Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Με ταχείες διαδικασίες προχωράει ο συντονισμός των φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Περισσότερες από 260 δράσεις περιλαμβάνει για φέτος το «ημερολόγιο δράσεων εξωστρέφειας»

Επιταχύνεται η υλοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης για την προώθηση της εξωστρέφειας, που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των φορέων της κυβέρνησης και της επιχειρηματικής κοινότητας για να αποφεύγονται αλληλοεπικαλύψεις, καθυστερήσεις ή δυσλειτουργίες αλλά και να υπάρχει συντονισμός και από κοινού σχεδιασμός και προγραμματισμός δράσεων.

Το Σχέδιο Δράσης της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των εξαγωγών υλοποιείται υπό την επίβλεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον συντονισμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Ηλία Ξανθάκου, ενώ πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) και την Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικού Εμπορίου και Επενδύσεων (Enterprise Greece).

Όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, μία από τις βασικές συνιστώσες του σχεδίου αποτελεί η θεσμοθέτηση του συντονισμού των δημόσιων φορέων που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν δράσεις εξωστρέφειας (συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, εμπορικά φόρουμ, εθνικές ημέρες κ.λπ.) και ήδη έχει δημιουργηθεί ένα «Ημερολόγιο δράσεων εξωστρέφειας».

Για το συντονισμό των φορέων, έχει συσταθεί ομάδα έργου στην οποία εκπροσωπούνται τόσο δημόσιοι φορείς (υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπουργείο Εξωτερικών, Enterprise Greece, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γενική γραμματεία Συντονισμού, υπουργείο Τουρισμού/ΕΟΤ, ΚΕΠΕ, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) όσο και φορείς εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας και ιδιαίτερα των εξαγωγικών επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΠΣΕ). Έργο της ομάδας αποτελεί η - σε διαρκή βάση - διαβούλευση μεταξύ των συμμετεχόντων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και την ανίχνευση πιθανών συνεργιών μεταξύ των δράσεων που κάθε ένας φορέας σχεδιάζει και υλοποιεί, ώστε να επιτυγχάνονται όχι μόνο οικονομίες κλίμακας και εξοικονόμηση δημοσίων πόρων αλλά και να επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα ένας κοινός, ετήσιος, προγραμματισμός.

Σημειώνεται ότι σε αυτή τη φάση, αναμένεται για τις ανάγκες υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης η αξιοποίηση σειράς προτάσεων πολιτικής, από το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο εκτελείται από τον Γερμανικό Οργανισμό Διεθνούς Συνεργασίας (GiZ). Αντικείμενο των συγκεκριμένων παραδοτέων θα είναι προτάσεις θεσμικών μεταρρυθμίσεων και οργανωτικών αλλαγών με σκοπό ένα αποτελεσματικό σύστημα συντονισμού, παρακολούθησης και αποτίμησης των δημόσια χρηματοδοτούμενων δράσεων εξωστρέφειας.

Όμως, ως ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη των στόχων αυτών αποφασίστηκε και η δημιουργία ενός κοινού «Ημερολογίου δράσεων εξωστρέφειας», το οποίο θα επικαιροποιείται τακτικά και στο οποίο θα συμμετέχουν πιλοτικά το υπουργείο Εξωτερικών, ο ΕΟΤ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Enterprise Greece. Η πιλοτική λειτουργία του Ημερολογίου τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2017 και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αυτό περιλαμβάνονται περισσότερες από 260 δράσεις για το 2018. Μάλιστα, η Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείο Εξωτερικών, ως διαχειριστής του Ημερολογίου, έχει συντάξει, πιλοτικά, κατάλογο πιθανών συνεργιών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, κάποιες από τις οποίες εξετάζονται ήδη ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής τους .

Σε επόμενη φάση θα συμμετέχουν σε αυτό το Ημερολόγιο και οι 13 Περιφέρειες και τα 58 επιμελητήρια της χώρας. Μάλιστα, ήδη κάποιες Περιφέρειες έχουν καταθέσει, στο Ημερολόγιο, τον προγραμματισμό τους σχετικά με τις δράσεις εξωστρέφειας και τις προστάσεις τους, ενώ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) έχει ορίσει εκπρόσωπο στην ομάδα έργου.

«Το Ημερολόγιο» όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας «θα επιτρέψει τη συναξιολόγηση των δράσεων εξωστρέφειας όλων των δημόσιων φορέων και την ωρίμανση των ετήσιων προγραμματισμών τους έτσι ώστε σταδιακά να συγκλίνουν σε κοινές δράσεις και να σταματήσουν οι αποσπασματικές και μεμονωμένες δράσεις εξωστρέφειας».

Τελικός στόχος είναι η μετάβαση από το «κοινό ημερολόγιο δράσεων εξωστρέφειας» στο «ημερολόγιο κοινών δράσεων εξωστρέφειας», με προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία.

E.Π.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημοτικο
Πότε κλείνουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία το 2026 – Η ημερομηνία για τις καλοκαιρινές διακοπές
Αυλαία για το σχολικό έτος 2025-2026: Στις 15 Ιουνίου το τελευταίο κουδούνι σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Πότε κλείνουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία το 2026 – Η ημερομηνία για τις καλοκαιρινές διακοπές
panelinies400_px_4.jpg
Πώς εξετάζονται τα Ειδικά Μαθήματα στις Πανελλήνιες 2026
Τα Ειδικά Μαθήματα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές. Για τον λόγο αυτό, ο τρόπος...
Πώς εξετάζονται τα Ειδικά Μαθήματα στις Πανελλήνιες 2026