Thumbnail

 


Crise Grecque: la Police se Lâche Contre les... από latelelibre

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης του φωτογράφου Μάριου Λώλου  στο Γαλλικό Latelelibre.fr
 
 
Είναι τελικά η Ελλάδα και η Αθήνα, μια "εμπόλεμη" ζώνη για τους φωτορεπόρτερ και τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους εν μέσω επεισοδίων;
Σε αυτό αλλά και σε άλλα ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο φωτογράφος Μάριος Λώλος, στο Γαλλικό Latelelibre.fr.
 
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Μάριος Λώλος τραυματίστηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί για κρανιακά τραύματα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μετά από χτυπήματα από  τα ΜΑΤ στις 5 Απριλίου στο Σύνταγμα και υπεβλήθη σε επέμβαση. Ο ίδιος, είχε δεχτεί χτυπήματα με την ανάποδη μεριά του γκλοπ, ενώ έκανε απλώς τη δουλειά του.
Το αφιέρωμα του Latelelibre.fr πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις για τον ερχομό της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα.
 
Μιλώντας για το δολοφονικό χτύπημα που δέχτηκε, είπε: "Μετά το τέλος των κινητοποιήσεων είχαμε μείνει μόνο λίγα άτομα στην πλατεία. Οι δυνάμεις της αστυνομίας μας είπαν ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο χώρο και άρχισαν να μας σπρώχνουν. Μετά από τέσσερα - πέντε βήματα δέχτηκα ένα πολύ δυνατό χτύπημα στο κεφάλι μου".
 
Στο αφιέρωμα γίνεται λόγος για τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο που την Τετάρτη 15 Ιουνίου του 2011, καλύπτοντας τα γεγονότα από την απεργία της ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ δέχτηκε μια χειροβομβίδα κρότου - λάμψης και έχασε την ακοή του στο αριστερό του αυτί, αλλά και για τον Θανάση Κάλφα.
Τι κάνει η δικαιοσύνη; "Τίποτα", είναι η απάντηση που δίνεται στην κάμερα. "Βάσει νομοθεσίας, το θύμα της αστυνομικής βίας πρέπει να υποδείξει επακριβώς το όργανο το οποίο τον χτύπησε. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι η Τατιάνα Μπόλαρη, φωτογράφος που και αυτή κακοποιήθηκε από αστυνομικούς".
Τι πρέπει να γίνει; "Περισσότερη προστασία για τους ανθρώπους των ΜΜΕ που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους στις πιο αντίξοες συνθήκες".
 
Ο Μάριος Λώλος λέει στη συνέχεια ότι ο ηθικός αυτουργός για την επίθεση που δέχτηκε, είναι ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και οι αρμόδιοι που δίνουν σαφείς εντολές στα ΜΑΤ για το πως θα λειτουργούν. Το όνομα του αστυνομικού άλλωστε, δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα.
Πέραν όμως από την αστυνομική βία, υπάρχει και η βία από τη μεριά των διαδηλωτών. "Δεν μπορείς να δεις πίσω από την κουκούλα, αν ο άλλος είναι αναρχικός, φασίστας, παρακρατικός ή οτιδήποτε", λέει ο Μ. Λώλος. "Η Χρυσή Αυγή έχει βγάλει ανακοινώσεις κατά των φωτορεπόρτερ".
 
Υπάρχει παραποίηση όμως της πραγματικότητας από τα ελληνικά media; "Όταν αντιφασίστες χτύπησαν στον Άγιο Παντελεήμονα δύο δηλωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, τα media έπαιξαν ότι χτυπήθηκαν δύο κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα". "Όταν κρύβεις την είδηση και τη δίνεις όπως θες εσύ, παραποιείς τα δεδομένα".
 
Λίγο πριν δεχτεί το δολοφονικό χτύπημα, ο Μάριος Λώλος είχε δηλώσει στο CyprusNews.eu:
"Όταν κατεβαίνω να φωτογραφίσω συλλαλητήριο, παίρνω τις φωτογραφικές μου μηχανές, μαζί με το κράνος και την αντιασφυξιογόνα μάσκα. Και το κράνος το φοράω όχι γιατί φοβάμαι τις πέτρες των διαδηλωτών, γιατί από τη δική τους πλευρά φωτογραφίζω, φοβάμαι τις πέτρες που πετάνε οι αστυνομικοί
 
Ο Έλληνας έχει συνειδητοποιήσει τι γίνεται. Απλά υπάρχει μία λογική «ανάθεμα» σε όλο το πολιτικό σύστημα και μιλάμε για αυτούς που πάνε έξω από τη Βουλή και μιλάνε για κρεμάλες, Γουδί και εκτελέσεις. Ο Έλληνας δεν έχει βρει εναλλακτική πρόταση από την Αριστερά. Μία πρόταση που να την πιστέψει και να βγει να φωνάξει και νιώθει εγκλωβισμένος. Ο Έλληνας αυτή τη στιγμή χρειάζεται να έρθει κάποιος εξ’ αριστερών και να του πει μία ρεαλιστική πρόταση.
Αυτή η ιστορία θα έχει πόνο έτσι κι αλλιώς, είτε πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας είτε όχι αυτό το πράγμα θα έχει πόνο. Η ρεαλιστική πρόταση λοιπόν να πρέπει να εξηγεί πως ότι και να γίνει οι καλές μέρες του παρελθόντος έχουν περάσει, το ερώτημα είναι θες να έχεις μία τρόικα να σε εξαθλιώνει και να σε κάνει πολίτη πέμπτης κατηγορίας, ή θα γίνουμε μόνοι μας πολίτες πέμπτης κατηγορίας με αποτέλεσμα αφού έχουμε δώσει το μήνυμα στους κυβερνώντες που τους ρίξαμε ότι θα ορθοποδήσουμε σιγά σιγά με αξιοπρέπεια.
 
Είτε μείνουμε στην Ευρώπη είτε φύγουμε, θα γίνουμε πολίτες πέμπτης κατηγορίες, το θέμα είναι ο πολίτης να επιλέξει σήμερα ποια λογική θα ακολουθήσει. Θα έχει τα ξένα αφεντικά πάνω από το κεφάλι του και θα τον εξαθλιώνουν συνεχώς, θα ανεχτεί το μαύρο μέτωπο, χάνοντας ότι εργασιακό δικαίωμα υπάρχει, βλέποντας τους μισθούς να μειώνονται συνεχώς φτάνοντας τα 200 – 300 ευρώ, αδήλωτα, χωρίς ασφάλιση, με συνθήκες "μαύρης εργασίας", ατομικές συμβάσεις, αυτό είναι δεδομένο.
Απλά ο Έλληνας αρνείται να μπει στην άλλη λογική, του ενδεχόμενου να ξαναδούμε τη δραχμή. Ο Έλληνας έχει μάθει στην ΕΕ και ότι μπορεί να πάει στη Γαλλία χωρίς διαβατήριο, μα αύριο δε θα μπορεί να πάει έτσι κι αλλιώς, είτε έχει διαβατήριο είτε όχι".
Ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ, στη δημιουργία πανικού;
"Τα ΜΜΕ αναπαράγουν τη λογική του "σοκ και δέος". Παράδειγμα: πριν από κάθε μεγάλο συλλαλητήριο αυτό που "παίζουν" τα ΜΜΕ είναι ότι θα γίνει «χαμός», χιλιάδες αστυνομικοί θα είναι στο δρόμο, θα υπάρχουν μπάρες παντού κλπ. Αν περάσετε από το Σύνταγμα θα δείτε κάγκελα.
Έχουν φτιάξει μια Βουλή περιφρουρούμενη και ξέρουν και οι ίδιοι ότι μια συγκέντρωση που δεν είναι οργανωμένη από τη ΓΣΕΕ, ή αλλού, που θα κατέβει κόσμος, θα μαζέψει το πολύ 200 – 300 άτομα, άρα δεν κινδυνεύουν. Στις συγκεντρώσεις μετά τις 12 Φλεβάρη που κάηκαν τα κτήρια, είχε 300- 400 άτομα, τα κάγκελα δίνουν μήνυμα στον κόσμο που δεν κατεβαίνει στις συγκεντρώσεις, όχι σε αυτούς που κατεβαίνουν. Το ότι η αστυνομία πετάει ασύστολα χημικά, χωρίς ιδιαίτερη πρόκληση και αδειάζει αμέσως το Σύνταγμα είναι συγκεκριμένο μήνυμα: Δεν πρέπει να είσαι εδώ. Πήγαινε σπίτι σου.
Σαφώς λοιπόν και φοβούνται τον κόσμο και για αυτό περνάνε τη λογική του "σοκ και δέος". Φοβούνται την κοινωνική αναταραχή και την έκρηξη. Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη – που εγώ το πιστεύω ότι θα υπάρξει καθώς η κρίση μεγαλώνει – και σε ποια κατεύθυνση θα υπάρξει"

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα