Θεσσαλονίκη: Πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Ήταν 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο με Θεσσαλονικείς Εβραίους αναχωρούσε από τον παλιό σιδηροδρομικό της Θεσσαλονίκης

Πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος συμπληρώνονται 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου τρένου του θανάτου από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Άουσβιτς-Μπιργκενάου.

Η πορεία ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο, από την Πλατεία Ελευθερίας στις 11.30 και θα καταλήξει στον Παλιό Σταθμό.

Πλήθος κόσμου κρατάει μπαλόνια που γράφουν ''Ποτέ Ξανά'' κατευθύνεται προς τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, απ’ όπου αναχωρούσαν τα τρένα του θανάτου προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στην πορεία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Tζιτζίκωστας, καθώς και αρκετοί υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τέτοιες ημέρες πριν 76 χρόνια

Ήταν 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο με Θεσσαλονικείς Εβραίους αναχωρούσε από τον παλιό σιδηροδρομικό της Θεσσαλονίκης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι, μέλη της άλλοτε ακμάζουσας Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης, αναχώρησαν με προορισμό το Άουσβιτς – Μπιρκενάου στην Πολωνία.

Έως τον Αύγουστο του 1943 ακολούθησαν πολλά ακόμη τέτοια ταξίδια φρίκης, με περισσότερους από 45.000 Εβραίους να καταλήγουν στα ναζιστικά κρεματόρια.

Εικόνα: seleo.gr

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη
Η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απάντηση της υπουργού Παιδείας στην ανακοίνωση που εξέδωσαν Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως ξεπέρασε τα όρια - Απαράδεκτη και αήθης επίθεση στο Ν. Φίλη