Thumbnail
Ντοκουμέντο από την τραγωδία στο Μάτι

Η αδυναμία σωστής, έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης των μηχανισμών πολιτικής προστασίας αποτυπώνονται στο ηχητικό ντοκουμέντο από διαλόγους και επικοινωνία αστυνομικών που επιχείρησαν στη μεγάλη φωτιά στο Μάτι. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 100 νεκροί, στην πιο πολύνεκρη πυρκαγιά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Χαρακτηριστικό είναι και το ασπόσπασμα πως ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη, οι καπνοί γίνονται ορατοί στο Ντράφι από τον σταθμό στα Σπάτα, όμως η αστυνομία δεν έχει ενημέρωση από την πυροσβεστική και δημιουργείται η εντύπωση πως ο καπνός έρχεται από φωτιά στην Κινέτα που μεταφέρεται με τον αέρα.Στις 17:43 φαίνεται πως η ΕΛ.ΑΣ. μαθαίνει για τη σοβαρότητα του προβλήματος στην Ανατολική Αττική καθώς ακούγεται αστυνομικός να ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων ότι: «Στο Νέο Βουτζά εδώ υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα από καπνούς, δεν υπάρχει ορατότητα και δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο να ενημερωθούν να έρθουν προς τα εδώ. (…) Κέντρο απαραιτήτως οι δυνάμεις στο Νέο Βουτζά πολλές και οι δυτικές ειδικά να ανέβουν προς τα εδώ».

Σχεδόν μισή ώρα αργότερα στις 18:18:25 αστυνομικός διαβιβάζει στον ασύρματο: «Εφτασε η φωτιά κάτω στη Μαραθώνος» και ενώ η φωτιά αρχίζει να καίει κάτω από τη λεωφόρο όπου ως τότε κινούνταν ελεύθερα τα αυτοκίνητα καθώς οι οδηγοί και όπως φαίνεται και οι αστυνομικοί δεν είχαν καμία ενημέρωση δίδεται εντολή για εκτροπές και ζητείται από τους αστυνομικούς να μην έρχονται αυτοκίνητα από τη Μαραθώνος.

Και ενώ οι φλόγες ήδη έχουν βάλει την παραλιακή ζώνη σε κλοιό η ώρα φτάνει 18:29 για να δοθεί εντολή να μην πηγαίνουν τα αυτοκίνητα προς την παραλία, εκεί όπου οι φλόγες ήδη σκορπούσαν τον θάνατο. 

Μια ώρα αργότερα αστυνομικός ενημερώνει ότι έχει αποχωρήσει από το σημείο όπου έχει διαταχθεί να κάνει εκτροπή οχημάτων λέγοντας ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του ίδιου και των συναδέλφων του από κατοίκους που αρνούνται να συμμορφωθούν θέλοντας να φτάσουν στα σπίτια τους που κινδύνευαν.

Το μέγεθος της καταστροφής που ακολούθησε αρχίζει να αποκαλύπτεται μετά τις δέκα το βράδυ όταν στις 22:14:48 αστυνομικός ενημερώνει ότι στο Κόκκινο Λιμανάκι έχουν καεί γύρω στα 30 αυτοκίνητα και ότι βρίσκονται περίπου 800 άτομα εγκλωβισμένα στην παραλία. 

Στις 23:47 υπάρχει σαφής αναφορά σε νεκρό, σε σπίτι στην οδό Πανός στον Νέο Βουτζά, λίγο αργότερα η εικόνα γίνεται ακόμη πιο τραγική καθώς από τον ασύρματο ακούγεται πως πρέπει να σπεύσουν περισσότερα περιπολικά και μηχανές, αποκαλύπτεται πλέον ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί.

ΠΗΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα