Thumbnail
Ντοκιμαντέρ του Håvard Bustnes

Διερευνώντας το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς και τους μηχανισμούς της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Håvard Bustnes, «Golden Dawn girls» (Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής), προβάλλεται από το Cine Doc, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) και στον κινηματογράφο «Ααβόρα» (Ιπποκράτους 180), στις 18 και 22 Απριλίου, αντίστοιχα.

Η άνοδος της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιούργησε την ανάγκη να ερευνηθούν οι αιτίες ενός τέτοιου φαινομένου. Η είσοδος της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας είναι ένα γεγονός που απασχολεί δημοσιογράφους, ερευνητές και σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ από ολόκληρη την Ευρώπη.


Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Håvard Bustnes κατάφερε να διεισδύσει στον κλειστό πυρήνα της οργάνωσης και να κινηματογραφήσει «Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής» (2017, 94΄). Μέσα στο διάστημα που η ηγετική ομάδα είναι προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Bustnes παρακολούθησε την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, τη σύζυγο του Γιώργου Γερμενή και τη μητέρα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, στην προσπάθειά τους να αναλάβουν κεντρικό ρόλο ενόψει των εκλογών του 2015. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο κοιτάζει «μέσα» στα σπίτια, στα γραφεία και στην καθημερινότητα των γυναικών γύρω από τα στελέχη της οργάνωσης.


Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Οι προβολές γίνονται σε συνδιοργάνωση με το Moving Docs και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και σε συνεργασία με το Al Jazeera English, το Witness - Al Jazeera, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Aθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Golden Dawn Watch, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Vouliwatch και την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος Jail Golden Dawn.


Προβολές

18 Απριλίου: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 19:30. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Ψαρρά (Εφ. Συντακτών) και Patrick Strickland (Al Jazeera), σχετικά με την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω Facebook live.

22 Απριλίου: Κινηματογράφος «Ααβόρα», στις 17.00. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «The cleaners» (Ελλάδα, 2012), του Κωνσταντίνου Γεωργούση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάση Καμπαγιάννη, και τον τέως Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος του Golden Dawn Watch, Κωστή Παπαϊωάννου. Η προβολή του «Golden Dawn girls» θα ξεκινήσει στις 18:30.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies panelladikes
Πανελλήνιες 2024: Τι ρόλο παίζει ο βαθμός του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο;
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2024: Πόσο μετράει ο βαθμός του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο; Μάϊου 
Πανελλήνιες 2024: Τι ρόλο παίζει ο βαθμός του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο;
foto_education_pencils_molivia.jpg
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ
Το παρακάτω είναι εισήγηση στην εκδήλωση της Ένωσης Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου με θέμα «Η διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων στο Λύκειο»
Η διδασκαλία της Έκθεσης στο νέο Λύκειο: Από την έκθεση ιδεών στις ήπιες γλωσσικές δεξιότητες της αγοραίας κουλτούρας του ΟΟΣΑ