Πανέμορφα Ευρωπαϊκά βιβλιοπωλεία
Ενώ όμως ειδικά στην μουσική και τον κινηματογράφο το ψηφιακό μέσο έχει πλέον την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία, στο χώρο του βιβλίου τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα.

Δεν χρειάζεται να είσαι νοσταλγός των «παλιών καλών αναλογικών καιρών» για να σου λείπει η ιδιαιτερότητα και η ομορφιά μιας επίσκεψης στο video-club ή και στο δισκοπωλείο της γειτονιάς. Βέβαια, κανείς δεν λυπάται για τα VHS ή τις κασέτες, παρά τη συγκίνηση που μπορεί να δημιουργήσει η τυχαία ανακάλυψη του παλιού Walkman σε κάποιο πατάρι. Όμως, παρά την ευκολία και την ταχύτητα του να αποκτήσει κανείς μια τεράστια και ολοκληρωμένη συλλογή από ταινίες και μουσική στον υπολογιστή του από τον καναπέ του, υπάρχει σίγουρα κάτι που λείπει: η εξερεύνηση. Ο ήχος των πλαστικών με τις αφίσες των ταινιών καθώς ψαχούλευες για αρκετή ώρα ψάχνοντας την καλύτερη δυνατή επιλογή για ένα κυριακάτικο απομεσήμερο. Η καταναλωτική παρόρμηση του να πάρεις δυο ταινίες παραπάνω που πάντα επέστρεφαν αργοπορημένες. Αντίστοιχα, η περιήγηση ανάμεσα σε άλμπουμ και cd του δισκάδικου, μέχρι να βρεθεί ένα καλαίσθητο εξώφυλλο ή μια συλλογή ενός συγκροτήματος που δεν θυμόσουν πως υπήρχε.

Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι μονάχα ο ρομαντισμός της εξερεύνησης και η χαρά της ανακάλυψης: Προφανώς έχει αλλάξει και ο τρόπος που βλέπουμε μουσική όπως και ο τρόπος που βλέπουμε ταινίες, καθώς έχει αλλάξει συνολικά ο τρόπος που κυκλοφορούν και διαδίδονται. Ενώ όμως ειδικά στην μουσική και τον κινηματογράφο το ψηφιακό μέσο έχει πλέον την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία, στο χώρο του βιβλίου τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Η «μονομαχία» του ψηφιακού (e-book, kindle κλπ) και του αναλογικού χάρτινου φίλου δεν έχει ακόμα ξεκάθαρο νικητή.

Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, σε αντίθεση με τα λιγοστά πλέον video-club και τα ακόμα πιο λιγοστά δισκοπωλεία (στα οποία ο χαρακτήρας «της γειτονιάς» έχει χαθεί εδώ και καιρό), η αναζήτηση ενός βιβλίου στα βιβλιοπωλεία παραμένει δημοφιλής. Οι πιο «ρομαντικοί» βιβλιόφιλοι θα σκέφτονται ήδη κριτήρια αγοράς όπως η μυρωδιά των σελίδων, το βάρος του αντικειμένου καθώς κάθεσαι στην πολυθρόνα ή το κρεβάτι, την ομορφιά των χοντρών, σκονισμένων εξώφυλλων στα παλαιοβιβλιοπωλεία και πολλά ακόμα. Ας κάνουμε λοιπόν μια μικρή περιήγηση σε μερικά από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης!

Ταξιδεύοντας ανάμεσα στα ράφια

Aqua Alta, Βενετία

Και ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το 37% της Βενετίας έχει ήδη βυθιστεί, φέρνοντας στο προσκήνιο έναν κίνδυνο μεγαλύτερο του Airbnb για το μέλλον της γραφικής και αγαπημένης Ιταλικής πόλης, το βιβλιοπωλείο Aqua Alta σίγουρα θα επιστρατεύσει τις γόνδολες και μπανιέρες που έχει στο εσωτερικό του για να διασώσει τους λογοτεχνικούς και μη θησαυρούς του. Ακόμα και οι σκάλες στο βιβλιοπωλείο αυτό είναι στην πραγματικότητα ντάνες από βιβλία. Όσο προλαβαίνετε.

Shakespeare and Co., Παρίσι

Δημιουργικό, συγγραφικό και αναγνωστικό «καταφύγιο», στις όχθες του Σηκουάνα και σχεδόν στην γεωγραφική «καρδιά» του Παρισιού. Ένα ολοζώντανο και ιστορικό καλλιτεχνικό «τοπόσημο» της ούτως ή άλλως γεμάτης τέχνη πρωτεύουσας.

Shakespeare and Sons, Πράγα & Βερολίνο

Φτιαγμένο σαν το σαλόνι-όνειρο κάθε βιβλιόφιλου, το Βερολινέζικο παράρτημα του ομώνυμου βιβλιοπωλείου στην Πράγα είναι ένας μικρός, ζεστός χώρος που σερβίρει μεταξύ άλλων bagels και ζεστό καφέ.

Boekhandel Dominicanen, (πρώην Polare), Μάαστριχτ

Το ομορφότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο, σύμφωνα με την Guardian, και σε πολλές περιπέτειες από το 2014 και έπειτα όπου η πρότερη ιδιοκτησία του (Polare) βάρεσε πτώχευση. Διάφορες ενέργειες (μεταξύ των οποίων ένα crowdfunding) προσπάθησαν (και προσπαθούν) να κρατήσουν το εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο «ζωντανό». Αν και σχετικά σύγχρονο, είναι φτιαγμένο στο χώρο μιας εκκλησίας των αρχών του αιώνα, δίνοντας έτσι μια …θρησκευτική σχεδόν αύρα στην βιβλιοφιλία.

Livraria Lello, Οπόρτο

Ακόμα ένα παγκοσμίως φημισμένο βιβλιοπωλείο, με «σκούφια» που βαστάει από το…1880 και με πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικότερο του γνώρισμα, πέρα από το πλήθος των βιβλίων, είναι και η θεατράλε κυματιστή κεντρική του σκάλα.

Livraria devagar, Λισσαβώνα

Το πιο …industrial βιβλιοπωλείο της λίστας, με τον χαρακτηριστικό αιωρούμενο ποδηλάτη αλλά και τα vintage διάσπαρτα εκτυπωτικά μηχανήματα (παλαιό μεταποιημένο τυπογραφείο).

Daunt Books, Λονδίνο

Κάπου ανάμεσα στον Τάμεση και το Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο βρίσκεται ένα όμορφο βιβλιοπωλείο με ειδίκευση στα ταξιδιωτικά βιβλία, που πέρα από όλα τα άλλα ήταν σίγουρα η έμπνευση για το βιβλιοπωλείο του Hugh Grant στο Notting Hill.

Carturesti Carusel, Βουκουρέστι

Και ένα εντελώς πρόσφατο βιβλιοπωλείο, ή μάλλον ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό πολυκατάστημα με δεκάδες χιλιάδες βιβλία, cd και dvd, που άνοιξε το 2015 ύστερα από την κατάλληλη μεταποίηση ενός παλαιού κτίσματος του 19ου αιώνα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekab_7.jpg
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Από την σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο...
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Βίδα σε γεύμα από φοιτητική λέσχη
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
Τι ανακοίνωσε η υπεύθυνη μέριμνας για το απίστευτο περιστατικό στη φοιτητική λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
εκπαιδευση
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;
Συνεχόμενες απορρίψεις μεταπτυχιακών λόγω «έλλειψης συνάφειας». Ακριβώς η ίδια ταλαιπωρία περιμένει πολλούς εκπιδευτικούς που έχουν αιτηθεί άδεια...
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;