Thumbnail
Σχετική μελέτη του ΑΠΘ 

Τι φυτό έχει η αγαπημένη σου... ομάδα; Τα φυτά- σύμβολα των ... αθλητικών ομάδων μελέτησε 27χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής δασολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βάζοντας στο "στόχαστρο" όλες τις ομάδες του περσινού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μέχρι τη Γ΄ Εθνική κατηγορία!

"Στοιχεία της φύσης αποτελούν έμπνευση για διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών και τον αθλητισμό και πολλοί ομαδικοί σύλλογοι έχουν πάρει από τη βοτανική τα πρότυπα για τα εμβλήματα και τα ονόματα τους" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασοπόνος Γεώργιος Θεοδοσίου, ο οποίος δημοσίευσε την έρευνά του "Τα φυτά μέσα από τον ομαδικό αθλητισμό" στην ιστοσελίδα votaniki.gr. Η σελίδα λειτουργεί με διαχειριστές τον επίκουρο καθηγητή του στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Γιώργο Φωτιάδη και τον ειδικό στην έκδοση λογισμικού εικονικής πραγματικότητας Βασίλη Τριανταφύλλου δημοσιεύοντας δωρεάν μελέτες, κυρίως φοιτητών του Τμήματος.

'Οπως σημειώνει ο κ.Θεοδοσίου, "οι μεγαλύτεροι αθλητικοί σύλλογοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κάτι από τα φυτά" και κυρίως ομάδες που προέρχονται από αγροτικές περιοχές.

"Βέβαια εγώ... ΠΑΟΚ είμαι", ξεκαθαρίζει, "αλλά και η ομάδα μου είχε ως πρώτο έμβλημα ένα τετράφυλλο τριφύλλι εντός πετάλου και μετά το αντικατέστησε με το βυζαντινό αετό με κλειστά φτερά". "Αλλωστε το τριφύλλι", συνεχίζει ο 27χρονος, "είναι αρχαιότατο σύμβολο καλοτυχίας και συμβολίζει την ισορροπία του πνεύματος, του σώματος και της ψυχής, για αυτό πολλοί σύλλογοι το διαλέγουν ως έμβλημα".

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ομάδα του Πλατανιά από την ομώνυμη περιοχή στα Χανιά της Κρήτης, έχει πάρει την ονομασία της από τον πλάτανο (Platanus orientalis), αλλά στο σήμα της έχει το τριφύλλι (Trifolium). Εκτός του Πλατανιά, γνωστός για το έμβλημα αυτό είναι ο Παναθηναϊκός που έχει μάλιστα και το ψευδώνυμο "τριφύλλι", αλλά και οι αγωνιζόμενοι σε άλλες κατηγορίες: Αχαρναϊκός, Α.Ε Διδυμοτείχου, Παναρκαδικός, Ηρακλής Ελευσίνας κ.ά. Βέβαια, επισημαίνει ο κ.Θεοδοσίου, "τις περισσότερες φορές, το σύμβολο του τριφυλλιού δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό τριφύλλι, αλλά σε ένα τρίλοβο φύλλο".

   Δαφνοστεφανωμένες ομάδες!

Το ιερό δέντρο της δάφνης (Laurus nobilis), που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και ήταν το βραβείο των νικητών αθλητικών αγώνων στην αρχαία Ελλάδα, επιλέγουν πολλές ομάδες για να στολίσουν το σήμα τους.

"Το σήμα του Π.Α.Σ. Λαμίας έχει δάφνη γύρω από τον Αθανάσιο Διάκο, το πρόσωπο του Μεγαλέξανδρου κοσμείται με δάφνες στην ομώνυμη ομάδα από την Ημαθία, όπως επίσης και το σήμα των Απόλλωνα Σμύρνης και Απόλλωνα Λάρισας, στο οποίο εικονίζεται ο αρχαίος θεός φορώντας στεφάνι δάφνης. Ο Ο.Σ.Φ.Π. έχει για έμβλημα έναν δαφνοστεφανωμένο έφηβο. Μέσα σε στήλη από δάφνες αγωνίζεται ο ολυμπιονίκης Εργοτέλης στην φανέλα της ομάδας από το Ηράκλειο Κρήτης. Φύλλα δάφνης υπάρχουν ακόμα στα εμβλήματα των ομάδων Κιλκισιακός, Ελπίς Σκουτάρεως, Διγενής Νεοχωρίου, Ένωση Πανασπροπυργιακού, Πέλοπας Κιάτου, Ερμιονίδα, Θύελλα Ραφήνας, Ηλυσιακός, Αναγέννηση Καρδίτσας" καταγράφει στην μελέτη του ο μεταπτυχιακός φοιτητής.

Ένα κλαδί ελιάς είναι το σήμα της Α.Ε. Λευκίμης, του Μανδραϊκού και πολλών άλλων ομάδων, ο Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας έχει ως σήμα την σφένδαμο, ενώ η πρώτη ομάδα που εκπροσώπησε την Ευρυτανία στις επαγγελματικές κατηγορίες (τη σεζόν 2017-18 αγωνίστηκε στην τρίτη εθνική κατηγορία), ο ΑΠΟΚ Βελούχι, έχει ως σήμα την ελάτη (Abies cephalonica), που αποτελεί χαρακτηριστικό είδος στην περιοχή.

Ο Α.Ο. Λουτράκι έχει ως σήμα ένα θάμνο που μάλλον είναι το ξενικό είδος αθάνατος ή αγαύη (Agave americana), ο Αήττητος Σπάτων και ο Ατσαλένιος Ηρακλείου έχουν στο σήμα τους το αμπέλι, ο ΓΑΣ Kαματερού έχει για έμβλημα έναν νεαρό αθλητή να κρατάει τη δάδα μαζί με κότινο, ενώ ο Πανελευσινιακός και ο Αγροτικός Aστέρας, το σιτάρι.

Αγαπημένο πάντως σήμα του ερευνητή είναι το στεφάνι από βαλανιδιά (Quercus ithaburensis), το ιερό δέντρο της Δωδώνης που έχει ο Π.Α.Σ. Γιάννινα από την Ήπειρο.

"Είναι εντυπωσιακό ότι επέλεξαν ένα είδος που είναι στα όρια της εξάπλωσής του στη συγκεκριμένη περιοχή" τονίζει, θυμίζοντας ότι, ακόμη και μέσα στο γήπεδο, η βοτανική... κυριαρχεί αφού ο ποδοσφαιρικός τάπητας αποτελείται από 2-3 είδη φυτών!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συλλήψεις ΑΠΘ
Απίστευτη προβοκάτσια στο ΑΠΘ: Το "πυρηνικό ριφιφί" στο ΑΠΘ ήταν κατασκεύασμα των ΜΜΕ - Καμιά παραβίαση δεν έγινε!
"Πυρηνικό ριφιφί" στο ΑΠΘ ή ένας ακόμη τρόπος για να δικαιολογηθούν οι δεκάδες συλλήψεις φοιτητών;  «Δεν παραβιάστηκε ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται ο...
Απίστευτη προβοκάτσια στο ΑΠΘ: Το "πυρηνικό ριφιφί" στο ΑΠΘ ήταν κατασκεύασμα των ΜΜΕ - Καμιά παραβίαση δεν έγινε!
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Αποκάλυψη Πιερρακάκη: Ερχονται προσλήψεις εκπαιδευτικών με ... «συνταγή» ΟΟΣΑ!
Πιερρακάκης: «Ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών, είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε αυτό το διάστημα. Θα επανέλθουμε στην πορεία της τετραετίας»
Αποκάλυψη Πιερρακάκη: Ερχονται προσλήψεις εκπαιδευτικών με ... «συνταγή» ΟΟΣΑ!