Thumbnail
Στο έτος 2012 η Ελληνική κοινωνία φαίνεται να μην νοιάζεται για την υγεία της, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), 6 στους 10 πολίτες έχουν περιορίσει τις δαπάνες περίθαλψης, τα τελευταία χρόνια.

 

Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι βάζουν ακόμη και την υγεία τους, οι Έλληνες, λόγω της κρίσης, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), 6 στους 10 πολίτες έχουν περιορίσει τις δαπάνες περίθαλψης, τα τελευταία χρόνια.
 
Το περίεργο είναι ότι πληρώνουν από την τσέπη τους αρκετές εξετάσεις και φάρμακα. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά προτιμούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη από το να απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δείχνει να μην επαρκεί μετά τις περικοπές.
Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα σε ημερίδα της ΕΣΔΥ, που είχε ως θέμα τις πιθανές λύσεις για την υπέρβαση της κρίσης στο ΕΟΠΥΥ.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κοσμήτορας της σχολής, καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, φάνηκε ότι το 61,8% των πολιτών κρίνει "μάλλον αρνητικά" και "αρνητικά" τον ΕΟΠΥΥ και μόλις το 37% "θετικά" και "μάλλον θετικά". Περίπου 50% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο οργανισμός με κάτι καλύτερο, ενώ το 40% δηλώνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει, αλλά να βελτιωθεί η λειτουργία του.
Η εμπλοκή στην χρηματοδότηση του οργανισμού, επεσήμαναν οι επιστήμονες, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα αναξιοπιστίας του απέναντι στους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια τους πολίτες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν από αυτόν.
Ο κ. Κυριόπουλος ανέφερε ότι η συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ είναι μια απόπειρα μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά επισήμανε πως η διαπραγματευτική αποτελεσματικότητα του οργανισμού, με στόχο να μειωθούν οι τιμές, δεν είναι ικανοποιητική.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ και καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, ανέφερε ότι έρευνα του ΙΚΠΙ (Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρική), που έγινε το 2011, δείχνει πως οι πολίτες κατανοούν σε ποσοστό 60% ότι η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων είναι υπερβολική στην χώρα μας. Μάλιστα, το 65% εκτιμά ότι υπεύθυνοι για αυτό είναι μόνο οι γιατροί.
Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι υπάρχει πολυφαρμακία στη χώρα μας, ενώ 6 στους 10 θεωρούν πως οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, χωρίς αυτά να είναι πάντα απαραίτητα.
Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις παίρνει φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού από τον φαρμακοποιό, ενώ στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις το φάρμακο έχει συστήσει ο φαρμακοποιός και όχι ο γιατρός.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, εμφανίστηκε οργισμένος από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη του οργανισμού, ενώ διαφώνησε στην διαπίστωση ότι ο ΕΟΠΥΥ μοιάζει με θνησιγενή οργανισμό.
"Ό,τι ζω τον τελευταίο καιρό, θα σας το πω σε λίγο, που θα φύγω από την θέση αυτή", είπε ο κ. Βουδούρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις για την οικονομική κατάσταση του οργανισμού, εφόσον αντικατασταθεί.
 
Πηγή: news247

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iq
Τα 10 σημάδια της γλώσσας του σώματος που “προδίδουν” την εξυπνάδα – σύμφωνα με την επιστήμη
Οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν μιλούν για την ευφυΐα τους – τη δείχνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν.
Τα 10 σημάδια της γλώσσας του σώματος που “προδίδουν” την εξυπνάδα – σύμφωνα με την επιστήμη
Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
Η φυσική ως παιχνίδι: Παιδιά προσχολικής ηλικίας ανακαλύπτουν τις επιστήμες
Καινοτόμο πρόγραμμα του ΑΠΘ μετατρέπει τη μάθηση σε περιπέτεια, φέρνοντας έννοιες της φυσικής στο νηπιαγωγείο μέσα από κατασκευές, φαντασία και...
Η φυσική ως παιχνίδι: Παιδιά προσχολικής ηλικίας ανακαλύπτουν τις επιστήμες
θρανία
Τρελαίνουν τα σχολεία με νομοθεσία για την πυρασφάλεια που θέλει "μετάφραση" - Αντιδράσεις για το έγγραφο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις σχολικές μονάδες το έγγραφο του

Τρελαίνουν τα σχολεία με νομοθεσία για την πυρασφάλεια που θέλει "μετάφραση" - Αντιδράσεις για το έγγραφο
ειντεν
Ο μικρός Αϊνστάιν: 9χρονος φοιτητής νευροεπιστήμης σπάει τα όρια της ηλικίας
Ο μικρός Έιντεν παρακολουθεί πανεπιστημιακά μαθήματα και ονειρεύεται να γίνει παιδο-νευροχειρουργός
Ο μικρός Αϊνστάιν: 9χρονος φοιτητής νευροεπιστήμης σπάει τα όρια της ηλικίας