Thumbnail
Η ύπαρξη πιστοποιητικού ολοκλήρωσης σπουδών δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι διπλωματούχος, αλλά πιστοποιεί την κατοχή διπλωματικού τίτλου μέχρι να πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας. 

Με αφορμή το κείμενο του κ. Βασίλη Βούγια που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα σας στις 27/12/2018, με τίτλο: «Ερωτήσεις - Απαντήσεις για το Σύστημα Μόνιμου Διορισμού εκπ/κών» θα ήθελα να καταθέσω ένα ερώτημα-προβληματισμό, που απασχολεί ήδη ή θα απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον μια ευρεία ομάδα εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από τον κλάδο που ανήκει.

Στο άρθρο 5 (Κριτήρια αξιολογικών πινάκων εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης) του νέου συστήματος προσλήψεων αναφέρεται ως προσόν η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση όσων εκπαιδευτικών έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και περιμένουν να ορκιστούν; Υπάρχουν σχολές που ο κανονισμός τους προβλέπει για τα μεταπτυχιακά/ διδακτορικά ορκωμοσίες την άνοιξη ενώ άλλες μόνο το καλοκαίρι (ΕΑΠ, Φιλοσοφική κλπ.).

Συνεπώς, υπάρχουν ήδη ή θα προκύψουν διπλωματούχοι με βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών οι οποίοι θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και θα περιμένουν την ορκωμοσία τους το καλοκαίρι για να λάβουν το  δίπλωμά τους.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί το εξής φαινόμενο: διπλωματούχοι, πριν την άνοιξη του 2019, που περιμένουν το καλοκαίρι για να ορκιστούν, να έχουν στην κατοχή τους μόνο το πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών, ενώ διπλωματούχοι που μπορεί να ολοκληρώσουν αργότερα τις σπουδές τους (αλλά μέχρι την άνοιξη) να τους δοθεί το μεταπτυχιακό δίπλωμα επειδή το τμήμα τους προβλέπει ορκωμοσία την άνοιξη.

Η ύπαρξη πιστοποιητικού ολοκλήρωσης σπουδών δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι διπλωματούχος, αλλά πιστοποιεί την κατοχή διπλωματικού τίτλου μέχρι να πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας.  Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονιστεί πως σύμφωνα με την εγκύκλιο 128433/Ε3/27-07-2018 Εγκύκλιος: Το Πιστοποιητικό ολοκλήρωσης σπουδών συνιστά μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, προκειμένου να αναγνωριστεί από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια,  το Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης Σπουδών συνιστά μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, προκειμένου να αναγνωριστεί από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια (Π.Υ.Σ.Π.Ε./Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) . Θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και τώρα;

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό το Υπουργείο να μεριμνήσει για το παραπάνω ζήτημα και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, όσον αφορά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στο προτεινόμενο σύστημα διορισμών. Πολλοί εκπαιδευτικοί περιμένουν με αγωνία την αποσαφήνιση τέτοιων περιπτώσεων.

Γιαννίκος Γεώργιος

Δάσκαλος ΠΕ 70

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα