Thumbnail
Τα παιδιά προχτές δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι γίνεται. Αρνούνται να δεχτούν τη βία ως κανονικότητα στη ζωή τους. Γιατί τα φόβισες; Δεν είχες και δεν έχεις το δικαίωμα αυτό. Κανείς δεν σ’ το έδωσε.

Γράφει ο Δρ Πολύβιος Ν. Πρόδρομος, Καθηγητής Νεοελληνικών

Σε σένα μιλάω, μεγάλε αγωνιστή μικρών οραμάτων. Σε σένα που, στο όνομα μιας ανύπαρκτης ιδεολογίας, ηδονίζεσαι με την καταστροφή της περιουσίας του απλού πολίτη και το σπάσιμο της δημόσιας περιουσίας.

Έσπειρες για μια φορά ακόμα τον πανικό και τώρα ίσως περιμένεις να σε δείξει η τηλεόραση στα πλάνα των καταστροφών και κάπου ενδεχομένως να κρυφογελάς ευχαριστημένος που δεν σε πιάσανε που τους ξέφυγες γιατί ήσουν πιο γρήγορος από τους μπάτσους, συζητώντας με τους φίλους σου. Εντάξει λοιπόν!

Για μια ακόμη χρονιά «τίμησες»- καταστρέφοντας -τους νεκρούς  του Πολυτεχνείου και τα οράματά τους. Ταύτισες τον εαυτό σου με τα παλικάρια εκείνα που έδωσαν τη ζωή τους για μια ιδέα. Αλήθεια το πιστεύεις αυτό; Σε τι θα μπορούσες –άραγε-να μοιάζεις με κείνους; Στο όνομα ποιας ιδέας έκαψες χτες περιουσίες και ιδέες; Τελικά, αυτό σημαίνει αγώνας για σένα; Ως  δάσκαλος καταλαβαίνω πως μεγαλώνεις σε μια εποχή ηθικής σήψης και παρακμής. Σε μια εποχή που η ιδεολογία των ναρκωτικών και τα ναρκωτικά της ιδεολογίας σε αποπροσανατόλισαν από τους στόχους σου. Σε ξεγέλασαν. Σε έκαναν να αισθάνεσαι απέχθεια για όλους μας: γονείς, δασκάλους,  πνευματικούς ηγέτες, αυτόκλητους μεσσίες.

ΟΜΩΣ, αυτό δεν δικαιολογεί τη χτεσινή συμπεριφορά σου. Η αλλαγή, φίλε μου, δεν έρχεται σπάζοντας, καίγοντας και φοβίζοντας. Είναι εσωτερική διεργασία. Αρχίζει από μέσα μας. Από τον ίδιο τον εαυτό μας. Αρχίζει, αφού νικήσουμε τον «εύκολο» εαυτό μας. Τον βολεμένο.

Η κοινωνία δεν αφυπνίζεται με τους βανδαλισμούς αυτούς. Θέλει οράματα, αξίες και ιδανικά που θα νοηματοδοτήσουν τους αγώνες των νέων. Χρειάζεται να έχουμε πίστη στον άνθρωπο. Κι εσύ προχτές απέδειξες ότι δεν αγαπάς και δεν πιστεύεις στον άνθρωπο. Πώς λοιπόν να αναστηθεί αυτός ο τόπος, πώς να ενωθούμε, πώς να τραγουδήσουμε το μέλλον; Γίνεσαι σαν κι αυτούς τους οποίους εχθρεύεσαι και πολεμάς. Ίσως κι ακόμα χειρότερος… Πρέπει να μάθεις να αντέχεις τη μοναξιά στο πλήθος που σε θέλει όμοιό του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δηλώσεις την παρουσία σου και να σε προσέξουν, γιατί μάλλον αυτό θέλεις και όχι να ευαισθητοποιήσεις την κοινωνία. Συγκρούεσαι  και σπέρνεις τον πανικό παντού. Δείξε μου τα χέρια σου λοιπόν. Πόσο καθαρά είναι;

Η πόλη χτες μέτραγε τις πληγές της και ο άνθρωπος του οποίου το καλό «υπερασπίζεσαι», για τον οποίο δηλώνεις ότι «αγωνίζεσαι», μετρούσε τις οικονομίες του για να ξαναφτιάξει -τα σπασμένα από σένα-για να ξαναστήσει το μαγαζί του, προκειμένου να ζήσει τα παιδιά του.

Τα παιδιά προχτές δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι γίνεται. Αρνούνται να δεχτούν τη βία ως κανονικότητα στη ζωή τους. Γιατί τα φόβισες; Δεν είχες και δεν έχεις το δικαίωμα αυτό. Κανείς δεν σ’ το έδωσε. Ήχοι ξεροί, μεταλλικοί, εκκωφαντικοί. Ακόμα όμως πιο εκκωφαντική η απουσία σου από αυτό που λέγεται ζωή.

Αναβάλλεις τον αγώνα σου για ένα καλύτερο αύριο με τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές. Τον αναβάλλεις, γιατί κάποιος άλλος πληρώνει τα «σπασμένα». Ίσως κάποιος γονιός που ταλαιπωρείται στο χωριό για να σε σπουδάσει ή στην πόλη μετρώντας τα αργύρια της προδοσίας σου. Μετρώντας τα λιγοστά του χρήματα για να βγάλει το μήνα. «Αυτά είναι του παιδιού μου για τις σπουδές του…» λέει, και δακρύζει που δεν μπορεί να σου δώσει περισσότερα για να πας ένα βράδυ έξω και να τα «σπάσεις», να ξεδώσεις από το διάβασμα. Όχι έτσι όμως, ρε φίλε… Δεν εννοούσε αυτό. Με τους φίλους σου εννοούσε, με τον ερωτά σου, με τον αδελφό σου. Πάντως όχι έτσι…

Σώπασε για λίγο. Ξεκουράσου. Άκουσε τον ποιητή και σκέψου…

«(…) Φίλε: αν νομίζεις πως δεν ήρθα πάλι αργά, δείξε μου κάποιο δρόμο

Εσύ που ξέρεις τουλάχιστον πως γυρεύω ένα τίποτα για

να πιστέψω πολύ και να πεθάνω» [Μανόλης Αναγνωστάκης, Αναζήτηση]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Σοκ σε σχολείο: Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο
Ο μαθητής κατέβαινε την ώρα του διαλείμματος μαζί με άλλους συμμαθητές του στο προαύλιο και, ενώ το κουτί βρίσκεται στο πλάι της κλίμακας σε ύψος...
Σοκ σε σχολείο: Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο
αυτοκτονια
Τραγωδία στην Κρήτη: 56χρονος αυτοπυροβολήθηκε και 84χρονος ήπιε φυτοφάρμακο
Οι αρχές και στα δύο περιστατικά κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν στην αυτοκτονία
Τραγωδία στην Κρήτη: 56χρονος αυτοπυροβολήθηκε και 84χρονος ήπιε φυτοφάρμακο