στην αυθαιρεσία, τις απειλές, τον εκφοβισμό, και τον τσαμπουκά τής εργοδοτικής μαφίας. 
Η ανυπότακτη εργάτρια, αυτή η μετανάστρια επέζησε από το δολοφονικό συμβόλαιο θανάτου των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τις εργολαβίες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της καθαριότητας, και όχι μόνο.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα φτάνοντας μέχρι την Ευρωβουλή αναγνωρίστηκε από το εκλογικό σώμα ως σύμβολο του εργατικού αγώνα αντίστασης και μάχης που έδινε ενεργά στους χώρους του μόχθου, του μεροκάματου για τα αυτονόητα των εργασιακών δικαιωμάτων, σε βάναυσες συνθήκες εργασιακής επιβίωσης.

Τα ελληνικά δικαστήρια σε δεύτερο βαθμό τρία χρόνια μετά την πρώτη απόφασή τους, που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα και οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι, ανέτρεψαν την πρωτόδικη απόφαση και μαζί τη δικαίωσή της.

Ακυρώνοντας, έτσι, το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, το Εφετείο απεφάνθη τελεσίδικα ότι, όσον αφορά στη δολοφονική επίθεση δεν αποδεικνύεται η ευθύνη της εργοδοσίας.

Οι διαδοχικές ανθρωποφαγικές επιθέσεις προς το πρόσωπο τής Κωνσταντίνας Κούνεβα συνεχίστηκαν εξακολουθητικά στοχοποιώντας την, άλλοτε για την προηγούμενη συνδικαλιστική της δράση, άλλοτε για το πόθεν έσχες της, άλλοτε για την πολιτική της ιδιότητα, άλλοτε για την εργασιακή της και άλλοτε για το γεγονός ότι είναι γυναίκα μετανάστρια.
Τελευταία και πιο χαρακτηριστική η δήλωση του γνωστού σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου, υποψήφιου βουλευτή με το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.

Αρχικά σε ένα εμετικό σχόλιο, δήλωνε: «Πέντε χρόνια Ευρωβουλευτής των Ελλήνων στις Βρυξέλλες η κα #Κούνεβα, και όμως δεν καταδέχτηκε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Ούτε καν για το ονόρε».

Στη συνέχεια για να χρυσώσει το χάπι και στην προσπάθεια να ανασκευάσει, έγραψε το απείρου κάλους τραγελαφικό: «Το θέμα με την κυρία #Κουνεβα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ούτε ταξικό, ούτε εθνικό, ούτε θεσμικό, αλλά θέμα ευγένειας. Θέμα αντιδώρου στο αίσθημα του λαού που την τίμησε, επιδεικνύοντας έτσι ο λαός έναν ωραίο διεθνισμό κι έναν βαθύ σεβασμό στο πρόσωπο της» .

Δυστυχώς, πάρα τις αποστάσεις που κράτησε αμέσως το ΜέΡΑ25 με την ανακοίνωσή του, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία με τον υποψήφιο βουλευτή του κόμματος, ο Στάθης Σταυρόπουλος για άλλη μια φορά απέδειξε τα βαθιά συντηρητικά και εθνικιστικά του ανακλαστικά. Ενοχοποιώντας στοχευμένα ένα πρόσωπο με συγκεκριμένη ταξική προέλευση και αγώνες, λες και η ελληνική υπηκοότητα αποτελεί νομοτελειακό εθνικιστικό θέσφατο νομιμοφροσύνης και όχι μια τυπική και δογματική προϋπόθεση συμμετοχής στις εκλογές.

Αφήνοντας έξω κάθε προσπάθεια ανάλυσης της χρόνιας αντί διεθνιστικής θέσης του και των γραφικών της ντεμέκ «πατριωτικής» αριστεράς που τον χαρακτηρίζουν, σε μια περίοδο με τα σημαντικά να είναι ο παγκοσμιοποιημένος εργασιακός μεσαίωνας, οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας, οι νεκροί εργάτες από τα δολοφονικά εργατικά ατυχήματα, η ανασφάλιστη εργασία, οι μισθοί πείνας, η βάναυση μακροχρόνια ανεργία που επέβαλε η μνημονιακή λαίλαπα, οι κάθε λογής Μανωλάδες, δολοφονικής εργοδοτικής εκμετάλλευσης, αυτό που φαίνεται να απασχολεί τον Στάθη Σταυρόπουλο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, είναι η υπηκοότητα μιας συνυποψήφιας του με άλλο κόμμα. Προσθέτοντας, δε, άλλη μια στείρα και ατελέσφορη αντισύριζα μικροπολιτική αντιπαράθεση, χωρίς καμία πολιτική διάσταση. 

Η ρητορική του Στάθη Σταυρόπουλου έρχεται την ώρα που η νεοφιλελεύθερη δεξιά παλινόρθωση βρίσκεται προ των πυλών, με τα νεοδημοκρατικά στελέχη τύπου Κωνσταντίνου Κρανάκη και τις νέες εθνικιστικές δηλώσεις αποκλεισμού, διαχωρισμού και εξαίρεσης εργαζομένων, εργατών Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, σε ένα διαρκές και παρατεταμένο ξεσάλωμα νικηφόρας ταξικής αντεκδίκησης.

Αν οι δηλώσεις Κυρανάκη για «καθαρά» οικογενειακά επιδόματα σε έλληνες, είναι η μια όψη του νομίσματος, η άλλη είναι οι απόψεις όπως διατυπώθηκαν από τον Σταυρόπουλο.

Όχι για κάποιο πολιτικό «ονόρε» αλλά ως πολιτική πρακτική που βρωμάει και ζέχνει ρατσισμό, μισαλλοδοξία, ξενοφοβική και εθνικιστική υστερία με νέα θύματα, όχι άλλη μία Κ. Κούνεβα, αλλά πολλές εργάτριες και πολλούς εργάτες, εξαιτίας του εργοδοτικού δολοφονικού τσαμπουκά και της εκμετάλλευσης. 

Μένει να δούμε αν στο ΜέΡΑ25, πέρα από τις δημοκρατικές διαφωνίες εντός του, θα αντιληφθούν ότι δεν χωρά στις τάξεις τους κανένας κομματικός γυρολόγος Σταυρόπουλος, με παρόμοιες θέσεις, ακόμα κι αν το κόμμα συσπειρώνεται γύρω από ένα ετερόκλητο ιδεολογικό μείγμα υποψηφίων. Φροντίζοντας, ταυτόχρονα, να συνθέσουν και να συγκροτήσουν, πέρα από τον ιδεολογικό ιστό, μια ισχυρή αριστερή ριζοσπαστική απεύθυνση με κοινωνική βάση και με αυθεντική πολιτική δομή αρχής, μέσης και τέλους. 

Διαφορετικά, ακόμα κι αν επιτευχθεί σε πρώτη φάση η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα είναι άλλη μια προδιαγεγραμμένη και προσωρινή παρουσία χωρίς επόμενη ΜέΡΑ, με προφανή ημερομηνία λήξης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά