Thumbnail
Του Νίκου Τσούλια

Γεμάτη αβεβαιότητες είναι η ζωή μας. Και είναι θετική η παρουσία τους, ακόμα και αν προκαλούν μια αίσθηση ανησυχίας ή και φοβίας. Γιατί μόνο έτσι πλάθονται τα όνειρά μας χωρίς όρια και ταξιδεύει η φαντασία μας πέρα και από το σύμπαν, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαμορφώνουμε τον εαυτό μας και το μέλλον μας, τον κόσμο μας και την κοινωνία μας με όλο και πιο νέα δημιουργήματα.

Και αρκούν δύο βεβαιότητες, η Αγάπη και η Ομορφιά, για να δίνουν νόημα στη ζωή μας. Αρκεί να τις θέλουμε και να τις ποθούμε, να τις ονειρευόμαστε και να τις καλλιεργούμε κάθε στιγμή που ανασαίνουμε! Γιατί η Αγάπη και η Ομορφιά γεννιούνται μόνο από εμάς και δεν εξαρτώνται από κανέναν άλλον (όπως συμβαίνει με το χρήμα, τη δόξα… ακόμα και με την υγεία).

Η Αγάπη και η Ομορφιά – μαζί με την ακόλουθό τους, τη Γνώση – είναι το Νόημα της ζωής, το όνειρο όλων των ονείρων, η ουσία του εαυτού μας!

Η αγάπη περιλαμβάνει όλα, καθετί υπαρκτό. Συνέχει τα πάντα. Είναι το απαύγασμα όλης της δημιουργίας. Είναι ο μοναδικός κόσμος μέσα στον οποίο μπορεί να εκφραστεί αυθεντικά και να αρτιωθεί ο άνθρωπος.

Η αγάπη εκφράζει τον ουμανισμό, την πρόοδο, την εξευγενισμένη φύση του ανθρώπου, τη θέλησή μας για να γευθούμε απόλυτα το πανηγύρι της φύσης, όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, τον ίδιο τον εαυτό μας μέσα από την ένωσή μας με τον άλλον άνθρωπο. Η αγάπη μπορεί να εμφανίζεται στο «φαίνεσθαι» των πραγμάτων πολυμερής – άλλη η πατρική αγάπη, άλλη η μητρική, άλλη η αγάπη της φιλίας, άλλη η αγάπη των παιδιών προς τους γονείς άλλη η αγάπη του τρελού έρωτα, άλλη η αγάπη για καθετί που συγκεντρώνει έστω και για λίγο το βλέμμα μας και την προσοχή μας -, αλλά είναι ένα και αδιαίρετο το Σύμπαν της. Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερώς κάποια μορφή αγάπης. Ακόμα και η πιο απόλυτη και η πιο δεδομένη μορφή αγάπης, εκείνης της μητέρας προς το παιδί, απαιτεί τη συνύπαρξή της με όλες τις εκδηλώσεις της αγάπης, αλλιώς είναι ελλιπής, φοβερά ελλιπής. Αλλιώς δεν είναι αγάπη.

Η αγάπη δεν είναι εκδήλωση αδυναμίας. Είναι η ολόψυχη κατάθεση του εαυτού μας στη ζωή και στον κόσμο, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την ύπαρξή μας. Γιατί η αγάπη και μόνο αυτή ιεροποιεί τον άνθρωπο και δημιουργεί το νόημα της ζωής μας. Απαιτεί αυτογνωσία και ταπεινότητα, πάθος για ενότητα με την κοινότητα των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων. Και αν καλείται «η ομορφιά να σώσει τον κόσμο», είναι γιατί την ομορφιά μόνο η αγάπη τη δημιουργεί!

Κορυφαία εκδήλωση της αγάπης ήταν η ταπεινή γέννηση του Χριστού. Αν η «Εκκλησία», ως συνολική κοινότητα ανθρώπων, μπορέσει να διαφωτιστεί από τον «Ήλιο» αυτής της κορυφαίας αγάπης, τότε μπορεί να συνεργήσει στην αλλαγή του κόσμου, για να δημιουργήσουμε το βασίλειο της ελευθερίας. Αλλά είμαστε μακριά, πολύ μακριά, γιατί δεν είναι στα μεγάλα μας προτάγματα το είδωλο της αγάπης. Μορφές της αγάπης είναι οι θεότητες όλων των λαών, όλων των καιρών, περασμένων και μελλοντικών και αν δεν είναι μορφές αγάπης, είναι μορφές εξουσίας. 

Μορφές αγάπης ήταν τα κορυφαία σύμβολα του ανθρώπου, ο Προμηθέας και η Αντιγόνη. Η αγάπη του Προμηθέα θα βγάλει τον άνθρωπο από τα σκοτάδια και με το φως της γνώσης πλέον ο άνθρωπος θα κατανοήσει τον Κόσμο, θα μετασχηματίσει τη Φύση, θα δημιουργήσει τον Πολιτισμό, θα μπορεί να εξανθρωπιστεί. Η αδελφική αγάπη της Αντιγόνης με όλη την ηθική ακτινοβολία της και το φωτεινό μεγαλείο της θα αντισταθεί στην εξουσία, σε κάθε μορφή βίας και δύναμης, χειραγώγησης και επιβολής και θα ανοίξει τους δρόμους της χειραφέτησής μας.

Όσο ονειρευόμαστε τον καινούργιο χρόνο και το περιεχόμενο του διαρκούς στη σκέψη μας μέλλοντος ως μια νέα ευκαιρία με χρήματα και υλικά αγαθά, τόσο απομακρυνόμαστε από τα μονοπάτια που οδηγούν στην αγάπη. Την αγάπη ευτυχώς δεν την φέρνει κανένας καινούργιος χρόνος, κανένα μέλλον. Η αγάπη ή θα γεννηθεί και θα καλλιεργηθεί μέσα μας από εμάς τους ίδιους ή δεν θα υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα. Η αγάπη είναι το δικό μας, το απόλυτα προσωπικό μας δημιούργημα. Η Φύση δημιουργεί εμάς και εμείς δημιουργούμε την αγάπη, για να μπορούμε να κατανοήσουμε της ζωής τη διαδρομή μας, για να γίνουμε «ένα» με τον Κόσμο ολόκληρο.

Η αγάπη μας απελευθερώνει από τη δουλεία και από τα σκοτάδια. Όπου έχει φωλιάσει για τα καλά η αγάπη δεν υπάρχει κανένας φόβος και ο φόβος του θανάτου δεν γίνεται καν αντιληπτός! Αγάπη «ζητάει» ο καινούργιος χρόνος, γιατί αγάπη ζητάει ο άνθρωπος. Χωρίς την αγάπη ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει. Ο άνθρωπος χωρίς αγάπη είναι σα να μην έχει υπάρξει ποτέ…

Χρόνια Πολλά, Χρόνια Αγάπης και Ομορφιάς

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»